Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Κατ' έτος δηλούνται πενήντα κρούσματα άνθρακος»!

Ετσι μάθαιναν οι φοιτητές στις ιατρικές σχολές της χώρας μας, εδώ και τριάντα χρόνια, ενώ τώρα ξεχείλισαν οι οθόνες και τα ερτζιανά απ' τον άνθρακα που ταχυδρομείται ανά την υφήλιο!

«Από του 1971 εις την Ελλάδα δηλούνται κατ' έτος πενήντα περίπου κρούσματα άνθρακος».

Καλά διαβάσατε. Κάθε χρόνο δηλώνονται πενήντα κρούσματα απ' το βάκιλο του άνθρακα, που τις τελευταίες μέρες «πλημμύρισε» τα σπίτια μας απ' τις οθόνες των τηλεοράσεων, τα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες.

Ετσι έγραψε ο Ιωάννης Κ. Παπαναγιώτου, τακτικός καθηγητής της Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου το 1978 στο Β` Τόμο της «Ιατρικής Μικροβιολογίας και Ανοσοβιολογίας». Το βιβλίο αυτό ήταν το εγχειρίδιο των φοιτητών.

Το γένος των βακίλων, όπως αναφέρει ο καθηγητής σε άπταιστη καθαρεύουσα, περιλαμβάνει βακτηρίδια που μπορούν να σχηματίζουν σπόρους, εκ των οποίων μόνον ο βάκιλος του άνθρακα είναι παθογόνος, κυρίως για τα ζώα. «Ο άνθραξ είναι ζωονόσος μεταδιδομένη εκ των ζώων εις τον άνθρωπον», γράφει ο καθηγητής. «Εξ άνθρακος νοσούν κυρίως τα άτομα, τα οποία εκ της εργασίας των έρχονται εις επαφήν προς τα ζώα, δέρματα ζώων, έρια, τρίχας κλπ. Εις τον άνθρωπον εμφανίζεται συνήθως ως δερματικός άνθραξ, κατά τον οποίον οι σπόροι του βακίλου εισέρχονται διά λύσεως της συνεχείας του δέρματος... Η τοπική φλεγμονή συνοδεύεται υπό γενικών φαινομένων».

Υπάρχει και ένας δεύτερος τύπος της νόσου, ο πνευμονικός άνθρακας, που είναι βαρύτατη μορφή βρογχοπνευμονίας, η οποία καταλήγει συνήθως σε σηψαιμία και θάνατο. «Η μόλυνσις επέρχεται διά της εισπνοής κόνεως μολυσμένης διά σπόρων βακίλου», γράφει ο καθηγητής Ι. Παπαναγιώτου.

Για προφύλαξη, ο καθηγητής συνιστά την αποφυγή επαφής με μολυσμένα ζώα, ενώ αναφέρει ότι οι σπόροι του βακίλου καταστρέφονται με το βρασμό σε 100 βαθμούς Κελσίου για δέκα λεπτά ή με ξηρά θέρμανση στους 140 βαθμούς για τρεις ώρες.

Το εμβόλιο, όπως αναφέρει ο καθηγητής, το κατασκεύασε πρώτο το Παστέρ το 1881 και χρησιμοποιείται «διά τον εμβολιασμόν ανθρώπων εκτεθειμένων λόγω του επαγγέλματός του εις τη λοίμωξιν διά του βακίλου του άνθρακος». Για τη θεραπεία ο καθηγητής συνιστά την ένεση πενικιλίνης για 10-12 μέρες.

Ο πληθυσμός είναι δύσκολο να νοσήσει με την έννοια της επιδημίας απ' το βάκιλο του άνθρακα, έλεγαν χτες γιατροί στο «Ρ».

Αλλοι επιστήμονες έχουν υπογραμμίσει, τις τελευταίες μέρες, ότι μόνο μηχανισμοί εξουσίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον άνθρακα ως μέσο μαζικού όπλου.

Ομως, κάθε δόση σκόνης, που ανακαλύπτεται σε κάποιες τουαλέτες αεροπλάνου και σταθμού τρένου ή ταχυδρομείται ανά την υφήλιο, είναι ένα καλό βέλος στη φαρέτρα της προπαγάνδας, που θέλει το μαζικό πανικό ως προπομπό - και ταυτόχρονα διάδρομο - για την επέκταση των πολεμικών σχεδίων των ιμπεριαλιστών.


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ