Τρίτη 24 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΗ
Διεργασίες γύρω από το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών

Το ενδιαφέρον ισχυρών κύκλων του αμερικανικού κεφαλαίου για τις ισορροπίες στην Ευρώπη αναδεικνύουν οι δραστηριότητες του πρώην συμβούλου του Αμερικανού Προέδρου Στιβ Μπάνον, που φέρεται να πρωτοστατεί στη δημιουργία ευρωσκεπτικιστικής οργάνωσης με έδρα τις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε και η αμερικανική ενημερωτική ιστοσελίδα «Daily Beast» («Ντέιλι Μπιστ»), ο Μπάνον σκοπεύει να ιδρύσει μια οργάνωση με τον τίτλο «The Movement» («Το Κίνημα») με στόχο «να προκαλέσει μια ακροδεξιά λαϊκιστική εξέγερση που θα εξαπλωθεί στην (ευρωπαϊκή) ήπειρο», σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Η οργάνωση θα ασχολείται με τη διενέργεια δημοσκοπήσεων, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και άλλες δραστηριότητες αντίστοιχες με αυτές του ιδρύματος του Ουγγρο-αμερικανού μεγαλοεπιχειρηματία Τζορτζ Σόρος, «Open Society», γνωστού για την πολύπλευρη υποστήριξη διαφόρων αντιλαϊκών μεθοδεύσεων. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, εξετάζεται και το πώς θα αξιοποιηθεί «Το Κίνημα» για τη δημιουργία μιας «υπερ-ομάδας» μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, με τη συμμετοχή διαφόρων ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.

Ο Μπάνον όλους τους τελευταίους μήνες πυκνώνει τις επαφές του με τις ηγεσίες κομμάτων όπως ο «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία (πρώην «Εθνικό Μέτωπο»), η «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία, το «Fidesz» (Ουγγρική Συμμαχία Πολιτών) του Βίκτορ Ορμπαν, το UKIP στη Βρετανία, του Νάιτζελ Φάρατζ κ.α. Μάλιστα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία, ο Μπάνον φέρεται να είχε κι αυτός επαφές στο Λονδίνο, με εκπροσώπους ακροδεξιών οργανώσεων της Ευρώπης. Θυμίζουμε ότι αυτή η επίσκεψη Τραμπ στη Βρετανία συζητήθηκε πολύ, ειδικά μετά την έντονη δυσαρέσκεια που εξέφρασε για το «μαλακό Brexit» που - σύμφωνα με τους επικριτές της - επιδιώκει η κυβέρνηση Μέι, την οποία μάλιστα προειδοποίησε ακόμα δε θα ξεκινήσουν καν οι συνομιλίες για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ - Βρετανίας.

Την άνοιξη ο Μπάνον ήταν επίσημος προσκεκλημένος στο συνέδριο του κόμματος της Μ. Λεπέν (όπου και αυτό μετονομάστηκε σε «Εθνικό Συναγερμό»).

Μεταξύ άλλων ο Μπάνον έχει παινέψει ιδιαίτερα την ιταλική «Λέγκα» - που πλέον συγκυβερνά με το «Κίνημα 5 Αστέρων» - και επιδιώκει σκληρά παζάρια με την ΕΕ.

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, ο Μπάνον είχε επαφές και με στελέχη της Afd (Εναλλακτική για τη Γερμανία), όπως η Αλις Βάιντελ, με την οποία συναντήθηκε στη Ζυρίχη, στο περιθώριο ομιλίας του σε εκδήλωση με θέμα «Οι λαϊκιστικές εξεγέρσεις και οι παγκόσμιες συνέπειές τους για την Ελβετία, την Ευρώπη και την Αμερική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο η θέση της Γαλλίας στους εντεινόμενους ανταγωνισμούς (2022-02-16 00:00:00.0)
Πλασάρεται ως ο στενότερος «εταίρος» των ΗΠΑ στην Ευρώπη (2019-06-28 00:00:00.0)
Η «Λέγκα» πρωταγωνιστής στην υπεράσπιση του κεφαλαίου (2019-06-01 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις και «αποκαλύψεις» για το περιβάλλον Τραμπ (2018-01-05 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα «μαχαιρώματα» στο Λευκό Οίκο (2017-08-09 00:00:00.0)
Εκτός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και ο Μπάνον... (2017-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ