Σάββατο 21 Ιούλη 2018 - Κυριακή 22 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
«Χλιαρή» υποδοχή των βρετανικών προτάσεων από την ΕΕ

Ενώ εξελίσσονται παζάρια και προετοιμασίες για «κάθε ενδεχόμενο»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Χλιαρή» ήταν η υποδοχή των βρετανικών προτάσεων για τους όρους του Brexit και για τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ, κατά τη συνεδρίαση που είχαν την Παρασκευή οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι υπουργοί (Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων).

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε πως οι οικονομικές προτάσεις της Βρετανίας εγείρουν το ερώτημα αν είναι «λειτουργικές», «προς το συμφέρον της ΕΕ» και «συμβατές με τις αρχές» των διαπραγματεύσεων που έχουν τεθεί από τους Ευρωπαίους. Ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ, σημείωσε πως γίνονται προσπάθειες για ένα «όσο το δυνατό πιο "μαλακό" Brexit» αλλά «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί». Σχετικά με την πρόταση του Λονδίνου για μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών για αγαθά και αγροτικά προϊόντα (αλλά όχι για υπηρεσίες) ο Ροτ εξέφρασε επιφυλάξεις λέγοντας πως εν μέρει αντιφάσκουν με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ και υπάρχουν ακόμη «πολλά ερωτήματα».

Την Πέμπτη, ο νέος Βρετανός αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Μπαρνιέ, που από την πλευρά του σημείωσε ότι «απομένουν δεκατρείς βδομάδες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής) του Οκτώβρη. Μέχρι τότε, πρέπει να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία αποχώρησης - ακόμη δεν έχουμε φτάσει εκεί - και να προετοιμάσουμε μια πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση μας», αναφέροντας συγκεκριμένα το θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας, «ένα φιλόδοξο σχέδιο συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και μια στενή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας».

Κι ενώ το σκληρό παζάρι είναι σε εξέλιξη, η Κομισιόν κάλεσε την Πέμπτη τα κράτη - μέλη της ΕΕ και τις επιχειρήσεις τους να «εντείνουν τις προετοιμασίες τους (...) σε όλα τα επίπεδα για κάθε πιθανή έκβαση», δηλαδή και για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας. «Είναι αναμφισβήτητο ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα προκαλέσει διαταραχές - για παράδειγμα, στις αλυσίδες εφοδιασμού των επιχειρήσεων - είτε επιτευχθεί συμφωνία είτε όχι», αναφέρει στην ανακοίνωση.

Συνεχίζεται η ενδοαστική αντιπαράθεση

Μιλώντας την Τετάρτη στο βρετανικό Κοινοβούλιο ο πρώην ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, που παραιτήθηκε αντιδρώντας στην κυβερνητική πρόταση της Τερέζα Μέι για «ήπιο» Brexit, το χαρακτήρισε «κατ' όνομα Brexit» που αφήνει τη Βρετανία να «κυβερνάται» από τις Βρυξέλλες, δεχόμενη κάθε εμπορικό κανονισμό της ΕΕ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι από το όραμα για «Παγκόσμια Βρετανία» κατέληξε σε μια «υποτελή» πρόταση Brexit. Αντί για «κοινό βιβλίο κανόνων» και «ζώνη ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ Βρετανίας - ΕΕ, ο Τζόνσον ισχυρίζεται πως η Βρετανία θα έπρεπε να παζαρέψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, όπως δηλαδή κάνουν και άλλες «τρίτες χώρες» με το μπλοκ.

Η Τ. Μέι, σε περιοδεία στη Βόρεια Ιρλανδία, τόνισε πως δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρόταση που θα ευθυγραμμίζει τη Β. Ιρλανδία στενά με την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ, κάτι που θα δημιουργούσε «σκληρά σύνορα» με τη Βρετανία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραμένουν τα εμπόδια για μια εμπορική συμφωνία (2020-07-24 00:00:00.0)
Απορρίπτει το ενδεχόμενο νέας συμφωνίας για το Brexit (2019-07-27 00:00:00.0)
Νέος γύρος παζαριών (2019-04-03 00:00:00.0)
Ατέλειωτα παζάρια και κόντρες εντός και εκτός (2018-11-13 00:00:00.0)
Η Μέι ζητάει «ομαλό διαζύγιο» από την ΕΕ (2017-09-23 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις μονοπωλίων ενόψει Brexit (2017-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ