Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενισχυμένος «τρομονόμος»

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

«Ενισχυμένη» αντιτρομοκρατική νομοθεσία, επιπρόσθετη θωράκιση στον πρόσφατο βρετανικό αντιτρομοκρατικό νόμο, κατέθεσε χτες η βρετανική κυβέρνηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, που εμπνέεται εν πολλοίς από την αντίστοιχη αμερικανική.

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, που παρουσίασε χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων σειρά νομοσχεδίων που η «φιλοσοφία» τους είναι η ενίσχυση της βρετανικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. «Θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι υπάρχει μία "υποχρεωτική" αναγκαιότητα για περισσότερες και δραστικότερες εξουσίες ώστε να απομακρυνθούν και απορριφθούν όλοι οι φερόμενοι ως πιθανοί τρομοκράτες από τη χώρα μας», τόνισε ο Μπλάνκετ κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, όπου ανάμεσα στα θέματα που ρυθμίζονται με τα νομοσχέδια είναι η επίσπευση των διαδικασιών απέλασης από τη Βρετανία. Πάντως, μιλώντας στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ο Μπλάνκετ τόνισε ότι «η νέα νομοθεσία μας θα επιχειρήσει να βρει την ισορροπία μεταξύ των θεμελιωδών πολιτικών ελευθεριών, αλλά και τη βεβαιότητα ότι δε θα τυγχάνουν αυτές εκμετάλλευσης από τους τρομοκράτες»!

Προβλέπεται απλοποίηση και σαφώς επίσπευση της διαδικασίας απέλασης από τη Βρετανία και διευκολύνεται η απέλαση των ύποπτων τρομοκρατών. Ρητά θα απαγορεύεται η χορήγηση πολιτικού άσυλου σε ύποπτους τρομοκράτες και συνεπώς, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός, η νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία κατ' ανάγκην θα τροποποιήσει ή και θα καταργήσει διατάξεις της βρετανικής νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Προβλέπεται να αυξηθούν αισθητά οι εξουσίες των αρχών ασφάλειας των αεροδρομίων, ώστε να διασφαλίζεται αποτελεσματικότερα η διεξαγωγή των αεροπορικών συγκοινωνιών, αλλά και η δημόσια τάξη στα βρετανικά αεροδρόμια. «Δεν έχουμε συγκεκριμένη πληροφορία για τρομοκρατικό πλήγμα στο έδαφος της Βρετανίας ή σε τρίτη ευρωπαϊκή χώρα, ωστόσο τελούμε σε επιφυλακή», τόνισε ο υπουργός.

Σε εφαρμογή άλλου νομοσχεδίου που θα κατατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, η βρετανική αστυνομία θα αποκτήσει νέα Διεύθυνση, που θα ασχολείται αποκλειστικά με τη διακίνηση χρημάτων των τρομοκρατών, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, μιλώντας και αυτός στην ολομέλεια επί του θέματος, τόνισε ότι ήδη η βρετανική κυβέρνηση έχει παγώσει σε όλες τις βρετανικές τράπεζες λογαριασμούς με «διασυνδέσεις με τρομοκράτες», ύψους 91 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών.

Τέλος, με άλλη διάταξη θα τιμωρείται τουλάχιστον με επταετή κάθειρξη το νέο αδίκημα της «παρακίνησης σε θρησκευτικό μίσος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ