Παρασκευή 25 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Νέες αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων

Ενώ ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζ. Κόντε άρχισε επαφές με τα κόμματα

ΡΩΜΗ.--

Επαφές με τα κόμματα που συμμετέχουν στη Βουλή ξεκίνησε χτες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, που στηρίζεται από τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα «Κίνημα Πέντε Αστέρων» και «Λέγκα», ως επικεφαλής συγκυβέρνησης για την οποία συμφώνησαν.

Χτες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, χαιρέτισε τις πρώτες δηλώσεις του Κόντε (που μεταξύ άλλων είπε ότι θα σεβαστεί την «ευρωπαϊκή τοποθέτηση» της χώρας), μιλώντας για «πολύ καλή ένδειξη ότι ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ιταλίας εκφράζεται με φιλοευρωπαϊκό τρόπο». Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, είπε ότι «όλοι σημείωσαν το θετικό ύφος των πρώτων δηλώσεων», συμπληρώνοντας ότι «θέλουμε να εργαστούμε εποικοδομητικά με την Ιταλία και θα κρίνουμε με βάση τις πράξεις».

Στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε πάντως ότι «το ιταλικό εγχείρημα θα μπορούσε να απειλήσει το ευρώ» και χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανεύθυνο» το πρόγραμμα των δύο εταίρων.

Αντιδράσεις για τη νέα κυβέρνηση (που βέβαια ακόμα δεν έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης) υπήρξαν όμως και στην ίδια την Ιταλία. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης της «Φόρτσα Ιτάλια» (που προεκλογικά συγκρότησε κοινό συνασπισμό με τη «Λέγκα», αλλά μετά από ενάμιση μήνα «οι δρόμοι τους χώρισαν»), Σίλβιο Μπερλουσκόνι, χαρακτήρισε το πρόγραμμα των δύο κομμάτων «ένα αφελές βιβλίο με όνειρα» και δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να επιβεβαιώσουμε την απόφασή μας να ψηφίσουμε όχι στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και να κάνουμε αντιπολίτευση».

Ο πρώην γραμματέας του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, περιέγραψε τη νέα κυβερνητική συνεργασία ως «μια λαϊκιστική ευρεία συνεργασία η οποία θα αποτύχει» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να οικοδομήσουμε μια ικανή αντιπολίτευση, η οποία να μπορέσει να προτείνει μια εναλλακτική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευρωατλαντικές διαβεβαιώσεις από την Μελόνι (2022-07-26 00:00:00.0)
Διαλύεται η κυβέρνηση Ντράγκι (2022-07-21 00:00:00.0)
Επαφές Ματαρέλα με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα (2021-01-30 00:00:00.0)
Η αντιπολίτευση ζητά εκλογές (2021-01-22 00:00:00.0)
«Τρέχουν» σενάρια νέων συνεργασιών (2021-01-16 00:00:00.0)
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός, παραμένουν διαφωνίες (2019-12-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ