Παρασκευή 6 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αβάντα του Ευρωκοινοβουλίου στις ΜΚΟ

«Παράθυρο» στην παραπέρα δράση των ΜΚΟ, στο πλαίσιο της «αξιοποίησής» τους από την ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, ανοίγει χτεσινό μη νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται πως «το ΕΚ επισημαίνει ότι οι πολίτες και οι ΜΚΟ που παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια διενεργώντας επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα και στην ξηρά, υποστηρίζουν και συμπληρώνουν τις δράσεις διάσωσης που αναλαμβάνουν οι αρμόδιες αρχές στα κράτη - μέλη της ΕΕ». Τονίζεται δε ότι οποιαδήποτε δράση πρέπει να παραμείνει εντός του νομικού πλαισίου που προβλέπεται από την Οδηγία 2002 για την «υποβοήθηση» και οι όποιες επιχειρήσεις διεξάγονται θα γίνονται υπό τον έλεγχο των εθνικών αρχών.

Οι ΜΚΟ δρουν καλύπτοντας... κενά στο πλαίσιο της πολιτικής για θυσία των πάντων στην αγορά, τυγχάνουν υπερβολικής προβολής και συχνά εμπορεύονται, καπηλεύονται και εκμεταλλεύονται την επιθυμία καλοπροαίρετων να δώσουν χέρι βοήθειας σε κατατρεγμένους και βασανισμένους ανθρώπους. Οι περισσότερες είναι κρατικοδίαιτες. Αλλωστε, με την κρίση του Προσφυγικού πήραν αδρές χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ. Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής της ΕΕ, πριν από δύο χρόνια έγιναν αλλαγές στη λειτουργία του Frontex, ώστε να επιτρέπεται η ενοικίαση και ιδιωτικών μέσων στη δράση του. Ετσι, το 2017, η βρετανική εταιρεία DEA (Diamond Executive Aviation)-AERO συμμετείχε με δικό της μισθωμένο αεροπλάνο και πλήρωμα σε επιχειρήσεις επιτήρησης στο Αιγαίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 με τη μαζική εισροή χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, μεγάλος αριθμός ΜΚΟ «έλυνε και έδενε» στη Λέσβο, αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως και σε περιπολίες στη θάλασσα, προκαλώντας μια απαράδεκτη κατάσταση. Η κυβέρνηση είχε νομιμοποιήσει με τη στάση και τις αποφάσεις της τις ΜΚΟ που μοίραζαν το νησί σε κομμάτια, για τα οποία διαγκωνίζονταν ξεπλένοντας χρήμα. Το ΚΚΕ ζητούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέσα από κρατικές δομές με προσλήψεις προσωπικού στην Τοπική Διοίκηση, έχοντας την πρόταση για απευθείας μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία προς τις χώρες προορισμού τους χωρίς τη μεσολάβηση δουλεμπόρων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Επιπλέον, με το χτεσινό ψήφισμα του ΕΚ καλούνται τα κράτη - μέλη της ΕΕ «να συμπεριλάβουν την εξαίρεση στην εθνική τους νομοθεσία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που βοηθούν τους μετανάστες για ανθρωπιστικούς λόγους δεν θα διώκονται για το σκοπό αυτό». Τέλος, επισημαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές που να διευκρινίζουν ποιες μορφές διευκόλυνσης δεν θα πρέπει να ποινικοποιούνται από τα κράτη - μέλη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο νόμος εφαρμόζεται με μεγαλύτερη σαφήνεια και ομοιομορφία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ