Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΗΠΑ
Ρήγμα «δυσαρέσκειας»

Επικριτική για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις η πρώτη, μετά από ημέρες, επίσημη αντίδραση του Ριάντ

Για «μηδενική συνεργασία» κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία Αμερικανοί αξιωματούχοι

ΡΙΑΝΤ.-

Αποστάσεις από την Ουάσιγκτον και τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν μοιάζει να αποπειράται να πάρει η σαουδαραβική ηγεσία. Την ίδια στιγμή, πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την «παντελή απροθυμία των σαουδαραβικών αρχών να συνεργαστούν με τις αμερικανικές», δίνοντας τροφή στα σενάρια που θέλουν τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, αλλά και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ να είναι στη δεινότερη θέση των τελευταίων χρόνων.

«Θα θέλαμε οι ΗΠΑ να εντοπίσουν τους τρομοκράτες στο Αφγανιστάν χωρίς να καταφύγουν σε ενέργειες όπως αυτές που διεξάγονται σήμερα. Δεν είμαστε καθόλου μα καθόλου ευχαριστημένοι, γιατί η αμερικανική εκστρατεία θα έπρεπε να έχει ως στόχο μόνο τους τρομοκράτες και όσους τους υποστηρίζουν και όχι έναν ολόκληρο λαό». Αυτές είναι δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Εσωτερικών Ναγιέφ Μπεν Αμπντέλ Αζίζ και ουσιαστικά αποτελούν την πρώτη επίσημη αντίδραση του Ριάντ από την έναρξη των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, εκτός από την εντονότατη λαϊκή δυσαρέσκεια η σαουδαραβική ηγεσία έχει να αντιμετωπίσει και τις έριδες στους ίδιους της τους κόλπους, που φέρονται να τη διχάζουν για το ποια στάση οφείλει να τηρήσει. Οι διαστάσεις της σύγκρουσης είναι εξαιρετικά σοβαρές, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι για πρώτη φορά, 3 υψηλόβαθμοι κληρικοί του κυρίαρχου δόγματος του Ισλάμ, στη Σαουδική Αραβία, έχουν εκδώσει φάτουα -θρησκευτικούς κανόνες- που φωτογραφίζουν τη βασιλική οικογένεια, τονίζοντας ότι «όποιος συνεργάζεται με τους απίστους είναι και ο ίδιος άπιστος».

Παράλληλα, αυξάνονται, στην Ουάσιγκτον, οι φωνές εκείνες που στρέφονται κατά της Σαουδικής Αραβίας. Αν και επισήμως, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει δηλώσει «ικανοποιημένος» από τη συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας, αρκετοί πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, που διατηρούν σχέσεις τόσο εντός Σαουδικής Αραβίας όσο και με τις αμερικανικές αρχές, τονίζουν ότι κάθε άλλο παρά ικανοποίηση υπάρχει. Ο πρώην αξιωματούχος της CIA Ρόμπερτ Μπάερ υπογράμμιζε ότι «δεν έχει δοθεί καμία βοήθεια σε επίπεδο πληροφοριών ή στο επίπεδο του παγώματος υπόπτων λογαριασμών, και αυτό είναι φυσικό, καθώς ακόμη και στους κυβερνητικούς κύκλους της Σαουδικής Αραβίας υπάρχουν συμπαθούντες του μπιν Λάντεν».

Ο Βίντσεντ Κανιστράνο, πρώην επικεφαλής του αντι-τρομοκρατικού τμήματος της CIA, από την άλλη, μιλούσε για «μηδέν συνεργασία», τονίζοντας ότι αν και ζητήθηκαν εξηγήσεις για το γεγονός ότι 6 από τους 19 υπόπτους αεροπειρατές είχαν πάρει βίζα για τις ΗΠΑ στο αμερικανικό προξενείο της Τζέντα, δεν έχει υπάρξει απάντηση». Αλλοι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι η αλ Κάιντα, του μπιν Λάντεν, έχει χρηματοδοτηθεί (και χρηματοδοτείται) εκτός από πολλούς Σαουδάραβες επιχειρηματίες και από πρόσωπα της βασιλικής οικογένειας. Σαουδάραβες αξιωματούχοι, πάντως, υπογράμμιζαν ότι υπάρχει συνεργασία και ότι μάλιστα προκλήθηκε έντονη δυσαρέσκεια στο Ριάντ, από τη στάση των ΗΠΑ να μην αναγνωρίσουν τα λάθη που έκαναν στη δημοσιοποίηση της λίστας των υπόπτων αεροπειρατών, εκ των οποίων αρκετοί είχαν σαουδαραβικά ονόματα, αλλά βρέθηκαν να ζουν στη Σαουδική Αραβία και μετά τις επιθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ