Κυριακή 21 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΛΑΟΙ
Προβληματισμοί...

Ηταν Νοέμβρης του 1993. Δύο χρόνια, περίπου, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, που έμελλε να χαράξει ανεξίτηλα την ιστορική μοίρα του πλανήτη. Ηταν μια διεθνής συνάντηση προσωπικοτήτων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο των Αθηνών, με θέμα κατά του αμερικανικού εμπάργκο, που γινόταν σε βάρος της Λιβύης, του Ιράκ και της Γιουγκοσλαβίας. Στο σχετικά ανύποπτο αυτό χρόνο, ο αντιπρόσωπος από το Μαρόκο πρότεινε τη συγκρότηση ενός αντίστοιχου ισλαμικού ΝΑΤΟ, κόντρα στο υπαρκτό της δυτικής συμμαχίας! Δεν ξέρω πώς ένιωσαν οι εκπρόσωποι των μουσουλμανικών κρατών. Ισως κάποια αμηχανία, που εκδηλώθηκε με μια μάλλον ουδέτερη στάση τους. Πάντως, οι προερχόμενοι από μη μουσουλμανικά κράτη και ιδιαίτερα από την Ελλάδα νιώσαμε την απειλή μιας μιλιταριστικής γενίκευσης στον πλανήτη, που γεννιόταν στο κενό που άφηνε η ΕΣΣΔ. Ορισμένοι, μάλιστα, αντέδρασαν βίαια, αποκαλώντας τον Μαροκινό «αρζάν προβοκατέρ» (πληρωμένο πράκτορα), που απέβλεπε στη διάλυση της διεθνούς συνάντησης.

Σήμερα, υπό το φως των υπαρκτών γεγονότων της συγκρουσιακής έντασης αυτής ή εκείνης της μορφής, εκείνη η πρόταση του Μαροκινού εκπροσώπου αποκτά το μέγεθος μιας μελλοντικής αποκάλυψης. Οι αντιδραστικές και σκοταδιστικές δυνάμεις των μέχρι χθες αλληλοτροφοδοτούμενων ιερατείων «Δύσης» και «Ανατολής» εναντίον της ΕΣΣΔ, βρέθηκαν ξαφνικά στο κενό της ...απόγνωσης. Συνέβη εκείνο που, υπαρχούσης της ΕΣΣΔ, έμοιαζε με οικτρή φαντασίωση. Τώρα, «άθεοι» κοσμοπολίτες ιμπεριαλιστές και πολεμοκάπηλοι θεοκράτες του Ισλάμ προσπαθούν να διαμορφώσουν τις νέες διεθνείς ισορροπίες. Επειδή, όμως, η φύση τους ταιριάζει μόνο ως προς το τελικό αποτέλεσμα της εξουσιαστικής ...κουτάλας, γίνεται αδύνατη η συνύπαρξή τους. Μοιάζουν με τους δυο κατεργάρηδες, που υποχρεώθηκαν να συνυπάρξουν, χωρίς να έχουν συμφωνήσει για το κορόιδο. Στο φόντο αυτής της μέλλουσας συμφωνίας και από τη δυνατότητα της διαμόρφωσής της, θα εξαρτηθούν οι νέες διεθνείς ισορροπίες. Η διεθνής του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου μοιάζει με το μέχρι χθες κυνηγημένο ζώο από τη διεθνή εργατο-λαϊκή δύναμη να ψάχνει να συνεδριάσει κάπου στα ...Βραχώδη Ορη.

Αναρωτιέται κανείς, από ιστορική άποψη, πόσο καλό ή κακό έκανε η εγκληματική ενέργεια στη Ν. Υόρκη και στην Ουάσιγκτον. Αντίθετα, το πολεμοκάπηλο ιερατείο του Ισλάμ μοιάζει να ανεβαίνει στη διεθνή κονίστρα με αντιφατικά συναισθήματα. Εχει επενδύσει την παρουσία του αποκλειστικά στην τεράστια υλική και πνευματική εξαθλίωση των μουσουλμανικών πληθυσμών. Αυτή η εξαθλίωση, τους κάνει επικίνδυνους για κάθε μορφή αντιλαϊκής εξουσίας, όπως και η μαζική ανεργία που αναπτύσσεται στον καπιταλιστικό κόσμο. Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται εάν η νομοτελειακή ρότα οδηγήσει σε μια ολοκληρωτική ρήξη μεταξύ του καπιταλιστικού και του ισλαμικού ιερατείου με όλες τις ιδιομορφίες αυτού του πολέμου. Υπάρχει κι η άλλη εκδοχή, να ανταμώσουν κόντρα στην επαναστατική αφύπνιση των λαών του πλανήτη. Οπως υπάρχει κι η πλέον επικίνδυνη εκδοχή ενός μείγματος και των δυο σεναρίων, που όλοι θα είναι εναντίον όλων.

Οπως και να 'χει, η οργανωμένη ανάπτυξη ενός διεθνούς επαναστατικού κινήματος σε κάθε χώρα με τα ιδιαίτερα εθνικά χαρακτηριστικά αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την εξαγωγή της ανθρωπότητας από τον αντιφατικό κύκλο μεταξύ της χριστιανικής ιμπεριαλιστικής Δύσης του καπιταλισμού και της θεοκρατικής πολεμοκάπηλης Ανατολής του Ισλάμ. Το ιστορικό στοίχημα: Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα παραμένει πάντα επίκαιρο.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κονδύλια και κινήσεις των ΗΠΑ για παρέμβαση με πρόσχημα την «τρομοκρατία» (2022-05-13 00:00:00.0)
Σε συναγερμό... (2004-11-11 00:00:00.0)
Σκόπιμες συγχύσεις... (2001-10-28 00:00:00.0)
Προσπάθεια να καθησυχάσει τον αραβικό κόσμο (2001-10-12 00:00:00.0)
Κραυγαλέα περίπτωση επιβολής ισλαμικού νόμου... (2000-12-30 00:00:00.0)
Διαπληκτίζεστε «περί όνου σκιάς»... (2000-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ