Παρασκευή 1 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Βάση εφόρμησης για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ

Με «πανηγυρικό» τόνο και την παρουσία του Αμερικανού πρέσβη ανακοινώθηκε και επισήμως χτες η έναρξη των πτήσεων από την 110 Πτέρυγα Μάχης

Eurokinissi

Σε επίσημη αναγγελία ότι η Αεροπορική βάση της Λάρισας μετατρέπεται σ' ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, με κομβικό ρόλο στους σχεδιασμούς τους σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, προχώρησαν χτες ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, στη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψής τους στην 110 Πτέρυγα Μάχης, σε συνέχεια και των όσων συμφώνησε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τραμπ, τον περασμένο Οκτώβρη στην Ουάσιγκτον.

Π. Καμμένος και Τζ. Πάιατ επισκέφτηκαν τη βάση λόγω της έναρξης επιχειρήσεων από εκεί αμερικανικών μη επανδρωμένων «αεροχημάτων» (UAV, πολύ μεγαλύτερα από τα γνωστότερα drones) του τύπου MQ-9 «Reaper» («Θεριστής»). Τα αμερικανικά UAV έχουν τις τεχνικές δυνατότητες να κάνουν συλλογή πληροφοριών, παρακολούθηση και αναγνώριση σε μια εκτεταμένη ζώνη, από τη Βόρεια Αφρική και το Σουέζ μέχρι τη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Σχέδια και ρόλοι σε Βορρά και Νότο

Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, καλωσορίζοντας χτες τον πρέσβη Πάιατ στην 110 ΠΜ και τονίζοντας στις επίσημες δηλώσεις του «τη σημασία της παρουσίας του εδώ, που αποδεικνύει τη στρατηγική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και στο πλαίσιο ενός ισχυρού άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου» στον οποίο η Ελλάδα «παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο» σε δύο, όπως είπε, κατευθύνσεις: Προς τα νότια «με στενές σχέσεις μέσω της Κύπρου με το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (...) τον ιδιαίτερο ρόλο της Σούδας σαν κύριο λιμάνι της Συμμαχίας στη Μεσόγειο, αλλά και τη Λάρισα που πλέον μετατρέπεται σε ένα κέντρο αεροπορικό (...) για τη στήριξη της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή».

Για την έτερη κατεύθυνση του άξονα αυτού, ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναφέρθηκε στους πρωταγωνιστικούς ρόλους που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στα Βαλκάνια, λέγοντας ότι «ο ίδιος άξονας σταθερότητας προς τα βόρεια επεκτείνεται με τις χώρες της Βαλκανικής, με τις οποίες στήνουμε πλέον στενές σχέσεις σε επίπεδο στρατιωτικό».

Σημειωτέον, ο Π. Καμμένος απέφυγε να διευκρινίσει πώς θα εξελιχθεί παραπέρα η «συνεργασία» τους στη Λάρισα, υπογράμμισε ωστόσο ότι «η 110 θα αποτελέσει μία από τις βάσεις της συνεργασίας με τις ΗΠΑ».

Το «ευχαριστώ» των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις ΗΠΑ

Προκαλώντας, μάλιστα, τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού της περιοχής, ισχυρίστηκε ότι οι πολίτες της Λάρισας «βλέπουν με θετική ματιά αυτήν τη συνεργασία και αντιλαμβάνονται όλοι πλέον ότι αυτή η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στους τομείς της άμυνας και της Ενέργειας δίνει νέες δυνατότητες για την πατρίδα μας»!

Κάνοντας, εξάλλου, σαφές ότι αυτά τα στρατιωτικά σχέδια «κουμπώνουν» με τους στόχους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για να διευρύνουν τις μπίζνες τους, πρόσθεσε: «Η Ελλάδα σε λίγο καιρό γίνεται μια παραγωγός χώρα φυσικού αερίου - και αργότερα ίσως πετρελαίου - και έχει ιδιαίτερη σημασία η στενή συνεργασία που έχουμε και η ασφάλεια που παρέχει η παρουσία των ΗΠΑ εδώ»!

Η απαράδεκτη αυτή δήλωση του υπουργού Αμυνας της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, περί των ΗΠΑ ως «παρόχου ασφαλείας», γίνεται την ώρα που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους, αιματοκυλούν τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική, ενώ στην αντιπαράθεσή τους με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα καταστρώνουν σχέδια που μόνο κινδύνους προμηνύουν για τους λαούς. Αλλωστε, μέσα σε αυτό το πλαίσιο εκδηλώνονται και η τουρκική επιθετικότητα και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, με τις ΗΠΑ να βάζουν πλάτη μιλώντας για «διμερή ζητήματα».

Σε συνέχεια όσων συμφώνησε ο Τσίπρας στην Ουάσιγκτον

Ο πρέσβης, από την πλευρά του, στάθηκε στην «άριστη συνεργασία» των δύο μερών και «καρφώνοντας» εκ νέου τα επικίνδυνα αμερικανικά σχέδια, που συνυπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις των UAV από τη Λάρισα ως μια «φανταστική απόδειξη της εμβάθυνσης της συνεργασίας σε θέματα Αμυνας και Ασφάλειας που συζήτησε ο πρωθυπουργός Τσίπρας με τον Πρόεδρο Τραμπ τον προηγούμενο Οκτώβρη στην Ουάσιγκτον».

«Αλλά», συνέχισε, «αποδεικνύει επίσης το ρόλο που παίζει η Ελλάδα σαν πυλώνας σταθερότητας, σαν ισχυρός ΝΑΤΟικός σύμμαχος και σαν χώρα με εξαιρετική γεωγραφία (βλ. γεωστρατηγική θέση) και εξαιρετικές ικανότητες».

«Ετσι», πρόσθεσε, «εμείς σαν κυβέρνηση των ΗΠΑ είμαστε αφοσιωμένοι στο να χτίζουμε πάνω σε αυτά τα θεμέλια, να εργαζόμαστε μαζί με τους Ελληνες συμμάχους μας, προκειμένου να διατηρήσουμε την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης».

Ασκήσεις σε ΝΑΤΟικό φόντο

Την ανάληψη ακόμα πιο ενεργών ρόλων στα Βαλκάνια αποτυπώνει και η τετραμερής τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) Ειδικών Επιχειρήσεων, με την επωνυμία «SALAMIS STORM 2018» που ξεκίνησε χτες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Θα συμμετάσχει προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων Ενόπλων Δυνάμεων από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, ενώ έχουν προσκληθεί και παρατηρητές από Κύπρο, Αίγυπτο, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιορδανία, Ισραήλ και Πολωνία.

Σκοπός της άσκησης, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, είναι η προαγωγή του επιπέδου της στρατιωτικής συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων. Μια συνεργασία που πατά, βέβαια, πάνω σε αμερικανοΝΑΤΟικά πρότυπα λειτουργίας και προτάγματα.

  • Στο μεταξύ, ξεκινάει την Κυριακή και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 8 Ιούνη η ετήσια άσκηση μεγάλης κλίμακας του Πολεμικού Ναυτικού «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2018» στην περιοχή του κεντρικού, βόρειου και βορειοανατολικού Αιγαίου Πελάγους, με τη συμμετοχή του συνόλου των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ