Παρασκευή 1 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Συμφωνία για πιθανή κυβέρνηση Κόντε

ΡΩΜΗ.--

Νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό εκ νέου τον καθηγητή Νομικής Τζουζέπε Κόντε φαίνεται πως συγκροτείται στην Ιταλία μετά τη χτεσινοβραδινή συμφωνία ανάμεσα στα «ευρωσκεπτικιστικά» «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» του Λουίτζι Ντι Μάιο και «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε μετά τις εκλογές της 4ης Μάρτη, καταλήχθηκε ανάμεσα στους αρχηγούς των δύο κομμάτων μετά από πολύωρη συνάντηση στη Ρώμη, καθώς η πρότερη επιλογή του ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών είχε απορριφθεί από τον Ιταλό Πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, που επικαλέστηκε το «εθνικό συμφέρον της παραμονής στο ευρώ». Ετσι δόθηκε στη συνέχεια εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρλο Κοταρέλι, ο οποίος χτες την επέστρεψε μετά την κατάληξη του νέου παζαριού ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Δεν έγιναν άμεσα γνωστοί οι όροι της συμφωνίας ανάμεσα στους Λ. Ντι Μάιο και Μ. Σαλβίνι, ωστόσο διαρρέονται κάποιες πληροφορίες για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Ως επικρατέστερος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών εμφανίζεται ο λέκτορας οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Τορ Βεργκάτα της Ρώμης, Τζιοβάνι Τρία. Πληροφορίες του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA ανέφεραν πως ο Σαβόνα είναι επικρατέστερος για τη θέση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενώ για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών φαίνεται πως προορίζεται ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εντζο Μοαβέρο Μιλανέζι.

Αυτό που φαίνεται από τις διεργασίες στην Ιταλία είναι ότι παζαρεύονται οι όροι των σχέσεων με την Ευρωζώνη και την ΕΕ ενώ είναι χαρακτηριστική η στάση της Ενωσης των Βιομηχάνων, που θέλει σχηματισμό κυβέρνησης για να «σταθεροποιηθεί η οικονομία» και σε καμία περίπτωση «έξοδο από το ευρώ». Αυτά τα διακυβεύματα για το κεφάλαιο δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα λαϊκά στρώματα που «πληρώνουν» - με το ένα ή άλλο μείγμα διαχείρισης - το «μάρμαρο» για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Ο δικός τους δρόμος είναι η ρήξη με το κεφάλαιο ώστε να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ