Πέμπτη 21 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - «ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ανακοίνωσε η ΕΕ

Η ΕΕ προχώρησε σε αντικυρώσεις μετά τους αμερικανικούς δασμούς (εδώ ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ)

Associated Press

Η ΕΕ προχώρησε σε αντικυρώσεις μετά τους αμερικανικούς δασμούς (εδώ ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ)
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Φουντώνουν οι κόντρες των μονοπωλίων ΗΠΑ - ΕΕ, μετά και από τη χτεσινή, αναμενόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ να επιβάλει, από αύριο Παρασκευή, δασμούς ύψους 25% σε σειρά αμερικανικών προϊόντων, αξίας περίπου 2,8 δισ. ευρώ, που εισάγονται σε χώρες της ΕΕ μετά την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για δασμούς 25% σε εισαγόμενο χάλυβα και 10% σε εισαγόμενο αλουμίνιο. Ανάμεσα στα αμερικανικά προϊόντα που θα ακριβύνουν από το επόμενο διήμερο είναι προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, αγροτικά προϊόντα (όπως το καλαμπόκι και τα φιστίκια), μπέρμπον, ρούχα από ύφασμα τζιν και οι μοτοσυκλέτες «Χάρλεϊ Ντέιβιντσον».

Η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ, ανακοίνωσε τα αντίποινα, υποστηρίζοντας ότι λαμβάνονται «απρόθυμα» και μόνο επειδή πρώτες οι ΗΠΑ προχώρησαν «μονομερώς και αδικαιολόγητα» στην επιβολή δασμών. Πρόσθεσε ότι τα εμπορικά αντίποινα της ΕΕ είναι «ανάλογα και ευθυγραμμισμένα» με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και ότι θα μπορούσαν να αναιρεθούν εάν και οι ΗΠΑ άρουν τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Η εξέλιξη προσθέτει ένταση στον ήδη οξυμένο εμπορικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΕΕ, που δεν αποκλείεται να κλιμακωθεί περαιτέρω εφόσον ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κάνει πράξη και την απειλή του για δασμούς και στις εισαγωγές ευρωπαϊκών, μεταξύ άλλων, αυτοκινήτων. Το πρακτορείο «Ρόιτερς», μάλιστα, χτες μετέδωσε ότι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν ήδη καταρτίσει επίσης λίστα για δασμούς από 10% έως 50% σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα αξίας 3,6 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Δεν είναι μόνο η ΕΕ που έχει αποφασίσει εμπορικά αντίποινα. Πριν λίγες βδομάδες, ο Καναδάς ανακοίνωσε αντίποινα ύψους 12,5 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα από την 1η Ιούλη. Το Μεξικό επίσης επέβαλε πριν ένα 15ήμερο δασμούς σε σειρά αμερικανικών προϊόντων, όπως χοιρινό κρέας, μπέρμπον και ορισμένα προϊόντα μεταποίησης.

Με φόντο τον οξυμένο εμπορικό ανταγωνισμό, αυξάνεται και η ένταση στις διατλαντικές σχέσεις και σε άλλα επίπεδα. Το περασμένο 48ωρο, ο Γερμανός Πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στο πλαίσιο ομιλίας που εκφώνησε στο Λος Αντζελες με αφορμή πολιτιστική εκδήλωση, εξέφρασε «ανησυχία» για το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων, επισημαίνοντας: «Η ζημιά από το σημερινό σοκ θα μπορούσε να είναι βαθύτερη, μακροχρόνια και κυρίως ανεπανόρθωτη. Η συζήτηση (στη Γερμανία) για το πώς να προχωρήσουμε είναι αντίστοιχα πολύχρωμη. Υπάρχουν εκείνοι που λένε: "Η Ευρώπη πρέπει τελικά να σταθεί στα πόδια της, η Αμερική ούτε θέλει ούτε μπορεί πλέον να μας προστατεύει". Μερικοί λένε: "Ας βρούμε νέους εταίρους, με την Κίνα μπορούμε να προστατέψουμε καλύτερα το ελεύθερο εμπόριο και το κλίμα από ό,τι με την κυβέρνηση των ΗΠΑ". Και άλλοι λένε: "Η Γερμανία πρέπει τώρα να πλησιάσει τη Ρωσία ξανά"».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανακωχή» και διαπραγματεύσεις για χάλυβα - αλουμίνιο - δασμούς (2021-05-18 00:00:00.0)
Εντάσεις με φόντο τους δασμούς των ΗΠΑ (2018-06-22 00:00:00.0)
Σχέδια για λίστα αντιποίνων από την ΕΕ στους δασμούς Τραμπ (2018-03-07 00:00:00.0)
Μετά το Σεπτέμβρη τα εμπορικά αντίποινα για το χάλυβα; (2002-07-20 00:00:00.0)
Νέος γύρος για το χάλυβα (2002-05-31 00:00:00.0)
Νέος «ατσάλινος» εμπορικός πόλεμος (2002-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ