Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΩΚΙΔΑ
Αγωνιστική συσπείρωση των ελαιοπαραγωγών

Συγκροτήθηκε Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή της ΠΑΣΥ

ΑΜΦΙΣΣΑ.-

Στη συγκρότηση Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ και 9μελούς γραμματείας προχώρησαν εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων της Φωκίδας μετά από σύσκεψη που έγινε στην Ιτέα. Η γραμματεία αποτελείται από εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φωκίδας, των Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμφισσας, Ιτέας, Χρισσού, τους Αγροτικούς Συλλόγους Αμφισσας, Ιτέας, Χρισσού, ενώ συμμετέχει και ο ΤΟΕΒ.

Η Φωκίδα, μια απ' τις φτωχότερες περιοχές της χώρας - παρά τον φυσικό πλούτο που διαθέτει - και στον αγροτικό τομέα αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα σαν απόρροια των αντιλαϊκών αντιαγροτικών πολιτικών που ακολούθησαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, αλλά και των αντίστοιχων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξάλλου, για τους αγρότες της Φθιώτιδας δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, ή μάλλον υπάρχει μία: η μονοκαλλιέργεια της βρώσιμης ελιάς και κάποια υποτυπώδης κτηνοτροφία στα ορεινά. Τα προβλήματα που υπάρχουν και έχουν άμεσο αντίκτυπο στους όρους ζωής και εισοδήματος του αγροτικού πληθυσμού της Φωκίδας, έγιναν αντικείμενο συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμού για τον τρόπο διεκδίκησης χρόνιων και δίκαιων αιτημάτων, στη διάρκεια της σύσκεψης.

Παραδείγματος χάριν, κοινή διαπίστωση ήταν ότι χρειάζονται άμεσα αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα - είναι εκ των ων ουκ άνευ - στον ελαιώνα της Αμφισσας, με 1,2 εκατομμύρια δέντρα και τον ελαιώνα της παραλιακής Δωρίδας, με 400.000 ελαιόδεντρα. Η διεκδίκηση αυτού του αιτήματος - υλοποίησης κυβερνητικών εξαγγελιών, αποτελεί παναγροτικό αίτημα, ακριβώς, λόγω της μονοκαλλιέργειας της ελιάς. Από κει και πέρα, άλλα θέματα που συζητήθηκαν, που έχουν άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημα και στην εργασία των ελαιοπαραγωγών, είναι οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές λαδιού, οι προσμείξεις με σπορέλαιο, η ανυπαρξία τιμών ασφαλείας κ.ά. Επιπλέον, για να καλυφθεί η ιδιαιτερότητα της μονοκαλλιέργειας της ελιάς (γνωστότερης σαν «ελιά Αμφίσσης») σαν παραδοσιακού προϊόντος πρέπει να υπάρχει τιμή προστασίας.

Εκτός, όμως, των παραπάνω, υπάρχει ο εμπαιγμός και η κοροϊδία των κυβερνώντων σε υποσχέσεις που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, σε επίπεδο «στήριξης εισοδήματος», όπως είναι η επιδότηση (βάσει του νόμου 2078) 1.000 δρχ. ανά δέντρο, που δεν έχει καταβληθεί ποτέ και η επιδότηση για τη διατήρηση του «Δελφικού τοπίου» (επειδή δεν επιτρέπεται η αλλαγή καλλιέργειας, η δόμηση κ.ά., ως μέτρα προστασίας του).

Με βάση αυτά τα προβλήματα και τα γενικότερα που προκύπτουν από τις καπιταλιστικές «αναδιαρθρώσεις», η Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Φωκίδας, θα συμμετέχει στην πανελλαδική σύσκεψη για το ελαιόλαδο και την ελιά, που διοργανώνει η ΠΑΣΥ, αύριο στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ