Παρασκευή 25 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μεγάλη κινητικότητα και συζήτηση για την οικονομία

Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια δανεισμού, αλλά η πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου συνεχίζεται

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε προχτές το βράδυ ότι αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού από το 13,5% στο 16,5%, σε μία κίνηση που αρκετοί θεώρησαν «ασυνήθιστη», με δεδομένη τη σημασία που δίνει η σημερινή ηγεσία της χώρας στην αύξηση των εξαγωγών. Η ανακοίνωση έγινε μετά από έκτακτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και ενώ τις τελευταίες μέρες εντείνεται η ανησυχία πολλών για την πορεία της τουρκικής οικονομίας, με βάση στοιχεία όπως τις μεγάλες απώλειες της λίρας έναντι του δολαρίου (από την αρχή της χρονιάς ξεπερνούν το 20%). Η πτωτική αυτή πορεία συνεχίστηκε και χτες, μετά από μια μικρή και πρόσκαιρη ανάκαμψη.

Ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος και ξανά υποψήφιος για την προεδρία (με τη στήριξη του ισλαμοσυντηρητικού AKP και του εθνικιστικού MHP) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκρινε σκόπιμο να δηλώσει πως «η Τουρκία είναι μια χώρα που εφαρμόζει τους κανόνες της οικονομίας του ελεύθερου εμπορίου με όλους της τους κανόνες και τους θεσμούς. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε τις αρχές της παγκόσμιας διακυβέρνησης στις νομισματικές πολιτικές και με το νέο σύστημα διακυβέρνησης».

Ο υπουργός Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ (για τον οποίο πρόσφατα είχαν κυκλοφορήσει σενάρια περί παραίτησής του εξαιτίας διαφωνιών σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής) δήλωσε πως «κανένα από τα μακροοικονομικά προβλήματα της Τουρκίας δεν είναι ανυπέρβλητο» και εξέφρασε τη στήριξή του στη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας «για να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε την ολίσθηση της λίρας και να διασφαλίσουμε σταθερότητα τιμών».

Ο υπουργός Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ δήλωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι στην επίτευξη των στόχων μας για τον προϋπολογισμό του 2018. Θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα».

Προβληματισμός για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Στο μεταξύ, ενδεικτική της κρισιμότητας των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ήταν η συζήτηση που έγινε σε επιτροπή της αμερικανικής Βουλής. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με την αναμενόμενη επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του, Μ. Τσαβούσογλου, στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, τόνισε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι «μια περίπλοκη περιοχή» στην οποία «υπάρχουν απειλές» και «η Αμερική έχει τεράστιο συμφέρον». Γι' αυτό, συνέχισε, «πρέπει να υπολογίσουμε ακριβώς πώς θα χειριστούμε καθεμία από τις απειλές» και χαρακτήρισε την Τουρκία «σημαντικό εταίρο του ΝΑΤΟ». Οπως τόνισε, «χρειαζόμαστε η συμπεριφορά τους να αντικατοπτρίζει τους στόχους του ΝΑΤΟ και αυτό επιδιώκουμε με επιμελή τρόπο: Να τους αναγκάσουμε να επανέλθουν στο ΝΑΤΟ - κατά κάποιον τρόπο - με τις ενέργειές τους να είναι σύμφωνες με αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε στο ΝΑΤΟ. Και να μην λαμβάνουν μέτρα που υπονομεύουν τις προσπάθειές του». Σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί τις προσπάθειες για την ακύρωση της συμφωνίας αγοράς ρωσικών «S-400» από την Τουρκία, ενώ για την παράδοση των αεροπλάνων «F-35» (που οι Τούρκοι έχουν παραγγείλει από αμερικανική εταιρεία) είπε ότι δεν υπάρχει οριστική απόφαση.

Στην ίδια συζήτηση διατυπώθηκαν απόψεις όπως ότι «ο Ερντογάν δεν είναι φίλος μας, αλλά μετατρέπεται σε εχθρό μας», «τους δίνουμε συνεχώς (στους Τούρκους) και παίρνουμε χαστούκια όταν τους ζητούμε κάτι», η Τουρκία είναι «το κακό παιδί του ΝΑΤΟ», «το θέμα δεν είναι αν, αλλά πότε θα αλλάξουμε τη στρατηγική μας (απέναντι στην Τουρκία)». Ακόμα, εκφράστηκε μέχρι και ελπίδα «η Τουρκία του Ερντογάν» να συμπεριληφθεί στον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις χώρες «ιδιαίτερης ανησυχίας», εξαιτίας της κατάστασης σε ζητήματα «θρησκευτικών ελευθεριών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ