Πέμπτη 24 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Δεν συζητά την απόσυρση δυνάμεων του Ιράν και της «Χεζμπολάχ»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η συριακή κυβέρνηση απορρίπτει την απαίτηση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το έδαφός της ένοπλες δυνάμεις συμμάχων της, όπως η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» και ιρανικά στρατεύματα. Αυτό ξεκαθάρισε χτες ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φάισαλ Μοκντάντ, με αφορμή την πρόσφατη απαίτηση που διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο 12 όρων απέναντι στο Ιράν.

Με αφορμή πρόσφατη δήλωση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν προς τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ Ασαντ ότι η πολιτική διαδικασία στη Συρία το επόμενο διάστημα «θα συμβάλει στην αποχώρηση ξένων στρατευμάτων» από τη χώρα, ο Φ. Μόκνταντ αμφισβήτησε ότι ο Ρώσος ηγέτης αναφερόταν στην αποχώρηση των ιρανικών και άλλων συμμαχικών δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης.

Τη Δευτέρα, ο απεσταλμένος του Πούτιν στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, ερμήνευσε τη δήλωση Πούτιν υποστηρίζοντας πως αφορούσε «τους Αμερικανούς, τους Τούρκους, τη "Χεζμπολάχ" και βεβαίως και τους Ιρανούς». Χτες, πάντως, ο Λαβρεντίεφ μετέβη στη Δαμασκό και είχε συνάντηση με τον Ασαντ, χωρίς να επαναλάβει αυτήν τη δήλωση. Απέναντι στις δηλώσεις Λαβρεντίεφ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι ο Πούτιν εννοούσε τα ξένα στρατεύματα στη Συρία που είναι «ντε φάκτο παράνομα, βάσει του διεθνούς δικαίου», υπονοώντας αυτά των ΗΠΑ κ.ά.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υποστράτηγος Σεργκέι Ρουτσκόι ανακοίνωσε χτες από τη Μόσχα ότι πλέον έχει ανακαταληφθεί πλήρως ο παλαιστινιακός προσφυγικός καταυλισμός Γιαρμούκ, που βρισκόταν τα τελευταία χρόνια υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών και κυρίως τζιχαντιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ