Παρασκευή 22 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Παρέμβαση στην ΚΕΔΕ ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Επιστολή στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τους δημάρχους της χώρας έστειλε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του δήμου ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όπως αυτές αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 9 Μάη.

Στην επιστολή του ο δήμαρχος αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οπως γνωρίζετε, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε την εγκύκλιο 1017/1-02-2018 που περιλαμβάνει και τους δήμους οι οποίοι πρέπει υποχρεωτικά από 1η Μάη 2018 να διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για κατάσχεση κινητών και ακινήτων, για χρέη προς τους δήμους που θα ξεκινούν από τα 500 ευρώ. Γίνεται πλέον φανερό ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε φαινόμενα μαζικών πλειστηριασμών από το σύνολο των κρατικών φορέων (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.).

Κατά τη γνώμη μας, στο στόχαστρο του νέου πλαισίου βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά που χρωστούν μικρά ποσά. Την ίδια ώρα που τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα καταφέρνουν, όπως και στο παρελθόν, τα τεράστια χρέη τους να θεωρούνται νόμιμα "ξεγραμμένα". Τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει στο δήμο Πατρέων είναι αμείλικτα. Σε σύνολο οφειλών 120 εκατομμυρίων ευρώ τα 55,5 εκατομμύρια, ποσοστό 46,25%, τα χρωστούν 204 επιχειρηματίες, με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ και που δεν πρόκειται ποτέ να πληρώσουν.

(...) Επειδή η πλειοψηφία του λαού αδυνατεί να ανταποκριθεί σε όλα αυτά τα βάρη που συνολικά έχουν φορτωθεί στις πλάτες της, ζητούμε να δοθεί η δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια, που γνωρίζουν από κοντά και μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών τους την κατάσταση του νοικοκυριού, με βάση συγκριμένα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια να διαγράφουν χρέη, πρόστιμα και προσαυξήσεις προς τους δήμους, βεβαιωθέντα ή μη. Να μπορούν να αποφασίζουν για τα κριτήρια ολικής ή μερικής διαγραφής πάσης φύσεως χρεών, τη δοσοποίηση κ.λπ. Με αυτήν τη νομοθετική πρόβλεψη θα μπορούν να απαλλάσσονται από χρέη οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ενταγμένοι με βάση τα στοιχεία που τηρούνται σε κάθε δήμο στο ΚΕΑ, τα άτομα με αναπηρία, οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, μπαίνουν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και προστατεύονται λειτουργίες, οι υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι των δήμων από τυχόν καταλογισμό ή υπόνοια για δόλο ή αμέλεια στην είσπραξη των εσόδων. Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου μας, έχουμε ετοιμάσει ανάλογου περιεχομένου νομοθετική ρύθμιση. Θεωρούμε ότι σε αυτή μας τη θέση και δίκαιη διεκδίκηση σας βρίσκει σύμφωνο και πως μπορούμε να συναντηθούμε σε κοινούς αγώνες προς αυτήν την κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ