Παρασκευή 1 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη φύλαξη και την καθαριότητα των μουσείων

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να προσληφθούν μόνιμοι εργαζόμενοι που θα καλύψουν τις ανάγκες φύλαξης και καθαριότητας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων ζήτησε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε χτες στη Βουλή.

Ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε ότι οι ελλείψεις που υπάρχουν στις Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσείων όλης της χώρας έχουν γίνει καθεστώς, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση είναι ιδιαίτερα ορατές στη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων, τόσο στα περιφερειακά μνημεία, που παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού φύλαξης και ελλιπούς συντήρησης των χώρων, αλλά και στα μουσεία, στα μνημεία που τα επισκέπτονται χιλιάδες σε όλη τη χώρα, όπως το Μουσείο Ηρακλείου, η Κνωσός και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι». Στη συνέχεια, ανέφερε ότι οι διαρκείς αναβολές στη δημοσίευση του διαγωνισμού για την πρόσληψη 200 θέσεων μόνιμου προσωπικού φύλαξης παρατείνουν την αγωνία των εργαζομένων, τονίζοντας βέβαια ότι ακόμη και αυτές οι 200 θέσεις δεν λύνουν το πρόβλημα, αφού οι κενές θέσεις στη φύλαξη είναι πάνω από 1.000. Ακόμα, σχετικά με τον επικείμενο διαγωνισμό ανέφερε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου για τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια με τα οποία θα πραγματοποιηθεί.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έθεσε στην υπουργό Πολιτισμού τα παρακάτω ερωτήματα: «Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα της προκήρυξης και τα κριτήρια που θέτει για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων σε αυτήν; Επίσης, τι μέτρα θα πάρετε ώστε άμεσα να προσληφθούν όλοι οι ΙΔΟΧ μουσείων, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, με μόνιμη όμως σχέση εργασίας και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, και οι προσλήψεις μόνιμης σχέσης να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών εφορειών και μουσείων; Τέλος, για τους εργαζόμενους ΙΔΑΧ που δουλεύουν για χρόνια στη φύλαξη πρέπει να αναλάβει το κράτος την έγκαιρη και δωρεάν εκμάθηση της ξένης γλώσσας, εφόσον είναι και απαιτούμενο για την πρόσληψή τους. Γιατί να τρέχουν στα επιμελητήρια και να πληρώνουν 500 ευρώ παράβολο για να πάρουν την πιστοποίηση;».

Η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, υποστήριξε ότι σύντομα θα δημοσιευτεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις 200 θέσεις. Ως προς τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τις δικαιολόγησε επικαλούμενη τις μνημονιακές δεσμεύσεις που βάζουν όριο στις προσλήψεις.

Στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης υπογράμμισε ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις αποτελούν τη «μόνιμη επωδό» της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι «οι ελλείψεις προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις συνοδεύονται πάντα με εντατικοποίηση της δουλειάς, με απληρωσιά, με καταστρατήγηση ωραρίων, ακόμα και με τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, προκειμένου να βγει η δουλειά, προκειμένου να είναι αρεστός ο συμβασιούχος και να βγάζει τη δουλειά». Τα παραπάνω χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση «για να πέσει στα μαλακά η εμπλοκή ιδιωτών στη φύλαξη, προστασία, ανάδειξη, διαχείριση, αν θέλετε, της πολιτιστικής κληρονομιάς, με εργολάβους, με εταιρείες security και τη μέθοδο πολλές φορές της φιλανθρωπίας και του εθελοντισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ