Σάββατο 29 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Προτίμησαν τη φιέστα αντί την ουσιαστική συζήτηση
  • Συνοπτικές διαδικασίες για να πάνε  βουλευτές στα εγκαίνια του Μετρό, αντί να συζητήσουν σοβαρά θέματα της επικείμενης Διακυβερνητικής της ΕΕ
  • Εντονη διαμαρτυρία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα 

Συνεδρίαση - παρωδία χτες της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τα σοβαρά θέματα που θα απασχολήσουν την επόμενη Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι κυβερνητικοί βουλευτές και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Χρ. Ροκόφυλλος προτίμησαν τις συνοπτικές διαδικασίες, προκειμένου να προλάβουν να παραστούν στα εγκαίνια του Μετρό που γινόταν χτες το μεσημέρι υποβαθμίζοντας την Επιτροπή, αφού την υπέταξαν στις προεκλογικές φιέστες της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προεδρεύων της επιτροπής Λ. Αποστολίδης καλούσε τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα, από την αρχή σχεδόν της τοποθέτησής του, να ολοκληρώσει την έτσι και αλλιώς σύντομη παρέμβασή του. Και όλα αυτά, τη στιγμή που όλοι αναγνώριζαν ότι τα θέματα που θα συζητηθούν στη Διακυβερνητική Διάσκεψη τον Δεκέμβρη του 2000 είναι αρκετά σοβαρά και θα έχουν επιπτώσεις πιθανόν μη αντιστρέψιμες για τη χώρα μας. Ομως, γι' αυτούς προτεραιότητα ήταν η συμμετοχή στη φιέστα των εγκαινίων του Μετρό και όχι η συζήτηση για θέματα που θα καταστήσουν την ΕΕ ακόμα πιο αυταρχική και συγκεντρωτική, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον ελληνικό λαό.

Η στάση αυτή προκάλεσε, όπως είναι φυσικό, την έντονη αντίδραση του Στρ. Κόρακα, ο οποίος κατήγγειλε την ακολουθούμενη διαδικασία και μετέφερε τη διαμαρτυρία του και στο γραφείο του προέδρου της Βουλής.

Ομως και στη σύντομη συνεδρίαση της επιτροπής κανένας δεν έγινε σοφότερος για τις θέσεις που θα υποστηρίξει η κυβέρνηση στην επικείμενη Διακυβερνητική, αφού ο Χρ. Ροκόφυλλος αρκέστηκε σε μία γενική παρουσίαση των θεμάτων που θα συζητηθούν, λέγοντας ότι η θέση της χώρας δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, λέγοντας ότι η αμυντική συνεργασία της Ενωσης, που θα έχει παράλληλες σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τη ΔΕΕ, είναι σημαντική για τα εθνικά θέματα, γιατί η χώρα μας μέσα από αυτήν ευελπιστεί στην προστασία των συνόρων της.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα διαφωνεί στην αλλαγή του καθεστώτος ορισμού των επιτρόπων, επιμένοντας στο δικαίωμα κάθε χώρας να έχει από έναν επίτροπο, ενώ εμφάνισε σημάδια υποχώρησης, όσον αφορά το θέμα της υποβάθμισης της ομοφωνίας στη λήψη των αποφάσεων. Χαρακτηριστικά είπε ότι πρέπει να δούμε σε ποια ζητήματα μπορούμε να δεχτούμε αντικατάσταση της ομοφωνίας με πλειοψηφία, ενώ ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν όταν αναφέρθηκε στο θέμα της «ευελιξίας», δηλαδή στην ΕΕ των πολλών ταχυτήτων. Η «ευελιξία» προβλέπει ότι εάν ορισμένα μέλη το αποφασίσουν να μπορούν να προχωρήσουν σε κάποιο θέμα μόνα τους, όπως έγινε με την υιοθέτηση του ΕΥΡΩ. Ο Χρ. Ροκόφυλλος είπε ότι ενώ παλιότερα η χώρα μας ήταν κάθετα αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τώρα θα είναι «πιο ευέλικτη» στο θέμα, αφού πλέον λόγω επικείμενης ένταξης στην ΟΝΕ θα ανήκει στο «σκληρό πυρήνα» της ΕΕ.

Το χρέος της χώρας μας είναι να αντιδράσει σε όλα όσα σχεδιάζονται είπε, στη σύντομη τοποθέτησή του, ο Στρ. Κόρακας γιατί οδηγούν σε μία ΕΕ αυταρχικότερη και πιο συγκεντρωτική. Ολα αυτά, τόνισε, δείχνουν ότι τα όσα διάφοροι ισχυρίζονταν περί ισότητας των χωρών - μελών αποτελούσαν προφάσεις εν αμαρτίαις. Προωθείται, είπε, η αντικατάσταση της ομοφωνίας, καθώς αυτή πλέον θα ισχύει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ενώ οι ισχυρές χώρες με τους δορυφόρους τους θα κυριαρχήσουν ολοκληρωτικά. Η χώρα μας, είπε, θα είναι πάντα από κάτω, ενώ κατήγγειλε τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, η οποία θα έχει δικό της στρατό που θα αναλαμβάνει αποστολές και εκτός Ευρώπης. Να σημειωθεί ότι η όλη μεθόδευση της διαδικασίας προκάλεσε την αντίδραση και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψή, ο οποίος έκανε λόγο για συνοπτικές διαδικασίες, όπως γινόταν παλιότερα στα στρατοδικεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ