Πέμπτη 21 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αποχώρησαν και από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

ΓΕΝΕΥΗ.--

Την αποχώρησή τους από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ) των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισαν χτες οι ΗΠΑ, κάνοντας έτσι ένα ακόμη βήμα περιορισμού των σχέσεων με οργανισμούς του ΟΗΕ, στο πλαίσιο κλιμάκωσης διεθνών - περιφερειακών γεωπολιτικών και μονοπωλιακών ανταγωνισμών.

«Καμία άλλη χώρα δεν είχε το θάρρος να συμμετάσχει στον αγώνα για να αλλάξει αυτό το υποκριτικό και αυτο-εξυπηρετικό όργανο του ΟΗΕ, που βγάζει λεφτά από τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, έχοντας στο πλευρό της τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Η Χέιλι κατηγόρησε το ΣΑΔ για «χρόνια προκατάληψη σε βάρος του Ισραήλ». Ισχυρίστηκε ότι η απόφαση - που ήταν αναμενόμενη, μετά την περσινή αποχώρηση των ΗΠΑ από την ΟΥΝΕΣΚΟ - ελήφθη μετά από τις άκαρπες προσπάθειες και πιέσεις που άσκησε η Ουάσιγκτον για «μεταρρύθμιση» του ΣΑΔ. «Θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές ότι αυτό δεν είναι υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις μας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα», ισχυρίστηκε η Χέιλι.

Η εξέλιξη προκάλεσε αντιδράσεις.

Στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της ΕΕ, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, διέκρινε την πιθανότητα η αποχώρηση των ΗΠΑ «να υπονομεύσει το ρόλο τους ως προστάτιδας και υποστηρίκτριας της δημοκρατίας στο διεθνές στερέωμα».

Ο απερχόμενος ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, εξέφρασε «απογοήτευση», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «θα έπρεπε να κάνουν βήματα προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω». Τις κάλεσε μάλιστα να τερματίσουν την «εξωφρενική πρακτική» διαχωρισμού των παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους, στα σύνορα με το Μεξιικό.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ήταν πιο αιχμηρή. Χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ «εσφαλμένη», προσθέτοντας ότι «πλήττει έντονα το κύρος των ΗΠΑ στον τομέα των εγγυήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Και τόνισε: «Πρόκειται για έναν τετριμμένο, αυθάδη κυνισμό των Αμερικανών συναδέλφων, οι οποίοι αρνούνται πεισματικά να παραδεχθούν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη χώρα τους ως προς τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρότι διαρκώς προσπαθούν να επιβάλουν τα δικά τους πολιτικά συμφέροντα στο Συμβούλιο, στο οποίο όπως υπογραμμίζουν δεν έχουν θέση οι κακοήθεις παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΣΑΔ «λυπηρή», εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία της χώρας του για «μεταρρυθμίσεις» στον οργανισμό. «Εχουμε δεσμευτεί να εργαστούμε για να ενισχυθεί το Συμβούλιο από το εσωτερικό του», κατέληξε.

Η μόνη χώρα που ικανοποιήθηκε από την αποχώρηση των ΗΠΑ ήταν το Ισραήλ, που ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «για τη θαρραλέα απόφασή του κατά της υποκρισίας και των ψευδών του αυτοαποκαλούμενου Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ