Σάββατο 26 Μάη 2018 - Κυριακή 27 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Στο επίκεντρο επενδύσεις και συμφωνία για το Ιράν

ΠΕΚΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με στόχο τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν του 2015, την προώθηση του «ανοιχτού» εμπορίου και των αμοιβαίων επενδύσεων, με όρους ευνοϊκούς για τους γερμανικούς ομίλους, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ταξίδεψε την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Κίνα. Στο Πεκίνο συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, και τον Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, με «ατζέντα» τις διμερείς οικονομικές και πολιτικές σχέσεις, την ανάπτυξη του «κράτους δικαίου» στην Κίνα και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας (πατέντες) των γερμανικών επιχειρήσεων.

Μαζί με τον πρωθυπουργό Λι, η Αγκ. Μέρκελ συμμετείχε σε συνεδρίαση της γερμανοκινεζικής Οικονομικής Επιτροπής, όπου ζήτησε ευκολότερη πρόσβαση των γερμανικών επενδύσεων στην κινεζική αγορά με «ίδιους όρους», ιδιαίτερα σε τεχνολογικούς τομείς όπου «η Κίνα είναι ο απόλυτος ηγέτης». «Διαφορετικά, θα οδηγηθούμε σταδιακά να θέσουμε κι εμείς - ίσως πάρα πολλούς - περιορισμούς, κι αυτό δεν θα ήταν καλό», προειδοποίησε. Επίσης, η Μέρκελ αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο κρατών στα αυτοοδηγούμενα οχήματα, που «θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντική για τις αγορές αυτοκινήτων μας». Τέλος, πρότεινε τη δημιουργία «αξιόπιστου πλαισίου» για την προστασία των δεδομένων που έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις καθώς «τα δεδομένα είναι οι πρώτες ύλες του μέλλοντος».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η Γερμανία και η Κίνα παραμένουν στην υπάρχουσα συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, αναφέρθηκε στις αντιθέσεις και τις αλληλεξαρτήσεις λέγοντας ότι οι σχέσεις Κίνας - Γερμανίας «αναπτύσσονται σταθερά σε υψηλό επίπεδο», αλλά «οι σημερινές οικονομικές και πολιτικές καταστάσεις στον κόσμο είναι πολύπλοκες». Η Μέρκελ κάλεσε «οι συνομιλίες μας - από τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέχρι την τεχνολογική εξέλιξη - να επικεντρωθούν όπου υπάρχουν ακόμα προβλήματα. Τότε μπορούμε να παίξουμε το ρόλο μας σε ένα παγκόσμιο, πολυπολικό σύστημα». Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε πως τον Ιούλη θα διεξαχθούν στο Βερολίνο συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Η καγκελάριος ζήτησε ίδιους όρους πρόσβασης στην αγορά για τις γερμανικές εταιρείες στην Κίνα, όπως για τις κινεζικές εταιρείες στη Γερμανία, σημειώνοντας πως οι κινεζικές έχουν επενδύσει περισσότερο στη Γερμανία. Επίσης, τόνισε ότι επιθυμεί πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων μεταξύ ΕΕ - Κίνας, η οποία «θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για μεταγενέστερη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών». Οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν ακόμη για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και για τους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Την Παρασκευή η Αγκ. Μέρκελ μαζί με εκπροσώπους γερμανικών μονοπωλίων επισκέφτηκε την πόλη Σεντζέν, το οικονομικό και τεχνολογικό «κέντρο» στα νότια της Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ