Πέμπτη 21 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Απειλές Νετανιάχου για περισσότερες επιδρομές στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα η ήδη τεταμένη κατάσταση στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εκτόξευσε χτες απειλές νέας κλιμάκωσης των ήδη αυξημένων, τις τελευταίες μέρες, αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας. «Η ένταση (των βομβαρδισμών) θα αυξηθεί εάν κριθεί απαραίτητο. Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο και είναι καλύτερα οι εχθροί μας αυτό να το αντιληφθούν. Η ατσαλένια γροθιά του ισραηλινού στρατού θα χτυπήσει οποιονδήποτε επιχειρήσει να μας βλάψει», είπε χτες βράδυ χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ισραηλινά μαχητικά πραγματοποίησαν 25 αεροπορικές επιδρομές, χτυπώντας «στόχους της Χαμάς» και προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών Παλαιστινίων και νέες υλικές ζημιές. Αφορμή για το μπαράζ επιδρομών έδωσε η εκτόξευση 45 ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος της «Χαμάς», Φάουζι Μπαρχούμ, χαρακτήρισε τη ρίψη των ρουκετών «νόμιμο δικαίωμα απάντησης στους βομβαρδισμούς με βόμβες». Ωστόσο, απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη. Ο Μπαρχούμ στη συνέχεια πρόσθεσε πως η «Χαμάς» «δεν ενδιαφέρεται για έναν νέο πόλεμο, αλλά είναι πάντα πρόθυμη να υπερασπιστεί τη Γάζα». Σε επόμενο σημείο ανακοίνωσε πως οι κινητοποιήσεις νεαρών Παλαιστίνιων διαδηλωτών, για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ θα συνεχιστούν.

Με φόντο την κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας στα σύνορα με τη Γάζα, συνεχίζουν την περιοδεία σε χώρες της περιοχής οι Αμερικανοί αξιωματούχοι Τζάρεντ Κούσνερ (σύμβουλος στο Λευκό Οίκο και γαμπρός του Προέδρου Τραμπ) και Τζέισον Γκρίνμπλατ (ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή). Οι Κούσνερ και Γκρίνμπλατ συνάντησαν την Τρίτη τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β' και θα συνεχίσουν τα παζάρια, παρά την απροθυμία των Παλαιστινίων να συμμετάσχουν, μεταβαίνοντας μεταξύ άλλων σε Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Ισραήλ και Κατάρ.

Στην Ιορδανία αναμενόταν χτες βράδυ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ενώ την επόμενη βδομάδα μεταβαίνει σε Παλαιστινιακά εδάφη και Ισραήλ και ο Βρετανός πρίγκιπας Γουίλιαμ, συμμετέχοντας «ανεπίσημα» στα μεγάλα παζάρια για το Παλαιστινιακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ