Σάββατο 20 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
Αργεί (;) η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης

Απαισιόδοξα είναι τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών (IISS) για τη στρατιωτική ισορροπία, όσον αφορά τη δημιουργία έως το 2003 της ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης, που θα αποτελείται από 60.000 άνδρες.

Στην έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, τονίζεται ότι δεν υπάρχουν ούτε οι οικονομικοί πόροι ούτε ο οπλισμός ούτε το ανθρώπινο δυναμικό που θα εξασφαλίσουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της στρατιωτικής δύναμης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του IISS, η πιο ρεαλιστική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι το 2012.

Ενας ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, είναι η μείωση των αμυντικών δαπανών στις τρεις ισχυρότερες οικονομικά χώρες της Ευρώπης. Η μείωση αυτή αναμένεται να φτάσει αυτή τη χρονιά στο 8,6% στη Γαλλία, το 11,8% στη Γερμανία και το 6,1% στη Βρετανία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει συναντήσει τις αντιδράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για τη δημιουργία της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα υποσκελίσει το ρόλο του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ