Σάββατο 23 Ιούνη 2018 - Κυριακή 24 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Με ανταποκρίσεις και επιστολές, στρατευμένοι από όλη τη χώρα αναδεικνύουν τις συνθήκες στη θητεία και υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, παίρνουν θέση ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, απέναντι στο εθνικιστικό και ρατσιστικό δηλητήριο που στελέχη προσπαθούν να χύσουν μέσα σε μονάδες.

Μια ανταπόκριση από τον Εβρο

Τα επικίνδυνα «οράματα» ορισμένων...

Την επικίνδυνη ρητορεία τού «πάλι με χρόνια με καιρούς» ξεσήκωσαν ορισμένοι με αφορμή την 29η Μάη - μέρα της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453. Δεν λείψανε οι αναφορές ακόμα και από διοικητές μονάδων στον Εβρο, που αναπαρήγαγαν τα γνωστά αλυτρωτικά περί «ανακατάληψης της Πόλης», οραμάτων, προφητειών κ.τ.λ.

Ιδιαίτερα με το υπαρκτό φόντο των ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων, την εντονότερη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, η συγκεκριμένη προπαγάνδα το μόνο που πετυχαίνει είναι να δίνει άλλοθι στον αλυτρωτισμό του Ερντογάν. Η προκλητικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας, όπως αυτή εκφράστηκε και με αφορμή την 29η Μάη και τη δημοσιοποίηση «γραφικού» βίντεο για την Αλωση της Πόλης, δεν απαντιέται με εθνικισμούς από τη δική μας μεριά. Οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και πολύ περισσότερο δεν έχουν κανένα συμφέρον από τις επιδιώξεις για αλλαγές συνόρων στην περιοχή.

Οι στρατιώτες που υπηρετούν στα σύνορα και έχουν εκφράσει πολλές φορές την εναντίωσή τους με αυτά τα σχέδια στην περιοχή, μόνο ως επικίνδυνες γραφικότητες ακούνε τις παραπάνω φωνές. Αλλωστε, πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε τη φράση που ξεστόμισε ο ίδιος διοικητής, ότι «το φιλότιμο είναι μια αποκλειστικά ελληνική αρετή και λέξη»; Οι στρατιώτες δεν ξεχνάνε ότι έχουμε ζήσει το φιλότιμο του ελληνικού λαού να ενισχύει από το υστέρημά του τους απεργούς χαλυβουργούς που για 9 μήνες δίνανε μάχη με την εργοδοσία και το κράτος της, αλλά έχουνε ζήσει και το φιλότιμο των άλλων λαών, όπως του τουρκικού. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα: Η παράσταση διαμαρτυρίας των Τούρκων εργατών έξω από τα γραφεία της «Cosco» στην Τουρκία, με κίνδυνο της απόλυσής τους, για «τις εχθρικές πρακτικές της "Cosco" ενάντια στους Ελληνες εργαζόμενους». Αυτό το φιλότιμο είναι διεθνής λέξη και είναι λέξη των εργαζομένων, των στρατιωτών που αγωνίζονται για έναν κόσμο χωρίς πολέμους και εκμετάλλευση.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη... για να πληρώνουμε το ΝΑΤΟ

Η μεγάλη αγανάκτηση που υπάρχει για το τεράστιο κόστος των μεταφορών ξεσηκώνει τις αντιδράσεις των στρατιωτών ενόψει και των καλοκαιρινών αδειών. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που στρατιώτες καλούνται να πληρώσουν μέχρι και 200 ευρώ για μια ολιγοήμερη άδεια από τη μονάδα τους. Για παράδειγμα, η μετακίνηση ενός στρατιώτη από τη Σαμοθράκη για Αθήνα μπορεί να φτάνει τα 160 ευρώ. Την ίδια ώρα που για τους στρατιώτες παραμένουν τα απαράδεκτα:

-- 8,62 ευρώ το μήνα

-- Μια κάρτα επιβίβασης για όλη τη θητεία. Δηλαδή ...ένα ταξίδι;

Ειδικά για το δεύτερο πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι με τη μεταφορά των κέντρων κοντά στις μονάδες περικόπηκε «εντέχνως» και η μια ομαδική μετακίνηση που παίρνανε οι στρατιώτες για τη μετακίνησή τους από τα κέντρα στις μονάδες, που πλέον έχει μετακυλήσει αποκλειστικά στις πλάτες τους.

Σε αυτήν την κατάσταση μόνο πρόκληση αποτελεί η είδηση για αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης των στρατιωτικών που στελεχώνουν τις ΝΑΤΟικές αποστολές στο Κόσσοβο. Η πρεμούρα της συγκυβέρνησης να δελεάσει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να υπηρετήσουν στο επιτελείο των φονιάδων του ΝΑΤΟ είναι τόσο μεγάλη που η αύξηση θα πιάσει το 50%.

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα για τον προσανατολισμό και τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ωστόσο, επιβεβαιώνεται ότι η πάλη των στρατιωτών για τα καθημερινά τους προβλήματα, που αποτελεί τη μοναδική απάντηση σε όσα βιώνουμε, πρέπει να βάζει απέναντι την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιούν για λογαριασμό του κεφαλαίου και των συμφερόντων του η κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Στρατιώτες Πυροβολικού από την Αττική

Καταδικάζουμε τις προκλητικές δηλώσεις του ναζί βουλευτή της Χρυσής Αυγής, με τις οποίες ζητούσε από τις Ενοπλες Δυνάμεις να κάνουν πραξικόπημα. Αφού πρώτα τον χειροκρότησαν όλοι οι ναζί βουλευτές, μετά από λίγο τον διέγραψαν. Εκτός από τη θρασυδειλία τους, αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά ο αντιδραστικός ναζιστικός - εγκληματικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής. Εχει ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ειδικά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που όχι μόνο τους ανέχονται, αλλά τους προσκαλούν με κάθε αφορμή σε εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, σε ορκωμοσίες οπλιτών, σε ασκήσεις κι αλλού.

Είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η σχετική δίκη άμεσα, ώστε να μη κυκλοφορούν ελεύθεροι οι υπόδικοι.

  • Καμιά ανοχή στους φασίστες.
  • Να απομονωθούν από τους φαντάρους τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής.
Φαντάροι από τη Ρόδο

Οι ιμπεριαλιστές για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη Ρόδο προσκάλεσαν τους υπουργούς Εξωτερικών από Βαλκάνια και υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από τη Μέση Ανατολή και Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αντικείμενο της συνάντησης το πλαίσιο για τη νέα αρχιτεκτονική «ασφάλειας» στην περιοχή, κατά τα πρότυπα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Οποτε αυτοί που σχεδιάζουν, χρηματοδοτούν ή συμμετέχουν ενεργά σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους συζητάνε για την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα», οι λαοί ανασκουμπώνονται. Αλλωστε, γνωρίζουμε τις δύο προηγούμενες τέτοιου είδους συναντήσεις. Παζάρια και μοιρασιά πηγών και δρόμων Ενέργειας στην πλάτη των λαών τους. Οπου δεν πιάσανε τα παζάρια, ξανάναψαν τις μηχανές του πολέμου. Η σφαγή του συριακού λαού από τους ιμπεριαλιστές συνεχίζεται. Το ίδιο και του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο, το Ισραήλ. Πίσω από τα πολυτελή στρογγυλά τραπέζια, τα γεύματα εργασίας και τις αναμνηστικές φωτογραφίες των υπουργών Εξωτερικών, κρύβονται τα συμφέροντα γιγάντιων πολυεθνικών κυρίως της Ενέργειας, που υπογράφουν ματωμένα συμβόλαια και ξαναμοιράζουν τα σύνορα με το αίμα των λαών της περιοχής.

Φαντάροι από τη Ρόδο συντασσόμαστε με το λαϊκό κίνημα της Ρόδου και δηλώνουμε: ΕΙΣΤΕ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ!

  • Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, την Ελλάδα, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
  • Να σταματήσει κάθε διευκόλυνση στα αμερικανικά και ΝΑΤΟικά πολεμικά σχέδια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
  • Αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ.
  • Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη Σούδα και οι άλλες που σχεδιάζονται ή ενισχύονται.
  • Καμιά αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ