Πέμπτη 5 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Το παζάρι για τη Συρία στην ατζέντα της συνάντησης Τραμπ - Πούτιν

Μυστικά σχέδια αναβάθμισης των Κούρδων αναπαράγει ο τουρκικός Τύπος

Η Τουρκία διαμηνύει ότι θα υπερασπιστεί την ασφάλειά της με κάθε μέσο (φωτ. από την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στη Συρία)

AP

Η Τουρκία διαμηνύει ότι θα υπερασπιστεί την ασφάλειά της με κάθε μέσο (φωτ. από την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στη Συρία)
ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες γύρω από τη Συρία, ενόψει και της συνάντησης που θα έχουν στο Ελσίνκι οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με διευρυμένη βέβαια ατζέντα, που θα περιλαμβάνει και Κορέα, Μεσανατολικό κ.ά.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, με θέμα την κατάσταση στη νοτιοδυτική Συρία, όπου τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα εντείνουν τις επιχειρήσεις, ενισχύοντας τη θέση τους αλλά και τη θέση της συμμάχου Ρωσίας, κάτι που προκαλεί προβληματισμό σε άλλες δυνάμεις που μετέχουν στο πολυεπίπεδο αλισβερίσι για την ευρύτερη περιφέρεια.

Η σύγκληση του ΣΑ έγινε με πρωτοβουλία της Σουηδίας (προεδρεύει του ΣΑ αυτήν την περίοδο), η οποία επικαλέστηκε την «έκτακτη κατάσταση» που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των «εκτοπισμών δεκάδων χιλιάδων ακόμα αμάχων», αλλά η ουσία αφορά τη μοιρασιά της επόμενης μέρας και την αφετηρία από την οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι «ενδιαφερόμενοι».

Ενδεικτική της αντιπαράθεσης είναι η χτεσινή δήλωση εκπροσώπου της ΕΕ, ο οποίος χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού «σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου», που «θέτουν σε κίνδυνο κάθε πρόοδο της "διαδικασίας της Γενεύης" για την επανάληψη των πολιτικών συνομιλιών υπό τη μεσολάβηση του ΟΗΕ», με το αιτιολογικό ότι η επαρχία Ντεράα, όπου διεξάγονται, αποτελεί μέρος «ζωνών αποκλιμάκωσης».

Στο επίκεντρο οι Κούρδοι της Συρίας

Στο μεταξύ, τις ανησυχίες της τουρκικής αστικής τάξης για τα σχέδια αναβάθμισης των Κούρδων, τα οποία στηρίζουν ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα (με πρώτες τις ΗΠΑ) και σηματοδοτούν εδαφικές και άλλες αλλαγές, πολλαπλά επικίνδυνες για τη θέση της Αγκυρας, συνεχίζει να καταγράφει ο Τύπος της χώρας.

Ενδεικτικά, η εφημερίδα «Σαμπάχ» φιλοξενούσε ανάλυση του στενού συμβούλου του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, Ιλνούρ Τσεβίκ, με τίτλο «Τι μαγειρεύουν ΗΠΑ και Ρωσία στη Συρία;». Επικαλούμενος ρεπορτάζ συριακών φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, γράφει για σχέδιο ενίσχυσης των Κούρδων της Συρίας το οποίο διαπραγματεύονται Ουάσιγκτον και Μόσχα, μπροστά και στη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν.

Αν και στην αρχή χαρακτηρίζει «λυπηρά» τέτοια ρεπορτάζ που «εμφανίζουν συμμόρφωση ΗΠΑ και Ρωσίας» στα σχέδια του Ασαντ να νομιμοποιήσει το ΡΚΚ (η Αγκυρα θεωρεί ότι οι Κούρδοι της Συρίας είναι παρακλάδι του), ο αρθρογράφος επιλέγει στη συνέχεια να εστιάσει στις ΗΠΑ, σημειώνοντας τα εξής:

«Η Ουάσιγκτον συμφωνεί με μια λύση που αγνοεί τον μεγάλο όγκο της αντιπολίτευσης στη Συρία, η οποία αντιτίθεται στο δολοφονικό καθεστώς Ασαντ; Αν αυτό είναι το τέλος του παιχνιδιού, τότε όλες οι πλευρές χρειάζεται να ανταποκριθούν στις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της - ειδικά στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη... Κάθε λύση στη Συρία πρέπει να διασφαλίσει όλα τα νότια σύνορα της Τουρκίας...».

Ο αναλυτής επισημαίνει όλο νόημα ότι «η Τουρκία έχει επιφέρει συγκριτική ειρήνη στη Συρία, συνεργαζόμενη με τη Ρωσία και το Ιράν. Το "σχήμα της Αστάνα" έχει πετύχει ως προς την παροχή ειρήνης και παραμένει η μόνη ελπίδα για κάθε μελλοντική λύση στο Συριακό», προσθέτοντας (με πιο διακριτικά «υπονοούμενα» προς τη Μόσχα) ότι «ωστόσο, λύσεις που νομιμοποιούν την παρουσία του ΡΚΚ στη Συρία όχι μόνο θα καταστρέψουν την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά θα ρίξουν τη Συρία βαθύτερα στο χάος...».

Επίσκεψη Νετανιάχου στη Μόσχα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα συναντηθεί την ερχόμενη βδομάδα με τον Βλ. Πούτιν, όπως ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Βασικό θέμα στη συζήτησή τους θα είναι το Μεσανατολικό, αλλά και οι εξελίξεις στη Συρία. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά επίσκεψη του Νετανιάχου στη Ρωσία μέσα στο 2018, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώνει ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή «με τον Λευκό Οίκο, αλλά και με το Κρεμλίνο» για την κατάσταση στη Συρία.

Η συνάντηση προγραμματίζεται ενώ «ψήνονται» διάφορα σχέδια και για το Παλαιστινιακό, τα οποία θα απασχολήσουν και τη συνάντηση Πούτιν - Τραμπ στο Ελσίνκι. Στο μεταξύ, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις Παλαιστινίων, παρά την ωμή βία των κατοχικών δυνάμεων. Προχτές, σε διαδήλωση γυναικών τραυματίστηκαν 17 άτομα. Μόνο από την 30ή Μάρτη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 138 Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ