Σάββατο 21 Ιούλη 2018 - Κυριακή 22 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
Οταν διαταράσσεται η παγκόσμια «αρχιτεκτονική»

Το γεωπολιτικό τοπίο του πλανήτη περιέγραψε με μεγάλη ειλικρίνεια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε δηλώσεις που έκανε στα ΜΜΕ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 20ής Συνόδου ΕΕ - Κίνας:

«Αφήστε με να επαναλάβω ό,τι είπα στον (Κινέζο) πρωθυπουργό Λι στη συνάντησή μας λίγο νωρίτερα. Σήμερα, την ίδια μέρα που η Ευρώπη συναντά την Κίνα στο Πεκίνο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ και ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν θα συζητήσουν στο Ελσίνκι. Ολοι γνωρίζουμε ότι η αρχιτεκτονική του κόσμου αλλάζει μπροστά στα ίδια μας τα μάτια. Και αποτελεί κοινή μας ευθύνη να την κάνουμε να αλλάξει προς το καλύτερο. Ας θυμηθούμε, εδώ στο Πεκίνο, αλλά και εκεί, στο Ελσίνκι, ότι ο κόσμος που χτίζαμε για δεκαετίες, μερικές φορές και μέσω διαφωνιών, είναι αυτός που έφερε την ειρήνη στην Ευρώπη, την ανάπτυξη στην Κίνα και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση».

Αναδεικνύοντας δε τις πολύπλευρες επιπτώσεις που θα έχει κάθε «διατάραξη» της σημερινής διεθνούς «αρχιτεκτονικής», συνέχισε: «Αποτελεί κοινό καθήκον Ευρώπης και Κίνας, Αμερικής και Ρωσίας, να μην καταστρέψουν αυτήν την τάξη, αλλά να τη βελτιώσουν. Να μην ξεκινήσουν εμπορικούς πολέμους, που μετατράπηκαν σε θερμές συγκρούσεις τόσο συχνά στην ιστορία μας, αλλά θαρραλέα και υπεύθυνα να μεταρρυθμίσουν τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη πραγμάτων...».

Δεν ξέρουμε αν το ύφος του Τουσκ ήταν περισσότερο παραινετικό ή προειδοποιητικό, ωστόσο η ουσία είναι πως ομολόγησε ότι δύο είναι τα ενδεχόμενα: `Η ένα παζάρεμα με την προσδοκία ενός συμβιβασμού που θα προσφέρει οφέλη ή τουλάχιστον δεν θα αυξάνει τις ζημιές. `Η η κλιμάκωση της αναμέτρησης σε όλα τα πεδία και με στόχο η νέα «αρχιτεκτονική» να προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα.

Αν και προσπάθησε να απομονώσει πλευρές των σκληρών γεωπολιτικών ανταγωνισμών (όπως η «ανταλλαγή» δασμών μεταξύ ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων) και να εστιάσει στη σημασία μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο Τουσκ συνέχισε αναφερόμενος σε πεδία έκφρασης των αντιθέσεων που δε διαχωρίζονται, αφού συνθέτουν τη συνολική βάση πάνω στην οποία εκδηλώνεται η αντιπαράθεση ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

«Υπάρχει ακόμα χρόνος να εμποδιστούν η σύγκρουση και το χάος», είπε για να δικαιολογήσει την ανάγκη αλλαγών στους κανόνες του ΠΟΕ, αλλά συνέχισε: «Σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα δίλημμα: `Η θα παίξουμε ένα σκληρό παιχνίδι όπως οι πόλεμοι με δασμούς και οι (στρατιωτικές) συγκρούσεις σε μέρη όπως η Ουκρανία και η Συρία, ή θα εξετάσουμε κοινές λύσεις βασισμένες σε δίκαιους κανόνες. Γι' αυτό η υπευθυνότητα, η προβλεψιμότητα, το πνεύμα συνεργασίας και ο σεβασμός για κοινούς κανόνες και δεσμεύσεις είναι τόσο σημαντικά αυτές τις μέρες...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ