Κυριακή 21 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Οι αριθμοί που σκοτώνουν

Θέλω να σας δώσω μερικούς αριθμούς, για να ξέρουμε τι και ποιους πολεμάμε. Θέλω να γνωρίζουμε - όλοι - τι στόχους έχουν βάλει τα αεροπλάνα μας και οι έξυπνες βόμβες μας. Μιλάω σαν μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της πολεμικής μηχανής, που δίνει μάχες υπέρ της ελευθερίας και του πολιτισμού! Μιλάω, τελικά, σαν Αμερικάνος.

Μέσος όρος ζωής, 46 χρόνια. Για κάθε 2.945 κατοίκους 1 νοσοκομειακό κρεβάτι. Για κάθε 6.690 κατ. ένας γιατρός. Το 15% των παιδιών πεθαίνουν, αμέσως, μόλις γεννηθούν! Ημερήσια κατανάλωση θερμίδων κατά κεφαλή: 1.523, μόλις το 62% του κατώτατου ορίου που συνιστά ο οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) του ΟΗΕ. Μόλις το 32% του πληθυσμού είναι, ας το πούμε, εγγράμματο. Το 88% των κατοίκων, που είναι πάνω από 25 χρόνων δεν έχουν λάβει καμία εκπαίδευση. Το 7,1% της ίδιας κατηγορίας έχει λάβει ελλιπή πρωτοβάθμια εκπαίδευση και μόλις το 4,4% είχε την τύχη της ελλιπούς, βέβαια, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το 20% είναι, ας πούμε, αστικός πληθυσμός και το 80% αγροτικός.

Και τώρα μερικά, ακόμα «νούμερα» που οριοθετούν καλύτερα το στόχο μας. Που μας γνωρίζουν καλύτερα τα θύματά μας. Πού μας γνωστοποιούν σε ποιες καρδιές θα χτυπήσουν οι σφαίρες μας.

Το 43% του πληθυσμού είναι κάτω των 15 ετών. (Τι ευτυχία να σκοτώνεις τέτοιες τρυφερές ηλικίες). Το 27,4% είναι 15-29 ετών. Το 16,2% 30-44 ετών. Το 8,9% 45-59 ετών. Το 3,8% 60-74 ετών και το 0,7% 75 ετών και πάνω.

Μιλάμε για στόχους αρίστης επιλογής. Ηλικίες παραγωγικές σε ποσοστά μεγαλείο. Να στομώνουν οι κάννες. Να χαίρεται ο κάθε φασίστας.

Αλλά ας φύγουμε από τους ανθρώπους, τι αξία έχουν αυτοί, άλλωστε, και ας πάμε στη βιομηχανία, στη γεωργία, στην κτηνοτροφία και στη γη. Ας περιγράψουμε και αυτούς τους στόχους, γιατί και αυτούς θα τους καταστρέψουμε. Το χτύπημα πρέπει να είναι ολοκληρωτικό. Πρέπει ετούτη η χώρα να γονατίσει οριστικά. Τουλάχιστον για τα 50 επόμενα χρόνια.

Αιγοπρόβατα, βοοειδή, άλογα, μουλάρια, καμήλες, πουλερικά... Σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, οπωροφόρα, λαχανοκηπευτικά, βαμβάκι... Χημική βιομηχανία (φάρμακα, λιπάσματα), κλωστοϋφαντουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες ζάχαρης, ξυλουργίες, ελαιουργίες, μονάδες παρασκευής τροφίμων και ποτών, μεταλλουργίες, βυρσοδεψίες, σαπουνοποιίες.

Και όταν όλα ετούτα γίνουνε στάχτη θα στραφούμε στον ορυκτό πλούτο: Φυσικό αέριο, γαιάνθρακας, χρυσός, χαλκός, χρώμιο, σιδηρομεταλλεύματα...

Εμείς, οι Αμερικάνοι - γιατί, τελικά όλοι Αμερικάνοι είμαστε σε αυτόν τον πόλεμο, και ας παριστάνουμε τους... Ευρωπαίους - με 1.447.600 (χωρίς τους συμμάχους μας) στρατευμένους, με 9.400 πολεμικά αεροσκάφη (χωρίς τα συμμαχικά που θα 'ναι, φυσικά, άλλα τόσα), με 12 αεροπλανοφόρα, με 89 ατομικά υποβρύχια, με 51 αντιτορπιλικά και με 9 φρεγάτες... δεν υπάρχει περίπτωση να μην πιάσουμε τον Μπιν Λάντεν! Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανεβάσουμε περισσότερο την παιδική θνησιμότητα, να μην κατεβάσουμε, ακόμα πιο πολύ, το μέσο όρο ζωής στο Αφγανιστάν. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη σώσουμε την (καπιταλιστική) ελευθερία και την (ανοιχτή) δημοκρατία. Δεν υπάρχει περίπτωση, μετά - και - απ' αυτόν τον πόλεμο, να συνεχίσουμε να λεγόμαστε άνθρωποι!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ