Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Στο στόχαστρο οι λαοί
Η Μπ. Μπούτο τότε και τώρα...

Και ποιος δε θα έχει ακούσει για την Μπεναζίρ Μπούτο, την πρώην πρωθυπουργό του Πακιστάν, που ανατράπηκε από τους στρατιωτικούς το 1996. Πολλά λέγονται και γράφονται και για τις σχέσεις της με τους Ταλιμπάν. Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι η ίδια ήταν που συνέλαβε την ιδέα συγκρότησης των Ταλιμπάν. Αυτό συνέβη όταν μια «αδέσποτη» ομάδα Μουτζαχεντίν, αυτών των «μαχητών της ελευθερίας» κατά την «πολιτισμένη» Δύση, επιτέθηκε και λήστεψε έξω από το Κανταχάρ ένα εμπορικό καραβάνι του επιχειρηματία, συζύγου της Μπ. Μπούτο. Λέγεται λοιπόν πως η ιδέα της Μπ. Μπούτο ήταν να δημιουργήσει μια νεαρή «ισλαμική αστυνομία», μια ιδιότυπη «στρατονομία» μέσα στις τάξεις των Μουτζαχεντίν. Κι έτσι φαίνεται αρχικά να λειτούργησε το κίνημα των Ταλιμπάν, αλλά φυσικά στη συνέχεια διαφάνηκε από τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν και των ΗΠΑ ότι ο ρόλος τους θα μπορούσε να είναι... βαρύτερος. Βέβαια, η ίδια η Μπεναζίρ Μπούτο, σε συνέντευξή της στη ρωσική εφημερίδα «Αργκουμέντι ι Φάκτι» (Νο 41 / Οκτώβρης 2001) διαψεύδει ότι ο άντρας της έκανε «μπίζνες» στο Αφγανιστάν, όσο αυτή ήταν πρωθυπουργός, αλλά επιβεβαιώνει ότι όσο ήταν η ίδια κυρίαρχη στα πολιτικά «πράγματα» του Πακιστάν οι Ταλιμπάν την άκουγαν. Το πιο ενδιαφέρον όμως κομμάτι της συνέντευξής της είναι η απάντηση στην πρώτη κιόλας ερώτηση. Τη ρωτά λοιπόν ο δημοσιογράφος της ρωσικής εφημερίδας:

-- «Κυρία Μπούτο, τι νομίζετε, θα έχει ή όχι επιτυχία η πολεμική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν;»

-- «Το Αφγανιστάν δε θα νικηθεί με την ίδια ευκολία που τρώγεται ένας λουκουμάς μαζί με το τσάι. Ομως, κοιτάξτε, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην κατάσταση όταν στην Καμπούλ ήταν στην εξουσία ο Νατζιμπουλά σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση. Τότε οι Αφγανοί Μουτζαχεντίν έκαναν πόλεμο, παίρνοντας μηνιαίως δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και είχαν στρατόπεδα εκπαίδευσης στο Πακιστάν. Ποτάμι "έτρεχαν" στα χέρια τους τα πιο σύγχρονα όπλα: ολμοβόλα, πύραυλοι, "στίνγκερ". Ποιος θα δώσει τώρα χρήματα στους Ταλιμπάν; Μα κανένας! Επίσης τότε είχαν πέρα από τα σύνορα της χώρας τους στρατιωτικές βάσεις, όπου υπήρχε η δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης των μαχητών, αλλά και προετοιμασίας νέων εφεδρειών, ενώ τώρα όχι...».

Αυτά για όσους ακόμα και τώρα επιμένουν ότι οι Μουτζαχεντίν μόνοι τους και μάλιστα, όπως λένε, «σε άνιση μάχη» κατάφεραν να νικήσουν το σοβιετικό στρατό.


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ