Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
Μεταξύ σφύρας, άκμονος και πείνας

Τουλάχιστον άλλοι 12 άμαχοι θα πρέπει να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των νεκρών, όπου μέχρι στιγμής «παρών» δίνουν εκατοντάδες άνθρωποι

Ενα παιδάκι θύμα των βομβαρδισμών των ΗΠΑ που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Πακιστάν

Associated Press

Ενα παιδάκι θύμα των βομβαρδισμών των ΗΠΑ που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Πακιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενα Σαββατοκύριακο ανηλεούς σφυροκοπήματος γνώρισαν και πάλι οι κάτοικοι του Αφγανιστάν, ενώ νέο κύμα βομβαρδισμών εξαπέλυσαν τη Δευτέρα οι αμερικανικές δυνάμεις, και μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, το σφοδρότερο από την ημέρα της έναρξης των βομβαρδισμών, δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή.

Επίθεση από πολεμικά αεροσκάφη δέχτηκε η πόλη Τζαλαλαμπάντ, και μάρτυρες από την περιοχή δηλώνουν πως άκουσαν τρεις εκρήξεις, ενώ τα αεροπλάνα εξακολουθούν να ίπτανται πάνω από την πόλη. Εξάλλου, όπως αναφέρουν πηγές των Ταλιμπάν, 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 32 τραυματίστηκαν κατά τους βομβαρδισμούς σε επαρχία στο βόρειο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον υπουργό Πληροφόρησης των Ταλεμπάν, Αμπντούλ Χανάν Χιμάτ.

Πάντως, οι αρχές των Ταλιμπάν, έδωσαν 24ωρη άδεια σε ξένους δημοσιογράφους να επισκεφτούν τις πληγείσες περιοχές και κυρίως το χωριό Κουράμ, το οποίο στην κυριολεξία ισοπεδώθηκε, και όπου, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Ταλιμπάν, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί τουλάχιστον 160 πτώματα. Η άδεια δόθηκε εξαιτίας της ρητορικής που υιοθετήθηκε τόσο από Βρετανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους ότι «οι Ταλιμπάν υπερβάλουν». Ανεξάρτητα, πάντως, από την κίνηση αυτή του καθεστώτος των Ταλιμπάν, ο υπουργός Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ στην καθιερωμένη ενημέρωση παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ενδέχεται να έπληξαν το χωριό...

Αν και καμία ανεξάρτητη πηγή δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το συνολικό αριθμό των νεκρών αμάχων που έχει πια ξεπεράσει τους 300, η ευκαιρία αυτή, της επίσκεψης των ξένων δημοσιογράφων, έφερε στο φως πολύ τραγικές εικόνες, κυρίως από τα νοσοκομεία του Αφγανιστάν, όπου μωρά βρίσκονται σε κώμα από θραύσματα πυραύλων στο κεφάλι ή παιδιά που σφαδάζουν από τον πόνο σε νοσοκομεία τα οποία δεν ενδείκνυνται για την περίθαλψή τους....

Χτες, το αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων AIP μετέδωσε ότι σε δύο χωριά εκδηλώθηκαν χθες πυρκαγιές, καθώς συνεχίζονται για ένατη ημέρα οι βομβαρδισμοί. Σύμφωνα με το πρακτορείο, επλήγησαν τα χωριά Γκερεχίλ και Μοργκάι, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στόχων στο Αγκάμ, 35 χιλιόμετρα νότια της πόλης Τζαλαλαμπάντ, στο ανατολικό Αφγανιστάν. Ενας χωρικός σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν. Το ίδιο πρακτορείο ανέφερε ακόμη ότι το αεροδρόμιο στο Μαζάρ-ε-Σαρίφ, στο βόρειο Αφγανιστάν, βομβαρδίστηκε τέσσερις φορές σε διάστημα πέντε ωρών σήμερα το πρωί. Επιθέσεις δέχτηκαν επίσης η Καμπούλ και η πόλη Κανταχάρ, προπύργιο των Ταλιμπάν, πρόσθεσε το πρακτορείο, αλλά δε διευκρίνισε εάν υπάρχουν θύματα ή ζημιές.

Οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί

Οσον αφορά στο καθαρά στρατιωτικό πεδίο, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, των οποίων δηλώσεις επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, πρόκειται για τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς υπό το φως της ημέρας, καθώς έλαβαν μέρος 50 μαχητικά και τουλάχιστον 10 βομβαρδιστικά Β-1 και Β-52. Παράλληλα, αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, ανέφεραν στο Γερμανικό πρακτορείο ότι το αεροπλανοφόρο Theodore Roosevelt κατευθύνεται από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα προς τον βόρειο Ινδικό Ωκεανό, αφού διέπλευσε τη διώρυγα του Σουέζ το Σάββατο. Στον Ινδικό Ωκεανό και τον Κόλπο βρίσκονται ήδη τα αεροπλανοφόρα Carl Vinson, Independence και Kitty Xawk.

Οσον αφορά στο στρατιωτικό πεδίο, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους επλήγησαν 13 στόχοι, ανάμεσά τους και στρατόπεδα των Ταλιμπάν, ενώ εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι συνολικά έχουν χτυπηθεί 60 στόχοι. Πάντως, παρά τις σχετικές τυμπανοκρουσίες εκ μέρους της Ουάσιγκτον, δημοσίευμα των Los Angeles Times, επικαλούμενο ειδικούς αναφέρει ότι οι χάρτες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα εκ μέρους του Πενταγώνου, όπου δείχνουν τους στόχους αλλά και τα πλήγματα, δεν είναι ενδεικτικοί των επιτυχιών των βομβαρδισμών, που δεν μπορεί να ανέρχονται άνω του 85%. Επιπροσθέτως και οι Washington Times υποστηρίζουν ότι ήδη έχει βρεθεί ο στόχος της πρώτης επίθεσης των ειδικών δυνάμεων, όμως οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες περί επικείμενου «χειρουργικού χτυπήματος» μετά τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της άμυνας των Ταλιμπάν.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος τόσο από το Πεντάγωνο, όσο και από τη CIA αρνήθηκαν να σχολιάσουν δημοσίευμα του περιοδικού New Yorker, σύμφωνα με το οποίο αμερικανικό αεροσκάφος εντόπισε τον πνευματικό ηγέτη των Ταλεμπάν, αλλά δεν άνοιξε πυρ εναντίον του επειδή δεν είχαν ακόμα απελευθερωθεί οι κανόνες εμπλοκής. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την υπόθεση, περιοριζόμενη να δηλώσει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα περί έντονης αντίδρασης του υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος φέρεται ούτε λίγο ούτε πολύ, να τα έκανε γυαλιά-καρφιά όταν πληροφορήθηκε το περιστατικό.

Ο πραγματικός τρόμος: η πείνα

Εάν οι βόμβες πάντως δεν καταφέρουν να αποδεκατίσουν τον αφγανικό πληθυσμό, θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι η πείνα θα το κάνει. Εκατό χιλιάδες παιδιά μπορεί να πεθάνουν στο Αφγανιστάν το χειμώνα αν δε φτάσουν σε αυτά, μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, μεγάλες ποσότητες τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, ανακοινώθηκε χθες από την UNICEF. Ο Ερίκ Λαρός, εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Ισλαμαμπάντ, δήλωσε πως η UNICEF χρειάζεται 36 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις βασικές επείγουσες ανάγκες, αλλά πρόσθεσε πως μέχρι τώρα δεν έχει λάβει παρά το μισό του ποσού αυτού. «Τουλάχιστον εκατό χιλιάδες παιδιά θα πεθάνουν το χειμώνα στο Αφγανιστάν, εκτός αν καταφέρουμε να τους στείλουμε μεγάλες ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης μέσα σε έξι εβδομάδες από σήμερα», επισήμανε ο ίδιος.

Τέλος και η Μέρι Ρόμπινσον, Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας νέας τραγωδίας στο Αφγανιστάν «παρόμοιας με αυτή στη Ρουάντα». «Εως και επτά εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο» στο Αφγανιστάν», τόνισε η Ρόμπινσον, επαναλαμβάνοντας την έκκληση που έκανε την Παρασκευή για παύση των βομβαρδισμών, προκειμένου να επιτραπεί μια μαζική άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα αυτή. «Θα ήμουν πάρα πολύ χαρούμενη αν γινόταν μια παύση, γιατί αυτή θα επέτρεπε την άφιξη μιας έκτακτης μαζικής βοήθειας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις εφοδιοπομπές τροφίμων να εισέλθουν στη χώρα την ώρα που διεξάγεται πλήρης στρατιωτική επίθεση», πρόσθεσε.

Η Μέρι Ρόμπινσον εξέφρασε επίσης για άλλη μια φορά το φόβο να υπάρξουν σφαγές κατά την προέλαση στο Αφγανιστάν των δυνάμεων της ένοπλης αντίστασης στο καθεστώς των Ταλιμπάν. «Η ιστορία των εδαφικών αλλαγών στο Αφγανιστάν είναι μια ιστορία σφαγών», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ