Πέμπτη 7 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προγράμματα σπουδών κατά παραγγελία των εργοδοτών

Στη διαδικασία συγκρότησης των νέων προγραμμάτων σπουδών βρίσκεται το νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), μια διαδικασία που επίσης επιβεβαιώνει ότι το νέο ίδρυμα θα είναι δεμένο στο άρμα των αναγκών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και αυτούς θα υπηρετεί, δείχνοντας έτσι και το δρόμο για τις υπόλοιπες συγχωνεύσεις των ανώτατων ιδρυμάτων που είναι στα σκαριά σε όλη τη χώρα. Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα τα νομοσχέδια για την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευσή του) και για τη συγχώνευση του Ιόνιου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ενώ άμεσα αναμένεται να δοθεί και το αντίστοιχο σχέδιο για τα ιδρύματα της Θεσσαλίας. Παράλληλα, προχωρούν οι συζητήσεις για αντίστοιχες διαδικασίες και στις άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν δοθεί στο ΠΑΔΑ, το οποίο θα αρχίσει τη λειτουργία στη νέα του μορφή από το Σεπτέμβρη, τα προγράμματα σπουδών των νέων Τμημάτων θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από τη Διοικούσα Επιτροπή έως το τέλος του Ιούνη, προκειμένου μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη να αναρτηθούν, μετά και τις όποιες διορθώσεις από την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας). Με βάση, λοιπόν, τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τα νέα προγράμματα σπουδών (εισήγηση στην αρμόδια επιτροπή), η σύνταξή τους θα πρέπει να λάβει υπόψη «μελέτες ερευνών αγοράς από τους εργοδότες που απασχολούν αποφοίτους της ακαδημαϊκής μονάδας, ώστε να προσδιοριστούν οι πραγματικές επαγγελματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς των κλάδων που αυτές αντιπροσωπεύουν». Πόσο πιο ξεκάθαρα να πουν ότι τα προγράμματα σπουδών θα είναι κατά παραγγελία των επιχειρήσεων; Αυτές θα υπαγορεύουν πώς θέλουν τους απόφοιτους, φυσικά πειθήνιους και υποταγμένους, θα υπαγορεύουν μέχρι πού θα φτάνει η παρεχόμενη γνώση, ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγής τους. Ακόμα, η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών συνιστάται να καλέσει και εξωτερικούς εμπειρογνώμονες σε συμβουλευτικό ρόλο, ανάμεσά τους φυσικά και εκπροσώπους «παραγωγικών φορέων», όπως εύηχα χαρακτηρίζουν τους εργοδότες.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τα διετή προγράμματα που θα δημιουργηθούν στο Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΠΑΔΑ, για τα οποία θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Β. Κορκίδης, είχε πει ότι ήδη έχουν σχεδιαστεί πέντε προγράμματα απευθείας από τους εκπροσώπους του κεφαλαίου. Στις αρχές Μάη, δε, ενημερώθηκαν και οι διδάσκοντες του ΠΑΔΑ από τον αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ιδρύματος ότι μπορούν και οι ίδιοι ατομικά να καταθέσουν προτάσεις για τέτοια διετή προγράμματα, που θα αναφέρονται «σε τομείς αιχμής της οικονομίας» και σε γνωστικά αντικείμενα συναφή προς τα Τμήματα του ιδρύματος, αλλά στις προτάσεις τους θα πρέπει να καταγράφουν και «τους αναγκαίους πόρους για τη λειτουργία του προγράμματος». Με άλλα λόγια, καλούνται τα μέλη ΔΕΠ να βγουν στη γύρα για χορηγούς, να γίνουν οι ίδιοι μεσάζοντες για να κλείνουν συμφωνίες με επιχειρηματίες - χρηματοδότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ