Παρασκευή 1 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Αναγκαίες οι «μεταρρυθμίσεις» σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Την ετοιμότητά της να συμβάλει εξέφρασε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Αντ. Κόστα κατά τη συνάντησή τους στη Λισαβόνα

Copyright 2018 The Associated

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Αντ. Κόστα κατά τη συνάντησή τους στη Λισαβόνα
ΛΙΣΑΒΟΝΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τις στενές σχέσεις των δύο κρατών όσον αφορά τα ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα υπογράμμισαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, κατά τη χτεσινή συνάντησή τους στη Λισαβόνα. Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός δήλωσε υπέρ της υπεράσπισης της ΕΕ, αλλά και ετοιμότητα για συμβιβασμούς σε μελλοντικά ζητήματα και αποφάσεις σε σχέση με τα δημοσιονομικά, την ασφάλεια, την αύξηση της οικονομικής ικανότητας στην Ευρώπη.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της καπιταλιστικής οικονομίας στη χώρα του υπό τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση: Σταθερή μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη από την ένταξη της χώρας στο ευρώ. «Φυσικά, πρέπει να μειώσουμε ακόμη τα διαρθρωτικά ελλείμματα της χώρας» και «να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σύγκλιση της ΕΕ», συμπλήρωσε.

Η Αγκ. Μέρκελ μίλησε για τη συμφωνία των δύο χωρών στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις της ΕΕ και της Ευρωζώνης, αλλά και για την «ανάπτυξη της Αφρικής», τη «μεγαλύτερη πρόκληση για μας, ως γειτονική ήπειρος».

Με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ στην Πορτογαλία, για ακόμη μια φορά, δημοσιεύματα αναφέρθηκαν στη «χώρα - πρότυπο για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της ευρωκρίσης». Ενα από τα μεγαλύτερα «επιτεύγματα» της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Αντ. Κόστα, που στηρίζεται από το ΚΚ Πορτογαλίας και το «Μπλοκ της Αριστεράς», είναι η συγκατάθεση των Πορτογάλων στην πολιτική λιτότητας «με μικρά "δωράκια"», σημειώνει το ρεπορτάζ της «Ντόιτσε Βέλε»: Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 23 ευρώ φτάνοντας στα 580 ευρώ και οι συνταξιούχοι λαμβάνουν μικρές, συμβολικές αυξήσεις από 6 έως 10 ευρώ!

Ο σοσιαλιστής βουλευτής Ζοάιο Γκαλάμπα δηλώνει στην «Ντόιτσε Βέλε» πως «η Πορτογαλία έδειξε στην Ευρώπη ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος...». Βέβαια, αυτός ο δρόμος δεν είναι «στρωμένος με ροδοπέταλα» για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, αλλά υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη της χώρας και τη δημοσιονομική της σταθερότητα. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Ζοάιο Ντούκε, μία από τις επιτυχίες της κυβερνητικής πολιτικής είναι ότι «οι όποιες αυξήσεις αποδοχών πηγαίνουν στο κράτος μέσω των έμμεσων φόρων. Το κόστος για καύσιμα και ρεύμα αυξήθηκε, ενώ ο ΦΠΑ βρίσκεται, εκτός εξαιρέσεων, στο 23%. Την ίδια στιγμή πολλοί Πορτογάλοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με "μπλοκάκι", διότι η νέα εργατική νομοθεσία ευνοεί περισσότερο τις επιχειρήσεις παρά τους εργαζομένους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χιλιάδες διαδήλωσαν για το δικαίωμα στη στέγη (2023-10-04 00:00:00.0)
Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών (2021-11-04 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ ζητούν διεύρυνση της γερμανικής «συμβολής» (2019-07-09 00:00:00.0)
Αγωνιστική «υποδοχή» της Α. Μέρκελ (2012-11-13 00:00:00.0)
Ζοζέ Σόκρατες (2008-06-08 00:00:00.0)
«Παρών» στην επίθεση της ΕΕ κατά των λαών (2006-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ