Τρίτη 24 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ισραηλινο-ρωσικές διαπραγματεύσεις για την «επόμενη μέρα»

Και φυγάδευση μελών των «Λευκών Κρανών» από το... Ισραήλ σε συνεννόηση με ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά, Γερμανία...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η «επόμενη μέρα» στη Συρία και η νέα γεωπολιτική και στρατιωτική κατάσταση που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στα σύνορα με το Ισραήλ, στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν, μετά τη συνεχιζόμενη υποχώρηση τζιχαντιστών και ισλαμιστών αντικαθεστωτικών, τέθηκαν χτες στο επίκεντρο πολύωρης συνάντησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και του αρχηγού του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Τα αποτελέσματα της νέας ισραηλινο-ρωσικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ δεν έγιναν άμεσα γνωστά. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι αποτελούν μέρος των πολύπλοκων και μαραθώνιων παζαριών που γίνονται εδώ και καιρό ανάμεσα σε Ρώσους, Ισραηλινούς κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους σε συνεργασία και συνεννόηση με τους συμμάχους τους εντός και εκτός Συρίας. Σαφής είναι επιπροσθέτως η προσπάθεια του Ισραήλ να εξασφαλίσει την αποτροπή δημιουργίας στρατιωτικών βάσεων του Ιράν, σιιτών συμμάχων του (π.χ. της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ») σε απόσταση ασφαλείας από τη μεθόριο με τη Συρία μετά την απομάκρυνση αντικαθεστωτικών και την ανάκτηση εδαφών από το συριακό στρατό.

Πριν από τη συνάντηση των Σ. Λαβρόφ και Β. Γκερασίμοφ με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωναν πως το Ισραήλ θα μπορούσε να τιμήσει τη συμφωνία του 1974 για τα σύνορα με τη Συρία (μετά την κατοχή των στρατηγικών Υψωμάτων του Γκολάν) που ίσχυε επί δεκαετίες έως το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011. Προειδοποίησαν παράλληλα πως θα εξακολουθήσουν τη δράση «ενάντια στις προσπάθειες του Ιράν και των συμμάχων του στην περιοχή»...

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έκανε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο Ρώσος πρέσβης στο Ισραήλ στο κανάλι «Ροσίγια 24». Ο Ρώσος διπλωμάτης είπε πως Ισραήλ και Ρωσία «έχουν φθάσει σε κατανόηση για τη Νοτιοδυτική Συρία» αφού ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, και ο συριακός στρατός «ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η «κατανόηση» επήλθε κατά τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στις 11 Ιούλη στη Μόσχα, όπου συζήτησαν τα δεδομένα μετά την «πλήρη απώθηση αντικαθεστωτικών και τρομοκρατικών ομάδων». Πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς» ανέφεραν παράλληλα ότι Ρώσοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ήδη συμφωνήσει την απομάκρυνση Ιρανών στρατιωτικών και άλλων σιιτικών ομάδων σε απόσταση τουλάχιστον 80 χλμ. από τα σύνορα της Συρίας με το Ισραήλ.

Παρά τα ισραηλινο-ρωσικά παζάρια για την «επόμενη μέρα» στα σύνορα Ισραήλ - Συρίας (και όχι μόνο...), οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν την Κυριακή τις επιθέσεις σε βάρος θέσεων του συριακού στρατού πραγματοποιώντας αεροπορική επιδρομή σε περιοχή που χρησιμοποιούσαν ιρανικές δυνάμεις, υποτίθεται για την κατασκευή πυραύλων.

Συνάμα χτες ο ισραηλινός στρατός ενεργοποίησε για πρώτη φορά το νέο αντιπυραυλικό σύστημα «Σφεντόνα του Δαβίδ» που έφτιαξε το αμερικανικό πολεμικό μονοπώλιο «Raytheon». Αφορμή έδωσε η αναίμακτη ρίψη ρουκετών στο Ισραήλ από τη Συρία...

Η φυγάδευση των «Λευκών Κρανών»

Μέρος των παζαριών που κάνουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή αποτελεί και η «απόσυρση» ενός εργαλείου που χρησιμοποίησαν στην επέμβαση στη Συρία. Πρόκειται για τη λεγόμενη ΜΚΟ «Λευκά Κράνη» (που ήταν πέρσι υποψήφια... για Νόμπελ Ειρήνης) η οποία συγκροτήθηκε από Βρετανό πρώην στέλεχος των μυστικών δυνάμεων του στρατού και χρηματοδοτήθηκε από τις βρετανικές, αμερικανικές, ευρωπαϊκές, καναδικές και άλλες μυστικές υπηρεσίες. Τα «Λευκά Κράνη» υποτίθεται πως επιτελούν έργο «διασώστη» στον πόλεμο. Ωστόσο, πολλές φορές έχουν βοηθήσει το έργο των αντιπάλων της συριακής κυβέρνησης και των τζιχαντιστών στήνοντας προβοκάτσιες, ενίοτε με τη χρήση επικίνδυνων χημικών.

Την Κυριακή ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τη φυγάδευση 442 μελών των «Λευκών Κρανών» και μερικών εκατοντάδων μελών των οικογενειών τους σε συνεργασία με τη Βρετανία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία κ.ά. Τους μετέφερε στην Ιορδανία σε αγαστή συνεννόηση με την κυβέρνηση του Ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα Β', όπου αναμένεται να παραμείνουν επί τουλάχιστον τρίμηνο. Στη συνέχεια αρκετοί ή όλοι οι «διασώστες» για «ανθρωπιστικούς λόγους», όπως λέγεται, θα βρουν «άσυλο» σε ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία και Καναδά. Ηδη το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χτες πως θα δώσει άσυλο σε 8 «διασώστες» των «Λευκών Κρανών» και 39 μέλη των οικογενειών τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ