Κυριακή 21 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΛΑΟΙ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Δράση τώρα για τη διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών

Δράση με ενότητα και αποφασιστικότητα. Δράση για τον τερματισμό του πολέμου και την απεμπλοκή της Ελλάδας από αυτόν, με την οικοδόμηση ενός πλατιού κινήματος προστασίας και διεύρυνσης των λαϊκών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους δημοκρατικούς και κοινωνικά ενεργούς πολίτες να συμπορευτούν ενάντια στην επιβολή ολοένα και αυξανόμενων βίαιων μεθόδων άσκησης της εξουσίας στην κοινωνική και πολιτική ζωή και στο σοβαρό κίνδυνο αφαίρεσης των λαϊκών κατακτήσεων και ελευθεριών.

Το κάλεσμα έγινε την περασμένη Πέμπτη σε μαζική ανοιχτή συνάντηση που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι μαζικών φορέων, συνδικαλιστές, αλλά και πολίτες που θέλουν να παλέψουν ενάντια στη νέα, εσωτερική, τάξη πραγμάτων που έχει επιβληθεί στη χώρα μας από τις ΗΠΑ και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.

Ο δικηγόρος Δ. Μπελαντής χαρακτήρισε τον πόλεμο που διεξάγουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, ως επιθετικό, μια πράξη διεθνούς τρομοκρατίας. Εναν διεθνή ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπου ακόμη και όταν τα πεδία των μαχών φαίνονται να είναι αλλού, σημαίνουν μια γενικότερη κοινωνική και πολιτική οπισθοδρόμηση. Δηλαδή, επιτάχυνση στην αφαίρεση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, στρατοκρατικό και αστυνομοκρατικό περιορισμό των λαϊκών ελευθεριών, ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης, θωρακισμένη και παραλυμένη λειτουργία της δημοκρατίας.

Διώκονται οι πολιτικές αντιλήψεις και η πολιτική δράση

Ο δικηγόρος Κ. Διάκος, αναφερόμενος στον όρο «τρομοκρατία» τόνισε ότι αποτελεί μία αόριστη νομική έννοια, στην οποία δίνεται από την κρατική εξουσία, κάθε φορά, ένα διαφορετικής έκτασης και μορφής ποινικό περιεχόμενο, με βάση την πολιτική σκοπιμότητα. Ο ορισμός που έχει δώσει το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ, ανοίγει το δρόμο στην ανοιχτή ποινικοποίηση και δίωξη αντιλήψεων και πολιτικών στάσεων, ακόμη και πολιτικών κομμάτων, τα οποία είναι κριτικά προς την εξουσία και τις ισχύουσες κοινωνικοοικονομικές σχέσεις. Η αναφορά σε κατάληψη κρατικών εγκαταστάσεων, δημόσιων συγκοινωνιακών μέσων, εγκαταστάσεων υποδομής κλπ., αφήνει ανοιχτό το πεδίο της απαγόρευσης απεργιακών κινητοποιήσεων και άλλων αντιδράσεων σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. «Η παράνομη κατάληψη δημόσιων χώρων θα μπορεί να αποτελεί αφορμή για την απαγόρευση συγκεντρώσεων, ενώ αν ενταχθούν στα δημόσια αγαθά και οι ιδιωτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, με την έννοια ότι εξυπηρετούν την εθνική οικονομία, θα μπορεί να απαγορευτεί και η απεργιακή κινητοποίηση σε εργοστάσια με παράλληλη παραμονή των εργαζόμενων σε αυτά, σε συνδυασμό και με την περίπτωση έκθεσης σε κίνδυνο περιουσιακών αγαθών...» ανέφερε ο Κ. Διάκος.

Αναφερόμενη στην ελευθερία του λόγου, στην ισότιμη πρόσβαση στα ΜΜΕ και στο δικαίωμα της αληθούς πληροφόρησης, η δικηγόρος Α. Ζορμπαλά, είπε ότι πλήττονται βάναυσα. «Τα ΜΜΕ λειτουργούν», υπογράμμισε, «συμπεριφέρονται και έχουν τα χαρακτηριστικά μιας ιδιότυπης και ανεξέλεγκτης εξουσίας, που στόχο έχει τη χειραγώγηση των συνειδήσεων, την αναπαραγωγή των κυρίαρχων ιδεολογιών, αξιών και πρότυπων, την καλλιέργεια της παθητικότητας και της απολιτικότητας, να αποδεχτούν οι πολίτες τον κόσμο και την εξουσία, ως έχουν σήμερα».


Γ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ