Τρίτη 3 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Δυναμώνει το παζάρι ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για σχεδιασμούς απόσυρσης στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη Γερμανία

Από την περσινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Copyright 2017 The Associated

Από την περσινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ
Μια άλλη διάσταση της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με την ΕΕ και κυρίως με τη Γερμανία, πλευρά της οποίας είναι και ο λεγόμενος «εμπορικός πόλεμος», δίνουν δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο, που κάνουν λόγο για «επαναξιολόγηση» της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Τα δημοσιεύματα αυτά πληθαίνουν ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να κορυφωθεί το παζάρι ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τους όρους της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού συνασπισμού.

Ενδεικτικά, η αμερικανική «Ουάσιγκτον Ποστ» γράφει ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την απόσυρση μέρους (ή και του συνόλου) των αμερικανικών στρατευμάτων που σήμερα «σταθμεύουν» στη Γερμανία, όπως και το ενδεχόμενο να τα μεταφέρει στην Πολωνία, η οποία, όπως υπενθυμίζει η «Ποστ», έχει ήδη προσφερθεί να φιλοξενήσει βάση των ΗΠΑ.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «πίσω από δηλώσεις για την ενότητα και τη σημασία του ΝΑΤΟ - και το συναγερμό σχετικά με τον Τραμπ - αυτή η συμμαχία αναμφισβήτητα διέρχεται μιας τεκτονικής αλλαγής, και ο Τραμπ είναι ίσως η εκδήλωση παρά η αιτία της...».

Να σημειωθεί ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στην Ουάσιγκτον, η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντε Λάιεν επανέλαβε ότι η εισφορά του Βερολίνου σε αμυντικές δαπάνες που αφορούν το ΝΑΤΟ θα φτάσει στο 1,5% του ΑΕΠ, και όχι στο 2%, όπως επίμονα ζητούν οι ΗΠΑ. Μάλιστα, κατά τη συνάντησή της με τον Αμερικανό ομόλογό της Τζέιμς Μάτις, η υπουργός δήλωσε ότι «δεν χρειαζόμαστε κριτική από έξω, αλλά αυτό που είναι σημαντικό για μας - για το στρατό μας - είναι να κάνουμε τις επενδύσεις που θέλουμε να κάνουμε».

Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να έχει στείλει ήδη και «προειδοποιητική» επιστολή σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο και Νορβηγία, προκειμένου να πιέσει ώστε να τηρηθεί η ΝΑΤΟική δέσμευση για ετήσια «συνεισφορά» στο 2% του ΑΕΠ.

Κάτω απ' αυτό το πρίσμα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Fox News», ο Τραμπ αναφέρθηκε στον λεγόμενο «εμπορικό πόλεμο» και σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει πιθανότατα τόσο κακό όσο και η Κίνα, μόνο που είναι πιο μικρή», εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του επειδή οι Ευρωπαίοι «είχαν τον περασμένο χρόνο εμπορικό πλεόνασμα ύψους 151 δισεκατομμυρίων δολαρίων... Και από πάνω ξοδεύουμε μια περιουσία στο ΝΑΤΟ για να τους προστατεύει».

«Είναι τρομερό αυτό που μας έχουν κάνει. Ολοι αγαπάμε κατά κάποιον τρόπο την Ευρωπαϊκή Ενωση», αλλά αυτές οι χώρες «μας φέρονται πολύ άσχημα. Μας φέρονται πολύ άδικα», είπε ο Τραμπ και πρόσθεσε ότι «οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν τα αγροτικά μας προϊόντα. Με κάθε ειλικρίνεια, έχουν τους δικούς τους αγρότες και άρα θέλουν να προστατεύσουν τους αγρότες τους. Αλλά εμείς δεν προστατεύουμε τους δικούς μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν «ευελιξία» στα παζάρια με την Τουρκία (2019-07-26 00:00:00.0)
Νέες απειλές για κυρώσεις στον αγωγό «Nord Stream 2» (2019-06-14 00:00:00.0)
Ενα ακόμη «πλάνο» με φόντο σκληρά παζάρια, αντιφάσεις και ανταγωνισμούς (2018-07-21 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση σημαιοφόρος και προπαγανδιστής των επικίνδυνων σχεδιασμών (2018-07-12 00:00:00.0)
Χοντραίνει η κόντρα Γερμανίας - ΗΠΑ (2017-05-31 00:00:00.0)
Διεργασίες προετοιμασίας της νέας κυβέρνησης (2016-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ