Τρίτη 24 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σημαντική κινητοποίηση στο Μόναχο

Δυναμική η συμμετοχή της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων

Από το μπλοκ της Επιτροπής Αγώνα
Από το μπλοκ της Επιτροπής Αγώνα
ΜΟΝΑΧΟ.--

Διαδήλωση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης έγινε την Κυριακή στο Μόναχο, την πρωτεύουσα της Βαυαρίας, στης οποίας την κυβέρνηση πλειοψηφεί το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD, βασική συνιστώσα και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπου συγκυβερνά μαζί με το CDU της Αγκ. Μέρκελ και τους χριστιανοκοινωνιστές - CSU.

Οι διαδηλωτές καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική και ειδικά την ένταση της επίθεσης στις δημοκρατικές ελευθερίες, αλλά και τις επιλογές στο Προσφυγικό, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις αντιλαϊκές πολιτικές και σε Παιδεία, Υγεία, Περίθαλψη.

Η κινητοποίηση αποτέλεσε συνέχεια της μεγάλης κινητοποίησης του Μάη, στην οποία δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές είχαν εναντιωθεί στην ψήφιση του αντιδραστικού νόμου, με τον οποίο η αστυνομία απέκτησε διευρυμένες αρμοδιότητες καταστολής και παρακολούθησης.

Με περισσή υποκρισία εμφανίστηκαν ως υποστηρικτές αλλά και διοργανωτές της κινητοποίησης ανάμεσα σε άλλους και κόμματα όπως το SPD, το «Die Linke» (το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα της «Αριστεράς») και οι «Πράσινοι», που σε άλλα κρατίδια είτε ψήφισαν είτε εφάρμοσαν ανάλογους νόμους, είτε νομοθέτησαν στο επίπεδο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μαζί με τον «αντίπαλό» τους στη Βαυαρία, ανάλογα μέτρα.

Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε και χτες στο Μόναχο, έδειξε ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 4 προσυγκεντρώσεις που ενώθηκαν σε μια μεγάλη διαδήλωση, που κατέκλυσε την πόλη για περισσότερο από 4 ώρες, ξεκίνησαν υπό καταρρακτώδη βροχή και πύκνωναν όσο περνούσε η ώρα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με ξεχωριστό μπλοκ οι δυνάμεις της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Μονάχου, όπου συμμετέχουν και Ελληνες μετανάστες, προβάλλοντας τη γραμμή του ταξικού αγώνα. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα αναδείχτηκε ο λόγος που οδηγεί τις κυβερνήσεις στη λήψη αντιδραστικών μέτρων, πίσω από τον προεκλογικό κουρνιαχτό. Αποκαλύφτηκε ο ρόλος των νεόκοπων «δημοκρατικών δυνάμεων», ώστε να μην περνάει απαρατήρητη η κεντρική πολιτική τους γραμμή, στην προσπάθεια εκτόνωσης των εργαζομένων μέσω ανώδυνων λύσεων για το σύστημα.

Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Μονάχου πορεύτηκαν με τους χιλιάδες διαδηλωτές, μοιράζοντας μαζικά την προκήρυξη. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε για μια ακόμη φορά το πανό της Επιτροπής, που ανέγραφε: «Αντίσταση και αγώνας ενάντια στην ξενοφοβία και την καταστολή», το οποίο σε όλη τη διάρκεια της πορείας αποτελούσε αντικείμενο σχολιασμού από τους διαδηλωτές και ευκαιρία για περισσότερες συζητήσεις γύρω από το περιεχόμενο της προκήρυξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ