Κυριακή 21 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Αριέλ Σαρόν

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ είχε παραιτηθεί την περασμένη Κυριακή, μαζί με 27 άλλους βουλευτές, κατηγορώντας τον Αριέλ Σαρόν για «ενδοτισμό» έναντι των Παλαιστινίων και αφήνοντάς τον πιο «εξαρτημένο» από τους Εργατικούς του Σιμόν Πέρες - με τον οποίο η συμβίωση του Σαρόν ουδέποτε υπήρξε εύκολη.

Αλλά ο θάνατος του Ρεχάβαμ Ζε' εβί από τα πυρά του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), το πρωί της Τετάρτης, έδωσε στον Σαρόν αφορμή να εφαρμόσει μια πολιτική για την οποία ο Ζε' εβί θα ήταν περήφανος: Σε πολιτικό επίπεδο διέκοψε κάθε επαφή με την Παλαιστινιακή Αρχή, σε στρατιωτικό έστειλε τανκς και κομάντος να ξαναστήσουν μπλόκα, να εντείνουν τον αποκλεισμό και να εισβάλουν στη Βηθλεέμ. (12 νεκροί σε δυο μέρες. Και κάπου 1.000 νεκροί από τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν ο ίδιος προκάλεσε τη νέα Ιντιφάντα). Ακόμη, ο Σαρόν έδωσε προθεσμία στον Γιάσερ Αραφάτ να εκδώσει «τους δολοφόνους» του υπουργού του μέσα σε μια εβδομάδα, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση με μαζικής κλίμακας επίθεση εναντίον της ίδιας της Παλαιστινιακής Αρχής - κατ' εικόνα κι ομοίωση αυτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Ο Σαρόν βέβαια αντιμετωπίζει «πιέσεις» των Αμερικανών για να διατηρήσει εν ζωή την «ειρηνευτική διαδικασία», καθώς και τη δυσαρέσκειά τους για τη δήλωση ότι «όλες οι Συμφωνίες του Οσλο είναι νεκρές», στην αρχή της εβδομάδας. Θα πρέπει να περιμένει κανείς να δει αν ο Σαρόν θα «αυτοσυγκρατηθεί», όπως ζητούν οι Αμερικανοί για να μείνουν οι Αραβες στην «αντιτρομοκρατική συμμαχία» τους, ή θα αρχίσει έναν άλλου τύπου, ολοκληρωτικό πόλεμο.


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ