Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Η Κίνα δεν εγκαταλείπει τον «εποικοδομητικό ρόλο» στο Κορεατικό

Με στόχο την επίτευξη «σταθερότητας» σε όλη την περιφέρεια και σε κόντρα καταρχήν με τις ΗΠΑ

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ προσπάθησε χτες να διαψεύσει όσους επιμένουν ότι πίσω από την τελευταία «αλλαγή στάσης» της Βόρειας Κορέας κρύβεται η παρέμβαση του Πεκίνου, σε μια περίοδο πάντως που αναδεικνύεται όλο και πιο καθαρά ότι οι αντιθέσεις ΗΠΑ - Κίνας είναι καθοριστικές για όλα τα κρίσιμα μέτωπα, σε Ασία - Ειρηνικό και όχι μόνο.

«Θα εξακολουθήσουμε να διαδραματίζουμε θετικό ρόλο (σ.σ. στο Κορεατικό) και να συνεισφέρουμε εποικοδομητικά στην αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου και στην επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας μακράς διάρκειας στην περιοχή», επισήμανε η Χούα, αφού νωρίτερα μίλησε για κατηγορίες που «δεν βγάζουν νόημα».

Θυμίζουμε ότι μετά την τελευταία επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην Πιονγιάνγκ (που ήταν ενταγμένη στην πορεία υλοποίησης των αποφάσεων της Συνόδου ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας της 12ης Ιούνη), η βορειοκορεατική πλευρά εξέφρασε «λύπη για τη συμπεριφορά των ΗΠΑ» και υποστήριξε ότι η αμερικανική πλευρά προσήλθε στις διαπραγματεύσεις «μόνο με τη μονομερή και γκανγκστερική της απαίτηση για αποπυρηνικοποίηση», αλλά και ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε μια «επικίνδυνη φάση», κατά την οποία «μπορεί να κλονιστεί η αδιαμφισβήτητη βούλησή μας για αποπυρηνικοποίηση, αντί να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη». Τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων πάντως ανέδειξε και ο ίδιος ο Πομπέο, που ξεκαθάρισε ότι «ο δρόμος μπροστά θα είναι δύσκολος και γεμάτος προκλήσεις», αλλά και ότι θα ασκηθεί κριτική στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια «να υποτιμήσουν τη δουλειά που έχουμε πετύχει».

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, εξακολουθεί να ασκείται κριτική σε χειρισμούς της κυβέρνησης Τραμπ, από τη σκοπιά τού πώς καλύτερα προστατεύονται τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ ισχυρίστηκε ότι βλέπει «εμπλοκή της Κίνας σε όλο αυτό. Βρισκόμαστε σε διαμάχη με την Κίνα», και αναδεικνύοντας τη σύνδεση διαφόρων πλευρών της αναμέτρησης ΗΠΑ - Κίνας πρόσθεσε: «Αν ήμουν ο Πρόεδρος Τραμπ, δεν θα άφηνα την Κίνα να χρησιμοποιήσει τη Βόρεια Κορέα για να με χτυπήσει πισώπλατα στην εμπορική αντιπαράθεση. Διαθέτουμε περισσότερες σφαίρες από ό,τι εκείνοι, όταν μιλάμε για το εμπόριο...». Ενώ, απευθυνόμενος στην Πιονγιάνγκ και παραφράζοντας ατάκες από διάλογο του Πομπέο με Βορειοκορεάτη αξιωματούχο, είπε ότι «αν γνωρίζατε αυτά που εγώ γνωρίζω για το τι μπορούμε να κάνουμε στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας, δεν θα κοιμόσασταν τόσο καλά...».

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν

Οσον αφορά την περιοδεία Πομπέο στην Ασία, μετά από Βόρεια Κορέα, Ιαπωνία και Βιετνάμ ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρέθηκε αιφνιδιαστικά στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, αργά προχτές το απόγευμα. Η επίσκεψή του συνέπεσε με τη λήξη μιας ασυνήθιστης κατάπαυσης του πυρός μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και «Ταλιμπάν», και ενώ ο «αντιτρομοκρατικός αγώνας» σε όλη την Κεντρική Ασία παραμένει μοχλός αναμέτρησης ισχυρών κέντρων (βλ. αυξανόμενο ενδιαφέρον Κίνας και Ρωσίας να συμβάλουν στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»).

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται και μια «διεθνής διάσκεψη» υψηλόβαθμων θρησκευτικών αξιωματούχων στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου εκτιμάται ότι θα γίνει έκκληση στους «Ταλιμπάν» να «απορρίψουν τη βία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ