Τετάρτη 27 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα στοιχεία για την υπόθεση Τσαλικίδη

Μετά από 13 ολόκληρα χρόνια άνοιξε για τρίτη φορά η υπόθεση του θανάτου του στελέχους της «Vodafone», που βρέθηκε κρεμασμένος στο διαμέρισμά του στον Κολωνό το Μάρτη του 2005 και ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατ' αγνώστων. Το πόρισμα του εισαγγελέα Εφετών, Γρ. Πεπόνη, έκρινε ότι συντρέχουν λόγοι ανάσυρσης της υπόθεσης από το αρχείο, παραγγέλλοντας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών την άσκηση ποινικής δίωξης από την εισαγγελέα Σωτ. Παπαγεωργακοπούλου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, εκτός από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Νοέμβρης 2017) που δικαίωσε την οικογένεια Τσαλικίδη, η οποία δεν πίστεψε την εκδοχή της αυτοκτονίας, καταδικάζοντας την Ελλάδα για πλημμελή έρευνα της υπόθεσης που συνδέεται άμεσα με τις υποκλοπές, στο πόρισμά του ο εισαγγελέας παραγγέλλει τη δίωξη δίνοντας παράλληλα το «πράσινο φως» για την εκμετάλλευση του όποιου υλικού από τον φάκελο των υποκλοπών. Η συγκεκριμένη παράμετρος είναι καθοριστική γιατί εμφανίζει «συνδεδεμένες» πια τις δύο υποθέσεις, θάνατο Τσαλικίδη - παρακολουθήσεις κινητών την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή. Ο φάκελος των υποκλοπών εμπεριέχει ακόμη και δίσκους με παρακολουθήσεις της ΕΥΠ επί ενάμιση χρόνο, κατόπιν παραγγελίας του τότε ανακριτή της υπόθεσης, Δ. Φούκα.

Επίσης, στο πόρισμα του εισαγγελέα αναδεικνύεται η συλλογιστική ότι στην εκδοχή της αυτοκτονίας δεν συντείνουν βασικές πληροφορίες για την υπόθεση, όπως η έλλειψη ενδείξεων τραυματισμού που συνήθως υπάρχουν σε περιπτώσεις αυτοκτονιών με θηλιά, η έλλειψη σημαδιών από το σκοινί στον λαιμό του κρεμασμένου και οι εντυπωσιακές διαφορές μεταξύ των συμπερασμάτων της αρχικής και της συμπληρωματικής εγκληματολογικής έκθεσης. Στο μεσοδιάστημα, η οικογένεια υπέβαλε περί τις 17 αιτήσεις εκταφής της σορού του Κ. Τσαλικίδη, πεπεισμένη ότι επρόκειτο για σκηνοθετημένη αυτοχειρία. Σημαντικό ρόλο στο πόρισμα του Γρ. Πεπόνη φέρεται να παίζει ένα ιατροδικαστικής φύσεως εύρημα, ύστερα από ιστολογική εξέταση: Το σπάσιμο του υοειδούς οστού, του μικρού εκείνου οστού μεταξύ πιγουνιού και θυρεοειδούς αδένα το οποίο παραπέμπει κατά κανόνα σε εγκληματική ενέργεια - στραγγαλισμό. Σχετική αναφορά κάνει ο αδερφός του πρώην στελέχους της «Vodafone».

Το εύρημα συσχετίζεται και με την ψυχιατρική έκθεση που δεν διέβλεψε κανένα αυτοκτονικό κίνητρο στην προσωπικότητα του Τσαλικίδη. Δύο από τους τρεις ιατροδικαστές μάλιστα επέμεναν ότι οι αιτίες θανάτου του παρέμεναν αδιευκρίνιστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ