Πέμπτη 24 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Μόνος στόχος η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Εντολοδόχος πρωθυπουργός ο Τζ. Κόντε

ΡΩΜΗ.--

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα συναντήθηκε χτες με τον Τζουζέπε Κόντε, τον 54χρονο καθηγητή Νομικής που τα δύο ευρωσκεπτικιστικά κόμματα «Κίνημα 5 Αστέρων» και «Λέγκα» πρότειναν και ο οποίος πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στην πρώτη του δήλωση ανέφερε:

«Δέχτηκα με την προβλεπόμενη επιφύλαξη την εντολή του Προέδρου. Το πρόγραμμά μου θα βασίζεται στις συμφωνίες των πολιτικών δυνάμεων που με στηρίζουν. Με τον Ιταλό Πρόεδρο μιλήσαμε για την κρίσιμη φάση που διανύουμε και γνωρίζω ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί η διεθνής και ευρωπαϊκή τοποθέτηση της χώρας μας. Θα ασχοληθούμε με τη διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, για το δικαίωμα του ασύλου και για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Θα κάνω ό,τι δύναμαι υπέρ του εθνικού συμφέροντος» και κατέληξε πως «θα είμαι ένας συνήγορος υπεράσπισης του ιταλικού λαού».

Ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με όλα τα πολιτικά κόμματα και θα επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις προτάσεις του για το υπουργικό συμβούλιο. Ανεξάρτητα από το πότε (και το αν...) θα ολοκληρωθεί η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ των M5S - «Λέγκας», είναι δεδομένη η ορμή με την οποία το αμέσως επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση και στην Ιταλία, ταυτόχρονα με το παζάρι του ντόπιου κεφαλαίου για τη διασφάλιση των συμφερόντων του εντός αλλά και εκτός ΕΕ, άλλωστε και τα δύο υπηρετούν τον ίδιο στόχο - τη θωράκισή του απέναντι στους ανταγωνιστές του.

Σε δεύτερη μοίρα περνάει το ζήτημα που προέκυψε με το βιογραφικό του Κόντε και το αν αλλοίωσε τους διδακτορικούς τίτλους του. Το ζήτημα που προκαλεί προβληματισμό, τόσο σε μερίδες του ιταλικού κεφαλαίου όσο και (πάνω απ' όλα) στους διεθνείς του «εταίρους», είναι τυχόν επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τις επιλογές της νέας κυβέρνησης, ως αποτέλεσμα μιας προσπάθειας ακόμα πιο αποφασιστικής (και με νέους όρους) «αναμέτρησης» της Ιταλίας με τις άλλες δυνάμεις. Στο ίδιο πλαίσιο θα «αξιολογηθεί» και το νέο υπουργικό συμβούλιο, για το οποίο εξετάζονται επιλογές πιο επικριτικές στις σημερινές συνθήκες συνεργασίας του ιταλικού κεφαλαίου. Τέτοια επιλογή είναι, για παράδειγμα, ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα (φέρεται υποψήφιος για το υπουργείο Οικονομικών), που έχει υποστηρίξει ότι «το ευρώ είναι ένα γερμανικό κλουβί» και ότι «η Ιταλία χρειάζεται ένα σχέδιο Β'».

Να σημειωθεί ότι χτες έκανε παρέμβαση και ο πρόεδρος της Ιταλικής Ενωσης Βιομηχάνων Confindustria, Βιντσέντσο Μπότσια, αναφέροντας ότι «δεν είναι σαφές πού θα βρεθούν από τη νέα κυβέρνηση οι αναγκαίοι πόροι για την εφαρμογή του προγράμματος και για να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια για στήριξη σε μια κυβέρνηση Ντράγκι (2021-02-06 00:00:00.0)
Σκληρό παζάρι για το σχηματισμό κυβέρνησης (2019-08-28 00:00:00.0)
Διερευνητική εντολή στην Καζελάτι (2018-04-19 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης (2018-04-05 00:00:00.0)
Εν αναμονή διεργασιών για μια κυβέρνηση «σταθερή» για το κεφάλαιο (2018-03-07 00:00:00.0)
Εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης (2005-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ