Κυριακή 21 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΥΒΟΙΑ
Στο εφετείο οι απαράδεκτες διεκδικήσεις του Μπαίκερ

Αναβιώνει η υπόθεση που ταλανίζει την περιοχή εδώ και 150 χρόνια

Στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών την ερχόμενη Τρίτη 23 Οκτώβρη «αναβιώνει» η υπόθεση «Μπαίκερ» που ταλανίζει τη χώρα πάνω από 150 χρόνια! Μια υπόθεση που γυρίζει στην εποχή των μεγαλοτσιφλικάδων, που θα έπρεπε να είχε λυθεί με «απαλλοτρίωση» της γης από το ελληνικό κράτος και τις κυβερνήσεις του, καρκινοβατεί. Και όχι μόνο αυτό, αλλά κινδυνεύει έκταση 45.000 στρεμμάτων, πλούσιας και εύφορης γης να περάσει και με δικαστική βούλα στα χέρια του Εγγλέζου μεγαλοτσιφλικά Φ. Ν. Μπαίκερ και των απογόνων του, επειδή οι Τούρκοι αγάδες και πασάδες που υπηρέτησε του παραχώρησαν «γκιτάπια» και «χοτζέτια».

Ηδη το Πρωτοδικείο Χαλκίδας με απόφασή του μετά από προσφυγή του μεγαλοτσιφλικά, αναγνώρισε την έκταση σαν ιδιοκτησία του, επικαλούμενο νόμο του 1916 (περί 35ετούς κατοχής και νομής πριν από αυτή τη χρονολογία). Το δεύτερο και ουσιαστικότερο είναι η μέχρι σήμερα «φιλομπαίκερ» στάση των κυβερνήσεων από το 1840 όπου οι διάφορες ληστοσυμμορίες ήταν υπό τη σκέπη του για να τρομοκρατούν το λαό, μέχρι σήμερα που δεν τολμούν να τα βάλουν μαζί του και με νόμο (αν χρειάζεται) να πάρουν τη γη που δεν του ανήκει, να τη μοιράσουν στους ακτήμονες, που ήταν και το αίτημα αιχμής των αγώνων που ξετυλίχτηκαν την περίοδο 1976-1983.

Ετσι, την ερχόμενη Τρίτη εκδικάζεται η έφεση, που, μετά μυρίων βασάνων, άσκησε το ελληνικό δημόσιο (υπουργείο Γεωργίας) κατά της πρωτόδικης απόφασης. Πάντως, όπως μας ανέφεραν παράγοντες της δίκης στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας, ο Μπαίκερ δεν παρουσίασε τίτλους ιδιοκτησίας του τεράστιου αγροκτήματος, επικαλούμενος απώλειά τους την περίοδο της γερμανικής κατοχής από φωτιά που έβαλαν οι Γερμανοί στη βίλα του μέσα στο αγρόκτημα του Αχμέτ Αγά (παλιά ονομασία του χωριού Προκόπι). Ομως οι μεγαλύτεροι στην ηλικία θυμούνται - το είχαν καταθέσει μετ' επιτάσεως σε προηγούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας - και επιβεβαιώνουν ότι όχι μόνο δεν καταστράφηκε από γερμανική πυρκαγιά το σπίτι του μεγαλοτσιφλικά αλλά οι ναζιστές είχαν εγκαταστήσει σ' αυτό τη διοίκηση των στρατευμάτων τους στην περιοχή.

Ετσι, «σηκώνει» ενστάσεις η απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας αν συνδυαστεί ακόμα με την καθυστέρηση κατά δύο μήνες δημοσιοποίησης της απόφασής του (είχε εκδοθεί το Φλεβάρη του 2000 και δημοσιοποιήθηκε μετά τις εκλογές της 9ης Απρίλη 2000), καθώς και με την απαγόρευση παρέμβασης, κατά τη διάρκεια της δίκης στο Δήμο Κυρέως που ανήκει η κοινότητα Προκοπίου και στο συνεταιρισμό των δασεργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ