Σάββατο 26 Μάη 2018 - Κυριακή 27 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Το κεφάλαιο αξιολογεί προτεραιότητες και συμμαχίες

Στα σκαριά μια νέα κυβέρνηση, για να ηγηθεί της νέας αντιλαϊκής επίθεσης

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε

ANSA

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε
Αλληλεπιδρώντας με μια σειρά σύνθετους ανταγωνισμούς αλλά και συμβιβασμούς που «τρέχουν» σε όλη την Ευρώπη (όπως αποτυπώνεται και στη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ), οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία σηματοδοτούν ότι η αστική τάξη θα επιδιώξει πιο αποφασιστικά να υπερασπιστεί τη θέση και το ρόλο της συνολικότερα.

Η πρόοδος στις συνομιλίες «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S) και «Λέγκας» για τη διαμόρφωση προγράμματος μιας λεγόμενης «κυβέρνησης της αλλαγής» και η πρόταση για να αναλάβει την πρωθυπουργία ο Τζουζέπε Κόντε (που εμφανίζεται ως καθηγητής Νομικής με πειραγμένο όμως βιογραφικό), οι προσκλήσεις για να δοθεί προτεραιότητα στο «Made in Italy» (την ανταγωνιστικότητα της ιταλικής οικονομίας), αναδεικνύουν ότι η ιταλική αστική τάξη μελετά και αξιολογεί τις συμμαχίες της, αναζητώντας όσο το δυνατόν περισσότερα πλεονεκτήματα για τη νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης που σχεδιάζει, αλλά και για την ορμητικότερη αναμέτρηση με τους ανταγωνιστές της, δεδομένων και των μεγάλων απωλειών που έχει υποστεί, ειδικά μετά την εκδήλωση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης του 2008.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν διαρρεύσει έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, στο πρόγραμμα που είχαν διαπραγματευτεί M5S και «Λέγκα» διακηρύσσεται η παραμονή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά διεκδικώντας νέους όρους. Είναι ενδεικτικό ότι επισημαίνεται πως χρειάζεται «ένα άνοιγμα προς τη Ρωσία, βλέποντάς την όχι ως απειλή, αλλά ως εμπορικό και οικονομικό εταίρο» και «ως στρατηγικό συνομιλητή με στόχο την επίλυση των περιφερειακών κρίσεων». Ακόμα, κρίνεται «απαραίτητη η εκ νέου συζήτηση των Συνθηκών της ΕΕ και του βασικού νομοθετικού πλαισίου», κατοχύρωση της δυνατότητας «στα κράτη - μέλη να αποσυρθούν από τη νομισματική ένωση (ευρώ) και άρα να επαναφέρουν τη νομισματική τους κυριαρχία». Επιπλέον, ορισμένα δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι μια κυβέρνηση M5S - «Λέγκας» θα θέσει θέμα «κουρέματος» του δημόσιου χρέους, αναζωπυρώνοντας επικρίσεις προς τη Ρώμη αλλά και όλους όσοι ζητούν χαλαρότερη αντιμετώπιση σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας. Πάντως, πηγές των δύο κομμάτων διέψευσαν «σενάρια» περί κίνησης διαδικασιών για την έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.

Παρέμβαση των μεγαλοβιομηχάνων

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ενωσης των Ιταλών βιομηχάνων Confindustria Βιντσέντζο Μπότσια δήλωσε πως «χρειαζόμαστε μια πολιτική που θα εγγυηθεί την κλιμακούμενη μείωση του δημόσιου χρέους ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη». Ταυτόχρονα, ο Μπότσια ανέφερε ότι «δεν είναι ακόμα σαφές» αν μια κυβέρνηση M5S - «Λέγκας» θα βρει όλους τους πόρους που χρειάζεται για να καλύψει τους στόχους που έχει βάλει, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από «ευρωπαϊσμό», δηλαδή επισημαίνοντας ουσιαστικά ότι η παραμονή στην ΕΕ παραμένει συμφέρουσα για το ιταλικό κεφάλαιο.

Ζητούμενο βέβαια είναι πώς καλύτερα θα θωρακιστούν τα ιταλικά μονοπώλια σε ένα διεθνές φόντο διαρκούς όξυνσης του ανταγωνισμού. «Θα μπορούσαμε να γίνουμε μια από τις ηγετικές βιομηχανικές δυνάμεις στον κόσμο (...) αν μπορούσαμε να λύσουμε κάποια από τα προβλήματά μας», σημείωνε ο Μπότσια στη φετινή ετήσια συνέλευση της Confindustria. Εκεί, παρουσίασε εξάλλου και τις προτάσεις της Ενωσης για όσα πρέπει να προτάξει η κυβέρνηση, ξεκινώντας από τη μείωση κατά 20 μονάδες της αναλογίας του δημόσιου χρέους επί του ΑΕΠ (που σήμερα είναι 130%), αύξηση του ΑΕΠ κατά 12 μονάδες, μέσα από μια αποφασιστική ενίσχυση των εξαγωγών.

Μεταξύ άλλων, ο Μπότσια υπογράμμισε ότι η Confindustria «εργάζεται για να δυναμώσουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (σ.σ. που βέβαια για τα μεγέθη της Ιταλίας αφορά εταιρείες με εκατοντάδες εργαζόμενους)», ώστε να μπορέσουν να επεκταθούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι «το μικρό δεν μας φαίνεται πια όμορφο... Πρέπει να κινηθούμε και να επεκταθούμε, διότι οι διεθνείς αγορές είναι εξειδικευμένες αγορές και οι εξειδικευμένες αγορές είναι αγορές για Ιταλούς και Ευρωπαίους...». Επίσης, ο πρόεδρος των μεγαλοβιομηχάνων είχε καλέσει όλα τα κόμματα να αξιολογήσουν τα σχέδιά τους για την «αληθινή οικονομία, αντί να ασχολούνται με ιδεολογικά ζητήματα». Τέλος, είχε επιστήσει την προσοχή στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας με άλλα τμήματα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, για να ανακοπεί η «επέλαση» άλλων μονοπωλίων. Χρειάζεται να «αντιδράσουμε στον κινεζικό "Δρόμο του Μεταξιού", στη βιομηχανική πολιτική της Κίνας και στην επιθετική οικονομική πολιτική των ΗΠΑ...», τόνιζε.

Αντιδράσεις στην Ευρώπη

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, είπε πως «είναι σημαντικό η νέα ιταλική κυβέρνηση να διατηρήσει σταθερή την πορεία και να ακολουθήσει μια λογική δημοσιονομική πολιτική», συμπληρώνοντας ότι η Ιταλία - που είναι η τέταρτη οικονομία στην ΕΕ - «είχε το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα», αλλά και ότι «δεν μπορούμε παρά να συστήσουμε διατήρηση σταθερής πορείας σε θέματα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής, προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω μεταρρυθμίσεων και διατήρηση του ελλείμματος υπό έλεγχο». Την Τετάρτη, η Κομισιόν έκρινε σκόπιμο να σημειώσει ότι το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2018 φαίνεται «ακατάλληλο για να διασφαλίσει την αξιοπιστία με τη διαδρομή προσαρμογής προς το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο».

Η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ναταλί Λουαζό, δήλωσε ότι «τα πεπρωμένα μας είναι αλληλένδετα. Και δεν είναι ούτε δυνατό ούτε επιθυμητό να πορευτούμε αυτόνομα στην Ευρώπη», προειδοποιώντας την Ιταλία για κινδύνους που μπορεί να έχει ένας «μοναχικός δρόμος».

Τέλος, ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ελμαρ Μπροκ υποστήριξε ότι «προμηνύεται καταιγίδα», αν εφαρμοστούν πολλά από όσα προβλέπει το πρόγραμμα των δύο εταίρων στην Ιταλία.


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ