Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματικοί ελιγμοί και επανάληψη των «επιλεκτικών φόνων»

Επιλεκτικών φόνων συνέχεια: το αυτοκίνητο του Αχμέντ Μαρσούντ, στελέχους της «Χαμάς», που σκοτώθηκε χτες...

Associated Press

Επιλεκτικών φόνων συνέχεια: το αυτοκίνητο του Αχμέντ Μαρσούντ, στελέχους της «Χαμάς», που σκοτώθηκε χτες...
ΛΟΝΔΙΝΟ, ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΤΕΛ ΑΒΙΒ και ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Να ξαναρχίσει την «ειρηνευτική διαδικασία» κάλεσε το Ισραήλ ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ μετά την 90λεπτη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στην πρωτεύουσα της Βρετανίας χθες. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η εκπορευόμενη από την Ουάσιγκτον φιλολογία περί «νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας» της οποίας δε διευκρινίζονται οι λεπτομέρειες, αν και θέτουν ως στόχο την «δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους» και, κατά Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Ασοσιέιτεντ Πρες, θα δει το φως της δημοσιότητας «στα μέσα Νοεμβρίου».

Ο Αραφάτ δήλωσε στο Λονδίνο ότι «δε ζητάμε το φεγγάρι... ζητάμε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών». Ο Μπλερ εμφανίστηκε να συμφωνεί με την ιδέα της δημιουργίας «ενός βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους... το τέλος που επιθυμούμε... είναι μια δίκαιη ειρήνη στην οποία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα ζουν πλάι πλάι, στα κράτη τους, ασφαλείς και σε θέση να ευημερήσουν και να αναπτυχθούν». Ο Αραφάτ συναντήθηκε με τον υπΕξ της Βρετανίας Τζακ Στρο και τον Μπλερ και αναχώρησε για συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν. Κατά τον Παλαιστίνιο ηγέτη «ο μόνος δρόμος» για το Ισραήλ και το έθνος του είναι να «ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία».

Από το Τελ Αβίβ, όμως, ο Αριέλ Σαρόν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, εμφανίστηκε αδιάλλακτος όσο πάντα: αναφερόμενος στον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης της Βουλής μετά τη θερινή διακοπή, ο Σαρόν δηλώνει ότι «έχουμε τώρα ένα παγκόσμιο μέτωπο εναντίον της τρομοκρατίας, το οποίο εμείς οι Ισραηλινοί, για χρόνια ολόκληρα, αντιμετωπίζαμε μόνοι μας» - σε μια προβοκατόρικη αναφορά στους Παλαιστινίους...

Από το Ισλαμαμπάντ όπου βρισκόταν χθες, ο Αμερικανός υπΕξ Κόλιν Πάουελ εξήρε πάντως τον Σαρόν για την απόφασή του να τραβήξει μερικές εκατοντάδες μέτρα πίσω τα στρατεύματά του και τον Αραφάτ για την καταστολή των διαδηλώσεων στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα: «Η βία μειώνεται δραστικά και τώρα οι Ισραηλινοί μοιάζουν να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν...».

Πόσο βέβαια η «βία μειώνεται» είναι ένα ερώτημα, καθώς την Κυριακή ο Ισραηλινός στρατός σκότωσε με πυρά ελεύθερου σκοπευτή έναν ηγέτη της Χαμάς, καθώς προσευχόταν, σε μια επανάληψη της πολιτικής των «επιλεκτικών δολοφονιών». Ο 35χρονος Αμπντέλ Ραχμάν Χαμάντ, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ισραήλ, ήταν αυτός που έστειλε τον βομβιστή αυτοκτονίας στο νυχτερινό κέντρο του Τελ Αβίβ τον Ιούνιο. Ωστόσο στην κηδεία του χθες τα μέλη της Χαμάς υπόσχονταν εκδίκηση, ενώ ένας Παλαιστίνιος έλεγε στον απεσταλμένο των Νιου Γιορκ Τάιμς πως «αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι, το Ισραήλ δεν μπορεί να περιμένει από μας να εφαρμόσουμε καμιά συμφωνία». Αλλη μια «επιλεκτική δολοφονία» ήταν αυτή του Αχμάντ Μαρσούντ, επίσης μέλους της Χαμάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ευρωπαϊκή εκστρατεία» Σαρόν (2003-07-15 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη νέο «Προστατευτικό Τείχος» (2002-06-21 00:00:00.0)
Συνάντηση ασφαλείας μετά από τηλεφώνημα Πάουελ (2001-12-20 00:00:00.0)
«Ελπίδες» εν μέσω της συνέχισης των φονικών (2001-11-02 00:00:00.0)
Φονικά (και) νέα σχέδια συμφωνίας (2001-11-01 00:00:00.0)
Διστακτικές κινήσεις για την ικανοποίηση σκοπιμοτήτων (2001-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ