Πέμπτη 24 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συμφωνία - «μαμούθ» για ρωσική βιομηχανική ζώνη

ΜΟΣΧΑ.--

Ρωσία και Αίγυπτος υπέγραψαν χτες συμφωνία για τη δημιουργία βιομηχανικής ζώνης με ρωσικές επιχειρήσεις στην Αίγυπτο. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ντενίς Μαντούροφ, και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Ταρίκ Καμπίλ, ως μέρος της Ρωσοαιγυπτιακής Διακυβερνητικής Επιτροπής και σε υλοποίηση του μνημονίου που είχε υπογραφτεί το Φλεβάρη του 2016.

Με βάση τη συμφωνία, η Αίγυπτος θα εξασφαλίζει στα ρωσικά μονοπώλια που θα δραστηριοποιηθούν στη βιομηχανική ζώνη στο ανατολικό Πορτ Σάιντ, κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ, σε μια έκταση 5,25 εκατ. τετραγωνικών μέτρων, σταθερή και ευνοϊκή φορολογία. Παράλληλα, εάν ένας νόμος ή κανονιστική πράξη που θα μπαίνει σε ισχύ μετά την υπογραφή της συμφωνίας επηρεάζει αρνητικά την υλοποίησή της απλά δεν θα έχει εφαρμογή γι' αυτήν. Στην περιοχή αναμένονται βιομηχανίες αυτοκινήτου, πετροχημικών, ενεργειακές, φαρμακευτικές και άλλες.

Πρόκειται για συμφωνία με ισχύ 50 χρόνων που θα μπορεί να ανανεώνεται αυτόματα, εκτός αν κάποια από τις πλευρές δηλώσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από αυτήν. Με βάση τους υπολογισμούς της ρωσικής κυβέρνησης η κατασκευή του έργου θα διαρκέσει γύρω στα 13 χρόνια, αλλά σταδιακά θα μπαίνουν ρωσικές εταιρείες που θα ξεκινούν την παραγωγή ενώ οι ρωσικές κατασκευαστικές που θα διεκπεραιώνουν το έργο θα είναι και οι πρώτες που θα εγκατασταθούν. Από το 2026 υπολογίζεται να παράγονται προϊόντα αξίας 3,6 δισ. δολαρίων το χρόνο. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, η συμφωνία - «μαμούθ» παρουσιάζεται από τις δύο πλευρές ως «πυλώνας για τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», ωστόσο το βέβαιο είναι ότι εντάσσεται στον πολύ σφοδρό ανταγωνισμό που είναι σε εξέλιξη με άλλες ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Κίνα κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ