Σάββατο 14 Ιούλη 2018 - Κυριακή 15 Ιούλη 2018 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
«Μεγάλη πρόοδο» βλέπει ο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Εχει γίνει μεγάλη πρόοδος» στο κορεατικό ζήτημα, υποστήριξε Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αναρτώντας στο «Tweeter» επιστολή που του έστειλε στις 6 Ιούλη ο Πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Στην επιστολή, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης εκφράζει «βαθιά εκτίμηση για τις ενεργητικές και εξαιρετικές προσπάθειες» τις οποίες κατέβαλε ο Αμερικανός Πρόεδρος για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους στις 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η ισχυρή βούληση, οι ειλικρινείς προσπάθειες και η καινοτόμος προσέγγιση από τους δυο μας, με σκοπό τη διάνοιξη ενός νέου μέλλοντος ανάμεσα σε Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ, θα αποδώσουν καρπούς σίγουρα», σημειώνει ακόμα η επιστολή με την υπογραφή Κιμ.

Θυμίζουμε, πάντως, ότι μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην Πιονγιάνγκ, η βορειοκορεατική κυβέρνηση είχε εκφράσει «λύπη για τη συμπεριφορά των ΗΠΑ» και απέδωσε στην Ουάσιγκτον «μονομερή και γκανγκστερική απαίτηση για αποπυρηνικοποίηση», ενώ έκανε λόγο και για «επικίνδυνη φάση» στην οποία μπαίνουν οι συνομιλίες, κατά την οποία «μπορεί να κλονιστεί η αδιαμφισβήτητη βούλησή μας για αποπυρηνικοποίηση, αντί να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη». Αλλά και ο Πομπέο από τη μεριά του είχε πει ότι «ο δρόμος μπροστά θα είναι δύσκολος και γεμάτος προκλήσεις».

Στο μεταξύ, χτες, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν προέτρεψε Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις τους, σχολιάζοντας βέβαια ότι «αυτός ο δρόμος δεν είναι ποτέ εύκολος, αλλά αν οι συμφωνίες της Συνόδου (Κιμ - Τραμπ) εφαρμοστούν με καλή πίστη, ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ