Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρουσιάστηκε η Ευρωπαϊκή Εκθεση για τα ναρκωτικά

Μόνο το 2016 περισσότερα από 150.000 άτομα στην Ευρώπη ξεκίνησαν θεραπεία για την απεξάρτηση από την κάνναβη. Απ' αυτούς περίπου 83.000 ξεκίνησαν θεραπεία για πρώτη φορά στη ζωή τους. Σε μια δεκαετία (2006 - 2016), σε 25 χώρες της ΕΕ αυξήθηκε κατά 76% ο συνολικός αριθμός των χρηστών κάνναβης που ξεκίνησαν θεραπεία για πρώτη φορά.

Το υψηλότερο ποσοστό όσων κάνουν καθημερινή χρήση κάνναβης καταγράφεται στην Ολλανδία, στην Ισπανία και την Τουρκία.

Τα παραπάνω στοιχεία εμπεριέχονται στην Ευρωπαϊκή Εκθεση για τα ναρκωτικά 2018, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), η οποία παρουσιάστηκε χτες στο υπουργείο Υγείας από την εθνική συντονίστρια για τα ναρκωτικά, Χριστίνα Παπουτσοπούλου - Διαμαντοπούλου και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ)/ Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ).

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Εκθεσης, η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Εριάννα Νταλιάνη, ανέφερε ότι εδώ κι ένα χρόνο έχει εκπονηθεί σχέδιο για τις εξαρτήσεις - το οποίο αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες του υπουργείου (οι άλλοι δύο αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Ψυχική Υγεία) - που θα αναμορφώσει το τοπίο στο χώρο των εξαρτήσεων και θα ενισχύσει το ρόλο του ΟΚΑΝΑ. Σε ερώτηση για την ίδρυση «χώρων εποπτευόμενης χρήσης» ανέφερε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, όμως δεν υπάρχει καμία αντίρρηση από το υπουργείο για τέτοιους χώρους ως ένα από τα μέτρα μείωσης της βλάβης». Εγινε σαφής η απόφαση της κυβέρνησης να διευρύνει, πατώντας και στα χνάρια των προκατόχων της, την πολιτική «μείωσης της βλάβης».

Χαρακτηριστικές πάντως της χτεσινής παρουσίασης ήταν η προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης γύρω από το θέμα των ναρκωτικών και η διαστρέβλωση των πραγματικών αιτιών για τα ανησυχητικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Εκθεση (θα δημοσιευθεί σχετικό ρεπορτάζ τις επόμενες μέρες).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ