Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Εκκωφαντική αντιλαϊκή ομοφωνία!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αν υποθέσει κανείς ότι οι «πολιτικοί λόγοι» της σύγκλησης του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ εξαντλούνται στην εσωκομματική ισχυροποίηση του Κ. Σημίτη, τότε πράγματι οι λόγοι αυτοί εκπληρώθηκαν.

Εκείνο που, πάντως, αποτελεί σαφές πολιτικό μήνυμα του 6ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ - και το οποίο συνιστά ουσιαστικό πολιτικό μήνυμα με την έννοια ότι αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού - είναι ένα: Το βράδυ του Σαββάτου, το 100% των συνέδρων υπερψήφισαν τις πολιτικές αποφάσεις και τις πολιτικές θέσεις που κατέθεσε η ηγεσία του κόμματος, που συνίστανται στην εξής πρωθυπουργική φράση: «Καμία αλλαγή πολιτικής»!

Αυτή η εκκωφαντική ομοφωνία αποκάλυψε μεγαλόπρεπα ότι τόσο αυτοί που προκάλεσαν το συνέδριο, όσο και εκείνοι που θέλησαν μέσω αυτού να επιβεβαιώσουν ένα ρόλο «καλού ΠΑΣΟΚ», το βασικό που είχαν να μοιράσουν ήταν τα πόστα, αφού επί της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής όχι απλώς συμφωνούν, αλλά ομοφωνούν!

Οι ψηφοφορίες

Οι ψηφοφορίες της Κυριακής, που αφορούσαν στην εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ και μελών της ΚΕ, ήρθαν να καταγράψουν τους έτσι κι αλλιώς διαφαινόμενους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Ετσι, επί εγγεγραμμένων 6.439 συνέδρων (τα άκυρα ήταν 127 και η αποχή της τάξης του 3,76%):

α) Ο Κ. Σημίτης σε σύνολο 6.196 ψηφισάντων έλαβε 4.316 ψήφους, ποσοστό 71,16%, έναντι ποσοστού 63%, που είχε λάβει στο προηγούμενο συνέδριο του 1999.

β) Στην κάλπη βρέθηκαν 1.753 «λευκά» ψηφοδέλτια, ποσοστό 28,84%. Υπενθυμίζουμε ότι το 1999 το ποσοστό των συνέδρων που είχε αποδοκιμάσει τον Κ. Σημίτη είχε ανέλθει στο 35%.

γ) Πρώτος στη νέα ΚΕ εκλέχτηκε ο Κ. Λαλιώτης (3.740 ψήφους) και ακολουθούν οι Γ. Παπανδρέου, Κ. Σκανδαλίδης, Α. Τσοχατζόπουλος (ήταν πρώτος στο προηγούμενο συνέδριο), ο Ευ. Βενιζέλος, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, Α. Διαμαντοπούλου, Β. Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλος και Π.Ευθυμίου. Μετά την πρώτη δεκάδα εκλέχτηκαν οι Αλ. Παπαδόπουλος, Π. Αυγερινός, Δ. Ρέππας, Χρ. Πολυζωγόπουλος, Απ. Κακλαμάνης, Γ. Παπαντωνίου, Φ. Γεννηματά, Χρ. Παπουτσής, Μ. Νεονάκης, Τ. Χυτήρης, Φ. Πετσάλνικος, Π. Λάμπρου, Π. Φασούλας, Θ. Τσουκάτος, Μ. Παπαϊωάννου, Γ. Αρσένης, Λ. Κανελλόπουλος, Χρ. Πρωτόπαππας, Ν. Αλευράς.

Από τη συνολική σύνθεση της ΚΕ τα 118 μέλη της πρόσκεινται στους «εκσυγχρονιστές», ενώ η δύναμη της λεγόμενης «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» περιορίστηκε στους 62.

Ο Κ. Σημίτης

Τα αποτελέσματα του συνεδρίου έγιναν δεκτά από τον Κ.Σημίτη με τη φράση «θα τιμήσω την καθαρή και δυνατή εντολή που μου δώσατε», αλλά και την αιχμή προς τους εσωκομματικούς του αντιπάλους: Μετά το συνέδριο «δε δικαιολογείται πια η εσωστρέφεια, οι προσωπικοί διαγκωνισμοί, δεν έχει πλέον κανείς άλλοθι για άλλη μιζέρια», ανέφερε... Οσο για το πώς θα αξιοποιηθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός υπήρξε ξεκάθαρος: «Από αύριο», τόνισε, «εργαζόμαστε απερίσπαστοι... να προχωρήσουμε τις δράσεις, τη μεταρρύθμιση, τον εκσυγχρονισμό, πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, πιο αποτελεσματικά».

Ο Α. Τσοχατζόπουλος

Από την πλευρά του ο Α. Τσοχατζόπουλος περιορίστηκε να μιλήσει για «επιβεβαίωση της ενότητας» και να συμπληρώσει ότι «μετά την πολιτική συμφωνία και τη νέα ενότητα, υπάρχει πλέον κοινός δρόμος για συμπόρευση και νίκη». Αλλωστε, ο υπουργός Αμυνας είχε ήδη από την προηγούμενη μέρα ρίξει «λευκή πετσέτα στο ριγκ» (σ.σ: κατά την έκφραση συνεργάτη του!), μετά την παρέμβασή του, το Σάββατο το βράδυ, οπότε - μετά τη δευτερολογία Σημίτη - ανέβηκε στο βήμα και ουσιαστικά δήλωσε ότι στηρίζει τον πρωθυπουργό, μέσα από δικαιολογίες περί «επίτευξης συμφωνίας», η οποία, όπως είπε, «συμπεριέλαβε» τις προτάσεις που κατέθεσε στο συνέδριο...

Και τώρα ανασχηματισμός

Για το ποιο είναι όμως το πραγματικό μήνυμα του συνεδρίου, η φράση του Δ. Ρέππα, δεν αφήνει παρερμηνείες: «Οι αποφάσεις είναι σε ακολουθία με την προεκλογικές εξαγγελίες... Το συνέδριο ενίσχυσε την κυβέρνηση...», ανέφερε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατέληξε, τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός δικαιώθηκε», αλλά και καλώντας με νόημα τους πάντες να δείξουν «την απαραίτητη συνέπεια στις αποφάσεις και τις εντολές του συνεδρίου».

Είναι προφανές ότι το κλίμα εντός του «εκσυγχρονιστικού» στρατοπέδου εμφανίζεται σαν «θριαμβευτικό». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δ.Ρέππας μίλησε για «πανηγυρική επανεκλογή» του Κ. Σημίτη. Οπως, μάλιστα, αναφέρουν οι «εκσυγχρονιστές», τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών, δηλαδή τόσο το αυξημένο ποσοστό του πρωθυπουργού όσο και η ανάδειξη επιφανών «εκσυγχρονιστών» στις πρώτες θέσεις της ΚΕ, «λύνουν τα χέρια» του Κ.Σημίτη, ενόψει του επερχόμενου ανασχηματισμού, που οριοθετείται για μετά τις 22 Οκτώβρη.

Οπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε την Κυριακή το βράδυ «όλα θα γίνουν κανονικά· έχω ένα ταξίδι στη Γάνδη, θα ακολουθήσουν οι εργασίες ολοκλήρωσης του συνεδρίου» (σ.σ. συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την ανάδειξη Εκτελεστικού Γραφείου και γραμματέα) «και μετά βλέπουμε», ήταν τα λόγια του.

Ο απόηχος

Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις που έγιναν στον απόηχο του συνεδρίου, ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι μετά το συνέδριο δίνεται «η δυνατότητα στον Κ.Σημίτη να κάνει την κυβέρνηση που επιθυμεί». Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για νίκη του ΠΑΣΟΚ και για δημοκρατικές αλλαγές, προσθέτοντας τις ευχαριστίες του σε όσους τον ψήφισαν. Ο Θ. Τσουκάτος υποστήριξε ότι «η καθαρή εντολή πρέπει να φανεί και στον ανασχηματισμό», ενώ ο Κ. Λαλιώτης, που η πρώτη θέση στην ΚΕ συνιστά πρόκριμα για την εκλογή του στη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι θα φανεί «δημιουργικός και χρήσιμος»...

Από την πλευρά της άλλης πλευράς, ο Α. Κοτσακάς περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο Κ. Σημίτης «έχει την ευκαιρία να συμπεριφερθεί ως πρόεδρος όλου του ΠΑΣΟΚ και όχι της πλειοψηφίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ