Τρίτη 3 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ τώρα, για όλα τα νησιά, ανεξάρτητα από το Προσφυγικό

Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ
Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ
Η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της ζητά επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα νησιά τώρα και χωρίς σύνδεση με το Προσφυγικό.

Θυμίζουμε ότι μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή, ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε αναστολή της απόφασης για κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω, Λέρο) που επιβαρύνονται από την προσφυγική κρίση «για όσον καιρό αυτή διαρκεί», αποτυπώνοντας ότι το μέτρο, σε αντίθεση με όσα διεκδικούν οι νησιώτες, και προσωρινό είναι και συνδέεται με την εφαρμογή των αντιδραστικών αποφάσεων της ΕΕ για το Προσφυγικό. Λίγο αργότερα, με νομοθετική ρύθμιση ορίστηκε η αναβολή υλοποίησης του μέτρου έως το Δεκέμβρη.

Στην ανακοίνωσή της η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου σημειώνει:

«Ο λαός των νησιών δεν πρέπει να παγιδευτεί από την προπαγάνδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την οποία συνοδεύει την προεκλογικού τύπου εξάμηνη αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ μόνο για τα νησιά που έχουν χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες, και από την ψεύτικη αντιπαράθεση με τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής.

Ολοι τους έχουν ψηφίσει μαζί το τρίτο μνημόνιο, έχουν δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ για την αύξηση του ΦΠΑ στο Αιγαίο και υποκρίνονται γιατί φοβούνται την αγανάκτηση των νησιωτών.

Ακόμα, αυτά τα κόμματα έχουν μεγάλες ευθύνες, επειδή συνδέουν την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ με το Προσφυγικό. Είναι απαράδεκτη η λογική του οικονομικού αντισταθμίσματος με την αποδοχή των επικίνδυνων και αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ, που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμο χώρο διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών.

Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά αποτελεί ένα δίκαιο αίτημα, που όταν επιτεύχθηκε η ικανοποίησή του δεν υπήρχε Προσφυγικό. Είναι ένα μέτρο απάλυνσης των συνεπειών του μεγάλου μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών παραγόντων, που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών.

Το ΚΚΕ, το οποίο πρωτοστάτησε στους αγώνες και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για να υπάρξει ο μειωμένος συντελεστής, καλεί το λαό των νησιών να συνεχίσει πιο αποφασιστικά την πάλη του για:

-- Μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα νησιά, χωρίς να συνδέεται με το Προσφυγικό.

-- Να καταργηθούν ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και ο ΕΝΦΙΑ.

-- Δραστική μείωση όλων των εισιτηρίων κατά 50%.

-- Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ για όλους.

-- Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ