Σάββατο 21 Ιούλη 2018 - Κυριακή 22 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Η συζήτηση στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων για τις άδειες έχει φουντώσει. Σμηνίτες, ναύτες, στρατιώτες σχεδιάζουν τις διακοπές τους, μετράνε το δυσβάσταχτο κόστος, υπολογίζουν τις οικονομίες τους.

Μετά από διεκδικήσεις δεκαετιών οι φαντάροι δικαιούνται:

  • Κανονική άδεια, που ισοδυναμεί με 3 μέρες ανά δίμηνο θητείας και έως τις 30 μέρες. Δηλαδή, οι 8μηνίτες δικαιούνται 12 μέρες, οι 12μηνίτες 18 μέρες κ.ο.κ. Αυτά από την πρώτη μέρα μετά την ορκωμοσία, εφάπαξ ή τμηματικά. Οι περισσότεροι φαντάροι λόγω απόστασης από το σπίτι τους και κυρίως λόγω κόστους μετακίνησης προσπαθούν να πάρουν τις άδειες λιγότερες φορές σε «μεγάλα πακέτα». Παρ' όλα αυτά με τη δικαιολογία «εμπλοκής» ή «αυξημένων αναγκών» οι διοικήσεις πολλές φορές τους χαλάνε τα σχέδια.
  • Φοιτητική άδεια: Αυτή δίνεται σε σπουδαστές για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις του Τμήματος που φοιτούν. Συνολικά δεν ξεπερνούν τις 15 μέρες. Σ' αυτές γίνονται οι μεγαλύτερες αυθαιρεσίες. Υπάρχουν διοικήσεις που δεν έχουν απαντήσει θετικά σε καμία αναφορά για φοιτητική άδεια.
  • Αγροτική άδεια: Τη δικαιούνται όσοι είναι κατ' επάγγελμα αγρότες, ή ασχολούνται με αγροτικές εργασίες ή κάποιος πρώτου βαθμού συγγενής τους είναι αγρότης. Κι εδώ οι αυθαιρεσίες δίνουν και παίρνουν.
  • Οι στρατιώτες, όταν έχουν απόλυτη ανάγκη, μπορούν να πάρουν επιπλέον από την κανονική 10 έως 60 μέρες άδεια, η οποία υπηρετείται. Για ειδικούς οικογενειακούς λόγους ο στρατεύσιμος μπορεί να πάρει άδεια τριών ημερών που δεν υπηρετείται, σε περίπτωση α) γάμου του, β) γέννησης παιδιού του, γ) θανάτου στενού συγγενικού του προσώπου.
  • Αναρρωτική άδεια: Δεν πρέπει να υπερβαίνει την ημερομηνία απόλυσής τους, ενώ συνυπολογίζεται στο ανώτατο όριο των αδειών που δικαιούται κάθε οπλίτης (κανονική άδεια και ειδικές και αναρρωτικές άδειες = 54 μέρες).
  • Αλλες άδειες που χορηγούνται στους οπλίτες είναι οι εξής: Αδειες μικρότερες του 24ώρου (αυτές δεν υπολογίζονται ως άδειες απουσίας), άδειες απουσίας μικρής διάρκειας, άδειες απουσίας λόγω μετάθεσης, τιμητικές (ορκωμοσίας, παραμεθορίου, αιμοδοτικές, διάκρισης), προσωπικές, γονικές, αθλητών, για ΜΚΟ και επικίνδυνων εργασιών.

Τα παραπάνω δεν αντικατοπτρίζουν την καθημερινότητα στα στρατόπεδα. Κι αυτό γιατί ακόμα και η άδεια είναι δικαίωμα που κατακτιέται στην πράξη κάθε μέρα, με διεκδικήσεις, όπως διαμαρτυρίες, αναφορές, δημόσιες καταγγελίες. Από καταγγελίες που φτάνουν στον «Ριζοσπάστη» από μονάδες της Θράκης και του Αιγαίου, φαίνεται ότι τουλάχιστον η φοιτητική και η αγροτική άδεια είναι άπιαστο όνειρο για πολλούς αγρότες και φοιτητές.

Δυσβάσταχτο κόστος μετακίνησης

Κι αν αυτά τα προβλήματα δεν υπάρχουν ούτε για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, είναι ακόμη πιο προκλητική η στάση του (ΥΠΕΘΑ) στην κάλυψη του κόστους μετακινήσεων των φαντάρων.

Οι φαντάροι δικαιούνται πλέον μόνο μία «Κατάσταση δωρεάν Επιβίβασης» κατά τη διάρκεια της θητείας τους, που τους επιτρέπει να ταξιδέψουν από και προς τον τόπο προορισμού τους, δωρεάν με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα, πλην αεροπλάνου. Οσοι υπηρετούν στην Κύπρο μπορούν να ταξιδέψουν αεροπορικώς.

Στην πράξη η κυβέρνηση επιλέγει το φθηνότερο μέσο. Από τη Χίο, για παράδειγμα, μας κατήγγειλαν φαντάροι ότι το πλοίο που τους έβγαζε «κατάσταση επιβίβασης» η διοίκηση, έφτανε συνήθως την προηγούμενη μέρα της λήξης της άδειας. Μια μέρα κανονικής άδειας πήγαινε χαμένη δηλαδή. Αντίστοιχα, από μονάδα της Ξάνθης φέτος το Πάσχα τούς είχαν βγάλει εισιτήρια με το τρένο για Πελοπόννησο, ωστόσο στην πράξη πέρασαν σχεδόν ένα 24ωρο στη διαδρομή. Στο πηγαινέλα χάσανε 2 μέρες σε σταθμούς περιμένοντας ανταποκρίσεις σε Θεσσαλονίκη κι Αθήνα. Στην Κύπρο η διοίκηση σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζει τους φαντάρους που παίρνουν 267 ευρώ το μήνα σαν ζάπλουτους: «Εχετε λεφτά για το αεροπλάνο, τόσα σας δίνουμε», τους λένε (!!!). Οταν κατά μέσο όρο το αεροπορικό εισιτήριο για Κύπρο κοστίζει περίπου 150 ευρώ.

Το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» έχουν αναδείξει επανειλημμένα το ζήτημα του κόστους μετακίνησης. Στον «Ριζοσπάστη» έχουν δημοσιευτεί δεκάδες σχετικές επιστολές διαμαρτυρίας τον τελευταίο χρόνο. Αντίστοιχα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει κάνει παρεμβάσεις στη Βουλή. Οπως το Σεπτέμβρη του 2017, που κατέθεσε Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας με θέμα τα δικαιώματα και τις ανάγκες των οπλιτών που υπηρετούν τη θητεία τους στις Ενοπλες Δυνάμεις. Εκεί μεταξύ άλλων τονίζονταν τα εξής: «Το κράτος να αναλαμβάνει όλα τα έξοδα μετακίνησης των οπλιτών από και προς το στρατόπεδο. Οι μετακινήσεις λόγω μετάθεσης, τοποθέτησης, απόσπασης, να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα ή δωρεάν με λεωφορείο, τρένο, πλοίο, αεροπλάνο. Οι μετακινήσεις λόγω άδειας να γίνονται είτε με υπηρεσιακά μέσα είτε με κάλυψη του συνόλου του τιμήματος των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, από τη μονάδα στον τόπο διαμονής και αντίστροφα. Οι μετακινήσεις λόγω "εξόδου" να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα. Σε διαφορετική περίπτωση, να καλύπτονται πλήρως τα έξοδα μετακίνησης από το στρατόπεδο στην πλησιέστερη έδρα δήμου και αντίστροφα. Δωρεάν εισιτήρια σ' όλες τις αστικές συγκοινωνίες (...) 9. Να χορηγούνται υποχρεωτικά, επιπλέον της κανονικής, οι μέρες της φοιτητικής και αγροτικής άδειας σε όσους οπλίτες τις δικαιούνται». Ο υπουργός Καμμένος κι υφυπουργοί του ακόμη δεν καταδέχονται να απαντήσουν.

Επίσης, τονιζόταν: «Η κυβέρνηση ικανοποιεί τις απαιτήσεις των ΝΑΤΟικών και η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση των χωρών του ΝΑΤΟ με τις μεγαλύτερες δαπάνες για εξοπλισμούς. Ωστόσο όταν πρόκειται για την κάλυψη εξόδων σχετικά με τις μετακινήσεις των στρατιωτών οι περικοπές δίνουν και παίρνουν (...)

Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι, ιδιαίτερα μάλιστα αυτοί που προέρχονται από φτωχές λαϊκές - εργατικές, αγροτικές οικογένειες, από οικογένειες ανέργων».

Σ' αυτήν ακριβώς την αδιαφορία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τις ανάγκες των φαντάρων έρχονται να προστεθούν τα έτσι κι αλλιώς δυσβάσταχτα έξοδα των διακοπών. Σήμερα οι διακοπές για μια λαϊκή οικογένεια, για ένα νέο ζευγάρι, για έναν εργαζόμενο είναι είτε οι αιματηρές οικονομίες μιας ολόκληρης χρονιάς είτε «όνειρο θερινής νυκτός».

Οι φαντάροι δεν εξαιρούνται από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός με τα μνημόνια, τα μεταμνημονιακά μέτρα, τα αναπτυξιακά προγράμματα φτωχοποίησής του.

Είναι αναγκαίο και δίκαιο οι στρατιώτες, οι ναύτες, οι σμηνίτες να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους και να διεκδικήσουν και συλλογικά τη διεύρυνσή τους στο ύψος των αναγκών τους. Το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, ο «Οδηγητής» καθώς και ο «Ριζοσπάστης» και το πόρταλ του «902.gr» (με το ένθετο «για τους ένστολους») είναι δίπλα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ