Τετάρτη 30 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΜΕΑ
Να δοθούν άμεσες λύσεις στα προβλήματα της Ομοσπονδίας και των σωματείων

Συνάντηση του Ν. Σοφιανού με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αθλητισμού Ατόμων με Αναπηρία (ΕΑΟΜ - ΑμεΑ)

Από τη συνάντηση
Από τη συνάντηση
Τα σοβαρά προβλήματα στο χώρο του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρία ήταν το αντικείμενο συνάντησης αντιπροσωπείας της Εθνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού ΑμεΑ (ΕΑΟΜ - ΑμεΑ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γιώργο Φουντουλάκη, με τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Θοδωρή Λιάππη, υπεύθυνο του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Κόμματος.

Ο Γ. Φουντουλάκης έκανε εκτενή αναφορά στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του λεγόμενου ειδικού αθλητισμού, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε οριακή και χωρίς πισωγύρισμα, με βασική αιτία την έλλειψη ικανοποιητικής χρηματοδότησης από την πολιτεία, με επιχορηγήσεις - ψίχουλα που πλέον κινδυνεύουν και με πλήρη εξαφάνιση. Ως χαρακτηριστική περίπτωση ανέφερε την περίπτωση των μόλις 120.000 ευρώ που δίνονταν ως ξεχωριστή επιχορήγηση για τις ανάγκες των 80 σωματείων ΑμεΑ, η οποία με κυβερνητική απόφαση κόβεται πλέον οριστικά. Την ίδια στιγμή, η επιχορήγηση της ΕΟΑΜ - ΑμεΑ ανέρχεται στα 900.000 ευρώ, κάτι που δημιουργεί αρκετά προβλήματα, καθώς πρόκειται για μια «πολυ-ομοσπονδία» 18 αθλημάτων που θα πρέπει να διοργανώσει αντίστοιχα πανελλήνια πρωταθλήματα, με κόστος 150.000 έως 200.000 ευρώ περίπου για το καθένα.

Ο Γ. Φουντουλάκης στάθηκε και σε άλλα ζητήματα που απασχολούν το χώρο, όπως η μη υλοποίηση της δέσμευσης που είχε δοθεί από τους αρμόδιους φορείς για τη δημιουργία ενός Αθλητικού Παραολυμπιακού Κέντρου στην Αττική, τα σχέδια για το οποίο έχουν παγώσει εξαιτίας μιας σειράς διαδικαστικών ζητημάτων. Επίσης σε ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα, όπως ότι ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί η απόφαση της κυβέρνησης για κάλυψη του 15% των θέσεων του Δημοσίου από άτομα με αναπηρία, η οποία είχε εξαγγελθεί στην τιμητική εκδήλωση της Βουλής για τους Παραολυμπιονίκες του Ρίο. Αναφορά έγινε και σε διοικητικά θέματα, όπως η μη ύπαρξη αυτοδιοίκητου στην Παραολυμπιακή Επιτροπή.

Ο Ν. Σοφιανός εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα της Ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι, όπως έχουν δείξει και ενέργειές του στο παρελθόν, αυτή είναι έμπρακτη και όχι ευκαιριακού χαρακτήρα. Επανέλαβε ότι θέση του Κόμματος είναι υπέρ του δωρεάν αθλητισμού για όλους και χαρακτήρισε κραυγαλέα τα όσα συμβαίνουν στην περίπτωση των ατόμων με αναπηρία, ειδικά σήμερα, που τα προβλήματα στις οικογένειες με ανάπηρους είναι τεράστια και πολύπλευρα.

«Καμία προσαρμογή δεν θα πρέπει να υπάρξει στη λογική ότι λόγω της κρίσης θα πρέπει να γίνουν περικοπές στις κοινωνικές παροχές ή στον αθλητισμό. Τα μνημόνια, που ήταν επιλογή και ήρθαν για να μείνουν, αποτέλεσαν και την αφορμή ώστε το κράτος να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις του που αφορούν τον αθλητισμό, με συνέπειες για τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα. Είμαστε αντίθετοι στη λογική που θέλει τις υποχρεώσεις της πολιτείας να αντικαθίστανται από τους ιδιωτικούς χορηγούς, στους οποίους ανοίγει το δρόμο η πολιτεία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Σοφιανός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ