Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
Στόχος, λόγω της βάσης της Σούδας, η Κρήτη

Ο υπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε χτες στη Βουλή ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έργα αντιμετώπισης βιοχημικού πολέμου στην περιοχή της Σούδας

Από παλιότερη κινητοποίηση του φιλειρηνικού κινήματος στη βάση της Σούδας
Από παλιότερη κινητοποίηση του φιλειρηνικού κινήματος στη βάση της Σούδας
Την ύπαρξη έργων αντιμετώπισης βιοχημικού πολέμου σε εξέλιξη στην περιοχή της βάσης της Σούδας, επιβεβαίωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, αρνούμενος όμως να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα αν η εκμετάλλεση της βάσης από τις ΗΠΑ για τις επιδρομές τους στο Αφγανιστάν ή όπου αλλού αποφασίσουν στη συνέχεια, «στοχοποιεί» την ευρύτερη περιοχή. Η συζήτηση προκλήθηκε με αφορμή ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, που κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει στο φλέγον αυτό ερώτημα. Ο υπουργός Αμυνας πάντως επιχείρησε να παρουσιάσει όσα γίνονται ως ...ενίσχυση του Ελληνικού Στρατού και της τοπικής κοινωνίας!

Απαντώντας στο ερώτημα της Λιάνας Κανέλλη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος επιβεβαίωσε την ενίσχυση της βάσης της Σούδας με νέα έργα και εγκαταστάσεις, που μεταξύ άλλων ενισχύουν τη θωράκισή της για βιολογικό και χημικό πόλεμο, τονίζοντας ότι το υπουργείο Αμυνας έχει προχωρήσει στην «εξασφάλιση χρηματοδότησης των επιπρόσθετων στρατιωτικών εγκαταστάσεων» και από το ΝΑΤΟ. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαίωσε εμμέσως τη «στοχοποίηση» της βάσης της Σούδας. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την κυβερνητική πρακτική, σημείωσε ότι «η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας έχει αναχθεί σε παγκόσμια προσπάθεια» και το ζητούμενο είναι μια «πολιτική ασφάλειας και προστασίας για όλους τους λαούς της Γης», σημειώνοντας επίσης ότι «έχουμε υποχρέωση να εξασφαλίσουμε τον τρόπο της δικής μας συμβολής», καθώς και το να διασφαλιστεί ότι «η απάντηση στην τρομοκρατία δε θα οδηγήσει σε σύγκρουση πολιτισμών και λαών». Ο υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι στη βάση αυτών των δεδομένων είναι ανάγκη να υπάρξουν μέτρα προστασίας σε μια σειρά τομέων της χώρας.

Παράλληλα επιχείρησε να παρουσιάσει τα όσα γίνονται στην Κρήτη ως έργο ενίσχυσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Οπως ανέφερε, «στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις της Σούδας, που αποτελούν ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε μέτρα ασφάλειας», τονίζοντας ότι στην περιοχή βρίσκεται ο Ναύσταθμος, το Πεδίο Βολής της Κρήτης και η 115 Πτέρυγα Μάχηςμ σημειώνοντας βέβαια ότι «υπάρχουν και εγκαταστάσεις για διευκολύνσεις» στο ναυτικό και την αεροπορία των ΗΠΑ, όμως κάθε δραστηριότητα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επισήμανε επίσης πως τα μέτρα που παίρνονται «δεν έχουν καμιά μορφή παραχώρησης», αφού «εκτελούνται εγκαταστάσεις και υποδομές στα πλαίσια της σύμβασης και χρηματοδοτούνται από το ΝΑΤΟ». Ειδικά για τα έργα που αφορούν τις δυνατότητες αντιμετώπισης βιοχημικού πολέμου από το νοσοκομείο της περιοχής και την κατασκευή ελικοδρομίου, σημείωσε ότι πρόκειται για «κοινωφελές έργο», με «χαρακτήρα προστασίας της περιοχής» και σε καμιά περίπτωση αυτά τα έργα «δεν υποδηλώνουν επιθετικές ενέργειες». Ο Α. Τσοχατζόπουλος σχολίασε ότι «βεβαίως θα το αξιοποιήσουν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί για να πάνε στις δικές τους αποστολές, αλλά είναι και υπέρ της τοπικής κοινωνίας». Τόνισε τέλος πως «η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αυτή την απειλή στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ».

«Εμμέσως πήρα μια απάντηση» σημείωσε παίρνοντας το λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, επισημαίνοντας ότι ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει ευθέως στον «αν "στοχοποιείται"» η περιοχή. Μάλιστα σχολίασε ότι ενώ εδώ και χρόνια είναι ζητούμενο η ύπαρξη ελικοδρομίων στο Αιγαίο, τώρα φτιάχνεται ελικοδρόμιο στη Σούδα. Μάλιστα προκάλεσε τον υπουργό Αμυνας, λέγοντας ότι αφού «θα εξυπηρετηθούν τα τοπικά συμφέροντα με ραδιοβιολογικού πολέμου ενίσχυση του νοσοκομείου», αυτό σημαίνει ότι «απειλείται η Κρήτη με ραδιοβιοχημικού πολέμου επίθεση;».

Η Λιάνα Κανέλλη τόνισε ότι «η Σούδα έχει γιγαντωθεί» τα τελευταία χρόνια, θυμίζοντας άρθρο της ισχύουσας συμφωνίας, με βάση το οποίο όπως είπε «επιτρέπεται η απόβαση πεζοναυτών στις ΗΠΑ» χωρίς να ενημερωθεί κανείς. Απευθυνόμενη προς τον Α. Τσοχατζόπουλο τόνισε ότι «διαλύσατε ολόκληρη μοίρα αλεξιπτωτιστών και έχετε μετατρέψει Ελληνες στρατιώτες σε φύλακες των Αμερικανών». Μάλιστα υπενθύμισε ότι «η Σούδα το 1974 αποπροσανατόλισε τα ελληνικά αεροπλάνα», καλώντας την κυβέρνηση να απάντηση με σαφήνεια στο εξής ερώτημα: «"Στοχοποιεί" η Σούδα την Κρήτη ή όχι;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ