Παρασκευή 1 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Πρόταση για διεθνή προστασία στη Γάζα

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με φόντο τις πληροφορίες για προσωρινή «εκεχειρία» ανάμεσα σε δυνάμεις της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας και στον ισραηλινό στρατό με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, προωθείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προς διαβούλευση πρόταση του Κουβέιτ για την παροχή «διεθνούς προστασίας του παλαιστινιακού λαού» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Ωστόσο, η πρόταση προεξοφλείται ότι θα «σκοντάψει» στο βέτο των ΗΠΑ, που καλύπτουν με κάθε τρόπο τα εγκλήματα των κατοχικών αρχών, μετά και από τα νέα σχέδια για την κατασκευή επιπρόσθετων, παράνομων 2.000 κατοικιών για Εβραίους εποίκους στη Δυτική Οχθη.

Μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε χιλιάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Λωρίδα της Γάζας, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε την αποστολή δύο ομάδων έμπειρων στρατιωτικών χειρουργών σε χειρουργική μονάδα του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, ώστε να βοηθηθεί η περίθαλψη χιλιάδων σοβαρά τραυματισμένων αμάχων. Υπολογίζεται ότι αφότου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στα σύνορα Γάζας - Ισραήλ στις 30 Μάρτη, οι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν πάνω από 115 Παλαιστινίους (ανάμεσά τους και παιδιά!) και τραυμάτισαν περισσότερους από 13.000 άλλους, χρησιμοποιώντας τις απαγορευμένες σφαίρες «dum-dum», που ανοίγουν σαν πεταλούδες στο εσωτερικό του σώματος προκαλώντας πολλαπλά τραύματα.

Μέσα σε όλα αυτά, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές εξέδωσαν εντολή για επιβολή της παράνομης «διοικητικής κράτησης» (δηλαδή επ' αόριστον φυλάκιση χωρίς καν κατηγορίες ή δίκη) σε 29 Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους.

Επιπλέον, χτες, εκπρόσωποι Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων ανακοίνωσαν πως σχεδιάζουν να ξεκινήσουν από την επόμενη βδομάδα απεργία πείνας, εξαιτίας των άσχημων συνθηκών κράτησής τους στις ισραηλινές φυλακές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ