Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις και αντεπιθέσεις στο Κασμίρ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Επίθεση εναντίον θέσεων του πακιστανικού στρατού κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής του διαφιλονικούμενου Κασμίρ εξαπέλυσαν, χτες, οι ινδικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε το Νέο Δελχί, «για αντίποινα στην υποστήριξη που παρέχει η πακιστανική ηγεσία και ο στρατός της στους ισλαμιστές που μάχονται τον ινδικό στρατό». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στις τάξεις των πακιστανικών δυνάμεων».

Την επίθεση, αν και την είχε αρνηθεί αρχικά, επιβεβαίωσε ο πακιστανικός στρατός, που τόνισε ότι «εντελώς απρόκλητα οι ινδικές δυνάμεις σφυροκόπησαν την πακιστανική πλευρά της μεθορίου» και υποστήριξε ότι σκοτώθηκε μία γυναίκα και τραυματίστηκαν 25 άλλοι άνθρωποι. Επίσης, έγινε γνωστό ότι οι πακιστανικές δυνάμεις «απάντησαν στην επίθεση» αν και δε δόθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις. Η επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν την άφιξη, στην περιοχή, του Κόλιν Πάουελ.

Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικές αρχές στο Σριναγκάρ, στο ινδικό Κασμίρ, κατηγορούσαν τις δύο ισλαμικές οργανώσεις «Τζάις ε Μοχάμαντ» και «Χάρακατ ουλ Μουτζαχεντίν», που έχουν συμπεριληφθεί και στην περίφημη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι «άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις» στους καταστηματάρχες να συμμετάσχουν στη χτεσινή γενική απεργία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή. Ο Πάουελ αναμένεται να ζητήσει τόσο από το Νέο Δελχί όσο και από το Ισλαμαμπάντ να «χαμηλώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης» για το Κασμίρ, δεδομένης της συνέχισης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Μάλιστα, ανάλογη έκκληση απηύθυνε, χτες βράδυ, και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, τονίζοντας πως «η Ουάσιγκτον γνωρίζει ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή του Κασμίρ μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα εφόσον βρίσκονται σε παράλληλη εξέλιξη οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ